Sains kekayaan

Recommended Brokers


SifuSupersonic

Active Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
1,563
Reaction score
29
Points
35
Antara tanda-tanda cakura terbuka ....

- sebelum, u buat banyak kerja, u cepat penat, letih, lemah, bosan, tidak bermaya, slow, rasa malas, momentum rendah.

- selepas, semakin banyak u buat kerja, u akan ada semakin banyak tenaga, lebih banyak u buat kerja tenaga u semakin meningkat, tenaga tidak habis-habis. penat stop sekejap, then u buat kerja balik tenaga u semakin meningkat, meningkat, dan terus meningkat, momentum sangat tinggi dan konsisten.

- u juga akan buat kerja lebih laju ...

- lebih banyak u buat kerja, u akan rasa lebih bahagia, suatu kebahagiaan yang sangat tinggi. "Progress = Happiness" - kata Anthony Robbins ...

- apa yang u lakukan semuanya tepat, cantik, cun, dan terbaik sampai u sendiri pun akan rasa hairan, betul ke aku yang buat semua ini?

- yup, betul bila u capai tahap 'creativity' kerja-kerja u semuanya tahap luar biasa.

- then lagi, dunia ini u akan nampak lebih terang dan jelas, sebelum ini mata u lihat juga tetapi sekadar sahaja, tetapi selepas cakura terbuka u akan nampak dunia ini lebih terang, dan lebih jelas, u akan nampak semuanya cantik2.

- pernah jatuh cinta? ketika u mabuk bagaimana kamu melihat dunia ini? semuanya cantik, dan best right? admin pernah muda2 dulu .. tu sebab boley cerita tongue emoticon

- u akan nampak dunia ini lebih luas dari yang sebelumnya, dan u akan rasa dunia ini lebih luas dari yang sebelumnya. sebelum ini u just nampak apa yang u nampak sahaja, tetapi selepas terbuka penglihatan u menjadi semakin besar jelas dan terbuka lebih luas. (Nampak luas, rasa luas, jiwa u jadi expended).

- sedikit advantage, jika sebelum ini u seorang yang rajin membaca, minda u akan jadi betul-betul clear, susunan ilmu dalam kepala akan jadi kemas, jelas dan tersusun rapi. u boleh tangap balik, ingat balik semua knowledge2 yang lepas. semua memory kita yang lepas ada tersimpan dalam minda.

- kira macam mind palace, sherlock,
- https:// www.youtube. com/watch?v=ZuSOjX7vavc

- u akan ada higher purpose of life, perkara itu lebih jelas, lebih terang, u tahu apa yang u nak secara spesifik, dan u tahu macam mana nak dapatkan sesuatu perkara (u nampak jelas flows macam mana nak dapatkan sesuatu).

- kira macam systematic thinking, orang kepala dia jenis macam ini, contohnya u just sebut project 'software', dalam kepala dia terus terbentang planning dari A-Z, bermula dari cari programmer, test engineer, parking, marketing, beta version, marketing, sehinggalah kepada growing business.

- kes ini berlaku kepada owner apple. "i nak buat smartphone yang soo sexy", dia sorang je nampak a-z, orang lain belum nampak, ada juga yang menentang dari awal. tapi dia teruskan juga. why? sebab dia nampak jelas flows a-z.

- last sekali dia jadi kaya, ber-billions dalam masa lebih kurang 5 years (selepas marketing) ... tapi idea tu start berpuluh2 tahun sebelumnya ...

- Apple's worldwide annual revenue in 2010 totaled US$65 billion, growing to US$127.8 billion in 2011 and $156 billion in 2012. - (wiki)...

- dalam kata yang lain, u dapatkan creativity, then beautiful idea muncul, u usahakan berpuluh2 tahun, then u jadi billionaire... kehkehkeh...

next,

- minda u akan ada cybernetic, bila tidak cukup ilmu, u akan cari buku-buku, info, google, u akan cepat tangkap, cepat faham cepat recover dari kekurangan ilmu untuk mendapatkan sesuatu perkara. then top up knowledge dalam masa yang singkat, then terus sambung your running project ...


* next jika u baru alami perkara ini semua, pastikan u ada cukup rehat, jangan terlalu memaksa push the limit yang tinggi, nanti minda u akan crash.

* its ok, macam orang baru dapat duit banyak, mula2 susah nak control, jadi macam lupa diri, ilmu juga macam itu, mula-mula susah, but slowly u akan faham macam mana nak maintain n recover tenaga diri.

*macam naruto n goku juga, mula2 susah nak maintain tenaga tinggi/ cakura, bila sudah berlatih lama2 dia jadi ok ...
short story, layan cerita ini ...

*ambil benda yang baik sahaja, yang tak elok tinggalkan ...

- https: //www.youtube. com/watch?v=jOLqNOfzus4
.

additional ...
guys, dekat malaysia ini ada tak pil yang boleh upgrade minda macam cerita dekat atas tu? kalau ada macam mana?

jangan biarkan diri anda diselubungi misteri .... tongue emoticon
satu ketika dahulu adi putra ada keluarkan produk / pil berkaitan minda ...

then ada benda berlaku, produk itu kena tarik balik ...

tak tahulah apa sebab, just for me, idea pil tu sangat bagus, not so sure adakah produk2 yang ada dipasaran sekarang membantu atau tidak...

kalau u ada experience, boleh share dengan i k ...
.

soalan 1,

- adakah kita perlu pil untuk buka cakura?
- then minda kita jadi canggih, kita boleh jadi kaya dan power ....
jawapan >> perlu dan tidak perlu ...

bila u jaga permakanan, makan ulam2 kampung, sayur yang bersih, tanam sendiri, benda ini juga boleh upgrade kapasiti minda...
ada 1 cakura pada bahagian perut, next kita cerita sedikit fasal makanan ...

the point is, bukanlah u kena cari pil itu, pil ini untuk buka cakura, tetapi kena faham makanan memainkan peranan dalam pembukaan cakura diri ...

seperkara lagi, ini bukan bermaksud u akan mendapat semua kelebihan secara total di atas ... mybe ada part2 yang u boleh nampak sebagai kesan ...

benda ini just research, jangan obses sangat. :D

have fun ...
 
Last edited:
Sponsored Post

Ahmad Pintu8_8

Active Member
Joined
Mar 26, 2012
Messages
1,729
Reaction score
54
Points
40
Menarik..

Ada 1 ustaz ni bagitau, Allah S.W.T telah cukupkan semua nikmat dalam diri manusia, tinggal nak gunakannya..

salah satu contoh macam cakra yg TT bgtau..
 

SifuSupersonic

Active Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
1,563
Reaction score
29
Points
35
Menarik..

Ada 1 ustaz ni bagitau, Allah S.W.T telah cukupkan semua nikmat dalam diri manusia, tinggal nak gunakannya..

salah satu contoh macam cakra yg TT bgtau..
tt suka ayat 'salah satu contoh' yang u tulis tu ... :)cgrock

next ...

Ok, maybe masih awal and susah untuk terima sesuatu yang agak luar biasa.
benda yang luar biasa sebenarnya bukanlah luar biasa, just kita tak
biasa dengan benda yang luar biasa. tapi kalu dah biasa, benda yang
luar biasa juga sebenarnya biasa sahaja.

last time kita lihat movie science fiction (sci - fi).

what if, kalau kita layan sesuatu yang reality pula.

https: //www. youtube. com/watch?v=VHb5brhQNiw
https: //www. youtube. com/watch?v=K5WNWRl0pbQ
https: //www. youtube. com/watch?v=luUD5CXMj3w
https: //www. youtube. com/watch?v=MM9cCpZ8_Wc
https: //www. facebook. com/penmerahdotcom/videos/1427457300689303/
... and banyak lagi ...

just to share, semua orang ada kelebihan masing2 ...

yang menjadi persoalan active atau tidak sahaja ...
 

sayid83

Active Member
Joined
Jun 8, 2012
Messages
2,223
Reaction score
2
Points
25
tt suka ayat 'salah satu contoh' yang u tulis tu ... :)cgrock

next ...

Ok, maybe masih awal and susah untuk terima sesuatu yang agak luar biasa.
benda yang luar biasa sebenarnya bukanlah luar biasa, just kita tak
biasa dengan benda yang luar biasa. tapi kalu dah biasa, benda yang
luar biasa juga sebenarnya biasa sahaja.

last time kita lihat movie science fiction (sci - fi).

what if, kalau kita layan sesuatu yang reality pula.


... and banyak lagi ...

just to share, semua orang ada kelebihan masing2 ...

yang menjadi persoalan active atau tidak sahaja ...
macam mane nak belajar ilmu nie tuan...
 

SifuSupersonic

Active Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
1,563
Reaction score
29
Points
35
macam mane nak belajar ilmu nie tuan...

cerita dia macam ini ...

i tulis dekat atas jagan terlalu obses dengan ilmu2 ini ...
ilmu2 power ini nampak macam best, tapi sebenarnya taklah best mana..

dia macam smartphone,
masa baru beli kita kaan godak sana godak sini.
bila dah lama2, smartphone just dah jadi benda biasa.

ilmu2 yang luar biasa ni pun sama juga.
mula2 u tahu, u layan, u godak sana,u godak sini.
then lama2 benda2 yang luar biasa ni pun jadi macam biasa.

sebab tu i tinggalkan mostly knowledge2 ni semua.
sebab tak best mana pun.

i buang banyak masa dan duit, kaji, seminar, buku, bla, bla, bla..
kuatum fizik la, attraction la, itu la ini la.

last sekali lupa nak buat duit ...
so i lupakan apart of kajian2 ni then fokus buat duit ...

the point is, u jangan ulangi kesilapan yang sama..
obses dengan ilmu, kononnya jadi power, bla, bla, bla..

benda itu semua tak boleh pakai sangat pun ...
lebih baik u fokus buat duit lagi best ...

apa yang i share dekat sini ialah 'sains kekayaan' ...
macam mana nak guna potensi diri untuk jadi kaya harta ...

dan lagi, jangan terlalu tenggelamkan diri kamu dalam research ini..
kita ada banyak lagi research2 yang lain...

- cakura
- predestination
- programming
- imagination
- meditasi
- bla, bla, bla...

lebih baik u gunakan knowledge2 ini untuk buat duit...

buat duit yang banyak lebih best ...
dan yang paling best ...

i'm not wali, and i'm not orang2 tasauf whatever...

i just businessman. kita buat kajian macam mana untuk jadi kaya...
not more then that..

sebagai orang yang ada sedikit pengalaman ...
i nasihatkan fokus buat duit ...

potensi diri yang ada gunakan untuk buat duit dengan cara yang
halal...

.
.
.

macam mana nak belajar ilmu2 ini?

caranya ialah BELAJAR + SHARING ...

tidak kira apa sahaja bidang u...

katakan minat u mekanik kereta ...

1. u buka 1 blog / forum / facebook / insta / whatever ...
2. share, tulis, deliver TOTAL knowledge u ...

sampai habis semua ilmu / info / knowledge yang ada pada diri u ...
dimana berakhirnya ilmu, di situ bermulanya ilmu ...

untuk dapat knowledge yang power, lepaskan / share semua knowledge u...

then u akan dapat idea yang baru ...

idea baru akan masuk dengan banyak dan laju ...
secara tidak lansung mind u akan jadi macam sherlock ...

dah u cerita fasal kereta, idea yang datang tu semua juga fasal kereta la.

.
.
.

benda ini makan masa bertahun-tahun.
i sendiri dah share dekat forum2 sejak 5-7 tahun yang lepas lagi.

time jatuh u teruskan share
time senang u teruskan share
time susah u teruskan share
time kaya u teruskan share

.
.
.

bila u da share, share, share, lama2 minda u pun akan jadi macam komputer....

then u perlukan sedikit asas ilmu business contohnya ESM yang admin tulis tu... dh download right?

basic business kena ada untuk buat duit ...
then u kena ada juga basic teknik menjual ...

then buat buku, ebook, seminar, training, coaching ..
whatever..

lain right dari apa yang maybe u pernah dengar, belajar, tahu dari sebelum ini?

nak buka cakura crown kena buat itu, kena buat ini, latihan itu,
latihan ini, no no no and no...

ini i punya research, and i sendiri dapat mostly apa yang i cerita dekat atas ...

then u pun share sebulan, dua bulan, tiga bulan.
then u pun pelik, eh tak jadi apa pun..

kan i dah kata, benda ini makan masa bertahun2 ...
jenis yang malas, memang good bye la ...

then along the repair diri ...

cakura 6 - seksual (ini untuk orang dah kahwin sahaja)
- macam biasa juga kena belajar, kena upgrade, bla, bla, bla...
- tenaga / cakura ini akan aktif bila u dah pandai ...

sama macam business...
u kena kaji, buat uji-kaji , bla, bla, bla, lama2 dapat duit...

cakura 5 - perut
- jaga makanan ...
- makan benda2 yang besih ...
- makan kita banyak tercemar, dengan kimia, bungkusan bla, bla, bla..
- satu lagi cakura tersekat ...

cakura 4, 3, 2, 1 ...
dah semua benda tersekat, acaner nak jadi power ...

this research also, untuk kita sedarkan diri balik..
apa yang kita buat selama ini, apa yang kita makan..
apa yang kita baca.. apa yang kita tulis..
apa yang kita research...

dah semua u buat merapu, acaner cakura crown tu nak terbuka...

very simple right?

.
.
.

masuk balik,

apa yang i cerita adalah 'system' ...

tidak kira apa bidang u ..

- tokey ayam ka
- business ka
- saham ka
- forex ka
- design ...
- whatever la..

apa yang penting, share dan terus share percuma atau berbayar ...
then lama2 u dapatlah benda2 yang best ...

faham or faham?

.
.
.

again,

jangan stuck-kan minda u hanya kepada cakura, potensi diri, nak jadi
power, bla, bla, bla sahaja ...

cakura2, tenaga, energy ni semua membosankan, believe me ...

benda2 ini hanya jadi best bila kita gunakan untuk buat business yang
halal ...

i sendiri play market international and malaysia ...
secara spesifik berkiatan information ...

tujuan i share, untuk dapatkan idea baru ...

kita tulis blog, banyak orang datang, then kita share ebook2 yang
menarik ...

.
.
.

kalau u just stuck dekat cakura, sains, nak aada kelebihan yang luar
biasa life u akan jadi hambar / membosankan ...

.
.
.

fahamkan benda ini,

kelebihan yang kita / manusia ada ialah untuk memberi manfaat kepada
manusia ...

ini kunci dia ...

kalau u just nak ada kelebihan untuk diri u semata2 dia jadi useless,

cakura tu pun segan2 nak active...

then u tak 'manfaatkan' kelebihan (potensi diri) itu akan mati / di-block / ditarik balik, then life u jadi nothing ...

banyak orang life dia nothing right?
sebab apa? dia xda apa nak share / kongsikan kepada orang lain.

so selepas ini pastikan diri u share kaw-kaw kepada orang lain ok.
secara percuma dan bebayar ...

barulah life u jadi 'somebody'..

cuba lihat life orang2 yang hebat..

apa manfaat yang mereka share, apa yang mereka lakukan.
semua benda itu ada manfaat right?

lebih banyak dan mahal dia share.
lebih besar apa yang dia dapat.
termasuklah kelebihan special dan duit.

.
.
.

higher purpose of life ialah transfer / deliver / sharing ...
dengan sharing u akan dapat banyak benda ...

so, beli buku banyak2, baca ebook, video, artikel, penuhkan minda u
dengan ilmu ...

fokus kepada 'sharing' then u akan dapat macam2 kelebihan ...
kalau u just fokus kepada 'cakura' or 'tenaga' u takkan dapat apa2 ...

.
.
.

setelah share bertahun2 i dapat macam2 benda mostly yang i cerita ...

mula2 memang best, macam kisah smartphone di atas ...
memang layan gila ilmu2 ni semua ...

bila dah lama2 dia dah jadi biasa, benda2 ni semua macam biasa sahaja.
tak best dah pun...

then i buat ebook, blog, sikit2 dekat malaysia ni...
orang apply, hantar email, bla, bla, bla...

orang baca, life berubah, mereka happiness
dekat sinilah best dia.. life kita pun jadi bermakna...

.
.
.

i kena explain benda ini sebab ramai orang dah terlalu stuck dengan
cakura / kebolehan luar biasa manusia ...

i tak nak u jadi macam itu ...

knowledge / research ini agak heavy. and for sure ramai orang akan
tersangkut dengan benda2 ni semua ...

tujuan i buat research / deliver bukan untuk u kejar benda2 itu semua ...

sains kekayaan dia push manusia untuk buat kerja, buat business,
action, dan buat duit dengan banyak ...

dalam business perlunya ada sharing, ini yang i nak ...
lebih banyak u sharing, lebih banyak u bantu manusia ...

kalau kemahiran u mekanik kereta, buat kerja kaw-kaw, share kaw2,
tulis buku kaw2, then ajar orang kaw2 ...

tidak kira apa sahaja kemahiran/ business u walaupun u jual kosmetik sekalipun ...

belajar dengan lebih banyak, share dengan lebih banyak, semuanya mesti pada tahap kaw2 ...

bukan terkial2 nak belajar, nak tulis, nak share, bila u just tulis, bila share u so so sahaja cakura itu tak nak terbuka..

cakura tu kata u tak best.. share u tak best...
kalau aku 'active' buang karen sahaja...

u just share sebanyak-banyaknya, then u akan dapat macam2 kelebihan.

nilai diri u akan meningkat apabila semakin banyak ilmu yang u deliver..

Kerja u belajar + share ..
kelebihan apa yang Tuhan nak beri, itu urusan dia..

kalau u datang sini untuk dapatkan semua kelebihan2 itu, u akan kecewa... sebab i sendiri pun xda benda yang power macam tu..

u kena cari orang lain...

apa yang i boleh share ialah untuk dapatkan 'creativy' ..

then u dapat idea2 yang power > business > jadi kaya raya ..

just idea .. have fun ..
 
Last edited:

SifuSupersonic

Active Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
1,563
Reaction score
29
Points
35
ini extra sharing daripada movie limitless ...
selamat jadi kaya ya ... :D

ok good. in my point of view. biasanya orang yang rajin membaca,
then cakura terbuka, mereka akan attack benda yang sama...
ceo > business > president ...
jadi president sebenarnya best, ramai orang tak tahu ...
antara benda yang best ialah dia boleh access benda2 yang top secret
sehingga beribu2 tahun yang silam ...
semua negara ada simpan 'pure' knowledge, tentang kejadian alam,
planet, hidupan dahulu, sejarah yang tersembunyi ...
tak payah pergi jauh sangat, cuba fikir 1,400 tahun yang lepas,
mereka berperang menggunakan kuda dan pedang ...
kita undurkan masa jauh kebelakang sedikit, apa yang berlaku 2,000
tahun sebelum 1,400 tahun yang lepas ...
ini bermakna apa yang berlaku 3,400 tahun yang lepas? ...
kita duduk pada tahun '2015'..
pada tahun '2015' kita boleh lihat kereta, kapal terbang, jet, internet
dan sebagainya ...
baru 2,015 tahun dah macam2 teknologi yang kita nampak...
bagaimana teknologi jika 3,400 tahun akan datang?
berapa advance teknologi yang berlaku?
short story, i dont believe cerita sejarah microsoft & facebook.
satu orang budak muda, buat social media, then jadi billionaire.
satu orang budak muda, buat programming, then jadi billionaire. logical
thinking, mana ada orang yang naik tiba2 begitu laju. nop, benda itu
tidak 'akan' berlaku sama sekali. melainkan ada orang 'support' dari
belakang. sama macam yang berlaku dengan 'the secret' ..
sebenarnya segala teknologi iphone, internet, facebook, di-copy
daripada teknologi2 yang silam... mereka release sikit, sikit, sikit,
sikit. siapa pernah lihat cerita 'ELI'. itulah yang berlaku. berlaku
malapetaka, teknologi jatuh, then mereka mulakan balik.
ada pepatah menyatakan movie sci-fi, is TRUE INSIDE LIAR.
short story, u kena fikir balik, apa yang u fikir selama ini.
dah jauh sangat pula. berbalik kepada cerita limitless itu.
lepas dia jadi power apa dia buat? perkara pertama yang dia buat ialah
KEMAS BILIK. bila minda u kemas, u tidak boleh tahan melihat bilik yang
bersepah. semua barang ada frequency, bila bersepah, dia akan beri
effect kepada minda, kapasiti, dan flows idea. then selepas dia kemas
bilik apa berlaku? perkara itu ialah idea melimpah datang untuk dia
menulis buku. then dia perlukan duit, cara paling cepat ialah saham.
sebelum play saham dia baca buku dahulu. learning curve dia jadi
singkat. then dia boleh buat duit dalam masa yang singkat. good news.
kita tidak perlukan 'pil' untuk jadi power macam itu. lihat, dan lihat
dengan teliti sequence demi sequence yang berlaku dalam filem itu.
sebenarnya bila tenaga kita tinggi pun keadaan kita macam itu. bila
tenaga tinggi, kita cepat faham ilmu. bila faham kita cepat tangkap,
nampak keseluruhan point. ramai orang gagal sebab tidak beri tenaga
yang tinggi semasa belajar, membaca, time seminar dan sebagainya. time
imkk kan kita disuruh beri tenaga yang tinggi semasa belajar.
pengalaman admin juga sama, time tenaga tinggi, kerja yang banyak boleh
disiapkan dalam masa yang singkat, boleh menulis sepanjang2nya dan idea
mencurah2 datang, idea yang datang pun power.
so adakah kita perlukan pil untuk jadi kaya raya? NO. tidak perlu. end
of the day, u akan faham money making, its not about luck, its all
about TENAGA TINGGI. bila tenaga u tinggi, u akan menarik lebih banyak
wang. 80% orang gagal right? cuba lihat life dia macam mana? cara dia
menulis dekat facebook pun macam nak muntah. ada orang tenaga agak
tinggi, tetapi salah guna, maki hamun, sesatkan orang lain, kutuk orang lain.
benda2 itu semua MEMBAZIR tenaga.
perkara seterusnya ialah macam mana nak MAINTAIN tenaga tinggi macam goku.
bila dapat maintain, baru boleh capai sesuatu yang luar biasa.
balik seminar tenaga tinggi right? semangat pun tinggi, next 2-3 minggu
blow balik. why? just idea, have fun
 

Ahmad Pintu8_8

Active Member
Joined
Mar 26, 2012
Messages
1,729
Reaction score
54
Points
40
cerita dia macam ini ...

i tulis dekat atas jagan terlalu obses dengan ilmu2 ini ...
ilmu2 power ini nampak macam best, tapi sebenarnya taklah best mana..

dia macam smartphone,
masa baru beli kita kaan godak sana godak sini.
bila dah lama2, smartphone just dah jadi benda biasa.

ilmu2 yang luar biasa ni pun sama juga.
mula2 u tahu, u layan, u godak sana,u godak sini.
then lama2 benda2 yang luar biasa ni pun jadi macam biasa.

sebab tu i tinggalkan mostly knowledge2 ni semua.
sebab tak best mana pun.

i buang banyak masa dan duit, kaji, seminar, buku, bla, bla, bla..
kuatum fizik la, attraction la, itu la ini la.

last sekali lupa nak buat duit ...
so i lupakan apart of kajian2 ni then fokus buat duit ...

the point is, u jangan ulangi kesilapan yang sama..
obses dengan ilmu, kononnya jadi power, bla, bla, bla..

benda itu semua tak boleh pakai sangat pun ...
lebih baik u fokus buat duit lagi best ...

apa yang i share dekat sini ialah 'sains kekayaan' ...
macam mana nak guna potensi diri untuk jadi kaya harta ...

dan lagi, jangan terlalu tenggelamkan diri kamu dalam research ini..
kita ada banyak lagi research2 yang lain...

- cakura
- predestination
- programming
- imagination
- meditasi
- bla, bla, bla...

lebih baik u gunakan knowledge2 ini untuk buat duit...

buat duit yang banyak lebih best ...
dan yang paling best ...

i'm not wali, and i'm not orang2 tasauf whatever...

i just businessman. kita buat kajian macam mana untuk jadi kaya...
not more then that..

sebagai orang yang ada sedikit pengalaman ...
i nasihatkan fokus buat duit ...

potensi diri yang ada gunakan untuk buat duit dengan cara yang
halal...

.
.
.

macam mana nak belajar ilmu2 ini?

caranya ialah BELAJAR + SHARING ...

tidak kira apa sahaja bidang u...

katakan minat u mekanik kereta ...

1. u buka 1 blog / forum / facebook / insta / whatever ...
2. share, tulis, deliver TOTAL knowledge u ...

sampai habis semua ilmu / info / knowledge yang ada pada diri u ...
dimana berakhirnya ilmu, di situ bermulanya ilmu ...

untuk dapat knowledge yang power, lepaskan / share semua knowledge u...

then u akan dapat idea yang baru ...

idea baru akan masuk dengan banyak dan laju ...
secara tidak lansung mind u akan jadi macam sherlock ...

dah u cerita fasal kereta, idea yang datang tu semua juga fasal kereta la.

.
.
.

benda ini makan masa bertahun-tahun.
i sendiri dah share dekat forum2 sejak 5-7 tahun yang lepas lagi.

time jatuh u teruskan share
time senang u teruskan share
time susah u teruskan share
time kaya u teruskan share

.
.
.

bila u da share, share, share, lama2 minda u pun akan jadi macam komputer....

then u perlukan sedikit asas ilmu business contohnya ESM yang admin tulis tu... dh download right?

basic business kena ada untuk buat duit ...
then u kena ada juga basic teknik menjual ...

then buat buku, ebook, seminar, training, coaching ..
whatever..

lain right dari apa yang maybe u pernah dengar, belajar, tahu dari sebelum ini?

nak buka cakura crown kena buat itu, kena buat ini, latihan itu,
latihan ini, no no no and no...

ini i punya research, and i sendiri dapat mostly apa yang i cerita dekat atas ...

then u pun share sebulan, dua bulan, tiga bulan.
then u pun pelik, eh tak jadi apa pun..

kan i dah kata, benda ini makan masa bertahun2 ...
jenis yang malas, memang good bye la ...

then along the repair diri ...

cakura 6 - seksual (ini untuk orang dah kahwin sahaja)
- macam biasa juga kena belajar, kena upgrade, bla, bla, bla...
- tenaga / cakura ini akan aktif bila u dah pandai ...

sama macam business...
u kena kaji, buat uji-kaji , bla, bla, bla, lama2 dapat duit...

cakura 5 - perut
- jaga makanan ...
- makan benda2 yang besih ...
- makan kita banyak tercemar, dengan kimia, bungkusan bla, bla, bla..
- satu lagi cakura tersekat ...

cakura 4, 3, 2, 1 ...
dah semua benda tersekat, acaner nak jadi power ...

this research also, untuk kita sedarkan diri balik..
apa yang kita buat selama ini, apa yang kita makan..
apa yang kita baca.. apa yang kita tulis..
apa yang kita research...

dah semua u buat merapu, acaner cakura crown tu nak terbuka...

very simple right?

.
.
.

masuk balik,

apa yang i cerita adalah 'system' ...

tidak kira apa bidang u ..

- tokey ayam ka
- business ka
- saham ka
- forex ka
- design ...
- whatever la..

apa yang penting, share dan terus share percuma atau berbayar ...
then lama2 u dapatlah benda2 yang best ...

faham or faham?

.
.
.

again,

jangan stuck-kan minda u hanya kepada cakura, potensi diri, nak jadi
power, bla, bla, bla sahaja ...

cakura2, tenaga, energy ni semua membosankan, believe me ...

benda2 ini hanya jadi best bila kita gunakan untuk buat business yang
halal ...

i sendiri play market international and malaysia ...
secara spesifik berkiatan information ...

tujuan i share, untuk dapatkan idea baru ...

kita tulis blog, banyak orang datang, then kita share ebook2 yang
menarik ...

.
.
.

kalau u just stuck dekat cakura, sains, nak aada kelebihan yang luar
biasa life u akan jadi hambar / membosankan ...

.
.
.

fahamkan benda ini,

kelebihan yang kita / manusia ada ialah untuk memberi manfaat kepada
manusia ...

ini kunci dia ...

kalau u just nak ada kelebihan untuk diri u semata2 dia jadi useless,

cakura tu pun segan2 nak active...

then u tak 'manfaatkan' kelebihan (potensi diri) itu akan mati / di-block / ditarik balik, then life u jadi nothing ...

banyak orang life dia nothing right?
sebab apa? dia xda apa nak share / kongsikan kepada orang lain.

so selepas ini pastikan diri u share kaw-kaw kepada orang lain ok.
secara percuma dan bebayar ...

barulah life u jadi 'somebody'..

cuba lihat life orang2 yang hebat..

apa manfaat yang mereka share, apa yang mereka lakukan.
semua benda itu ada manfaat right?

lebih banyak dan mahal dia share.
lebih besar apa yang dia dapat.
termasuklah kelebihan special dan duit.

.
.
.

higher purpose of life ialah transfer / deliver / sharing ...
dengan sharing u akan dapat banyak benda ...

so, beli buku banyak2, baca ebook, video, artikel, penuhkan minda u
dengan ilmu ...

fokus kepada 'sharing' then u akan dapat macam2 kelebihan ...
kalau u just fokus kepada 'cakura' or 'tenaga' u takkan dapat apa2 ...

.
.
.

setelah share bertahun2 i dapat macam2 benda mostly yang i cerita ...

mula2 memang best, macam kisah smartphone di atas ...
memang layan gila ilmu2 ni semua ...

bila dah lama2 dia dah jadi biasa, benda2 ni semua macam biasa sahaja.
tak best dah pun...

then i buat ebook, blog, sikit2 dekat malaysia ni...
orang apply, hantar email, bla, bla, bla...

orang baca, life berubah, mereka happiness
dekat sinilah best dia.. life kita pun jadi bermakna...

.
.
.

i kena explain benda ini sebab ramai orang dah terlalu stuck dengan
cakura / kebolehan luar biasa manusia ...

i tak nak u jadi macam itu ...

knowledge / research ini agak heavy. and for sure ramai orang akan
tersangkut dengan benda2 ni semua ...

tujuan i buat research / deliver bukan untuk u kejar benda2 itu semua ...

sains kekayaan dia push manusia untuk buat kerja, buat business,
action, dan buat duit dengan banyak ...

dalam business perlunya ada sharing, ini yang i nak ...
lebih banyak u sharing, lebih banyak u bantu manusia ...

kalau kemahiran u mekanik kereta, buat kerja kaw-kaw, share kaw2,
tulis buku kaw2, then ajar orang kaw2 ...

tidak kira apa sahaja kemahiran/ business u walaupun u jual kosmetik sekalipun ...

belajar dengan lebih banyak, share dengan lebih banyak, semuanya mesti pada tahap kaw2 ...

bukan terkial2 nak belajar, nak tulis, nak share, bila u just tulis, bila share u so so sahaja cakura itu tak nak terbuka..

cakura tu kata u tak best.. share u tak best...
kalau aku 'active' buang karen sahaja...

u just share sebanyak-banyaknya, then u akan dapat macam2 kelebihan.

nilai diri u akan meningkat apabila semakin banyak ilmu yang u deliver..

Kerja u belajar + share ..
kelebihan apa yang Tuhan nak beri, itu urusan dia..

kalau u datang sini untuk dapatkan semua kelebihan2 itu, u akan kecewa... sebab i sendiri pun xda benda yang power macam tu..

u kena cari orang lain...

apa yang i boleh share ialah untuk dapatkan 'creativy' ..

then u dapat idea2 yang power > business > jadi kaya raya ..

just idea .. have fun ..
Assalam saya nampak sikit2 point sifu..

"SHARE"

"Kebahagiaan ada dalam diri manusia masing2 carilah kebahagiaan itu" kata guru saya..

Asas apa yang tuan cakap menurut pendapat saya Rasulullah S.A.W dah ajar para sahabat 1400 tahun yang dulu iaitu "DAKWAH" pergilah kemana-mana tempat bermukim dan sampaikan DAKWAH = SHARING..Sebab tu para sahabat WALI2 zaman dulu ada Karamah etc..sebab dia sharing semua ilmu yang dia ada..

Saya lupa sama ada dalil Al-Quran atau hadis ada menyebut.. bila kita ikhlas tambah share ilmu, Allah akan tambah lagi Ilmu yang tidak disangka2..

Dan hari ni, saya terbuka satu kefahaman mengenai ILMU dengan izin-NYA


'TQ Sifu..

:)cgrock
 

SifuSupersonic

Active Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
1,563
Reaction score
29
Points
35
hai...

tt ada kerja sikit...
why not u buat kerja ni..

sains kekayaan
- 101 impian - bigger stuff

1. keluarkan balik 101 impian
2. asingkan impian SURFACE dan REAL

surface
sesuatu yang boleh nampak / material

- rumah
- kereta
- tanah
- umrah
- pejabat
- nak bantu anak yatim
- saham / stock market
- koleksi pakaian
- koleksi dressing
- bla, bla, bla, bla ...

real
adalah sesuatu yang boleh touch emosi positif

- koleksi ilmu
- nilai yang u nak deliver kepada customer
- rumah (surface) > location rumah (real)
- kereta (surface) > nak show kepada jiran (real)
- superbike (surface) > nak speed laju2 (real)
- umrah (surface) > u pergi sana bagi parent duit utk shoping (real)

.
.
.

bila satu orang tulis 101 impian,
sometime tanpa sengaja mereka menulis sesuatu yang boleh touch emosi.

ada banyak kes semasa kita buat kajian 70L dahulu (dekat facebook), selepas masa berlalu, ada some of them seolah-olah jadi dengan sendiri...

perkataan 'seolah-olah' sebenarnya tidak ada ...

apa yang berlaku ialah bila u menulis, secara tidak lansung u dah touch emosi positif ... benda itu 'rasa' macam real ...

.
.
.

dalam cerita hannibal
siapa nama orang yang pakai cermin mata tu, tak ingat pula ...

masa dia dalam penjara, dia pergi 'fishing' ...
dia masuk dalam dunia 'REAL' dia rasa cool, fresh, calm ..

.
.
.

apa yang dia bayangkan ...

- ada sungai mengalir
- ada pokok yang cantik
- siap dengan saiz dan ruang
- pengcahayaan yang sempurna
- udara, suhu, pakaian, bla, bla, bla..

.
.
.

short story,

tenangkan diri
pejam mata sekejap
masuk dalam dunia alpha

bayangkan u punya pintu rumah
bayangkan u punya pintu peti ais

pegang pemegang pintu peti ais
then 'STOP' dekat situ ...

.
.
.

jangan buka mata ok ...
then follow me ...

.
.
.

dalam imaginasi real tu ...

pandang kebawah lihat lantai ...
colour, corak, saiz ...

then pandang atas, lihat bumbung ..
sama juga lihat warna, saiz ..

then bina ruang dapur ...
dinding, almari, bla, bla, bla ...

.
.
.

imaginasi ini jangan buat 'picture' yang plain ...
jangan buat macam foto dalam minda tu ...

u kena buat lengkap dengan tinggi, panjang, tebal ...
siap dengan feeling u sekali ...
adakah happy, so-so, rasa lapar, dahaga, etc ...

.
.
.

dalam cerita hannibal tu 'memancing' ...
dia rasa cool ... tenang .. fresh ... best ...

walaupun fizikal kena penjara ..
tetapi minda dia bebas, dan cool ...

zaman sekarang orang fizikal bebas ...
tapi minda macam dalam penjara ...

.
.
.

u buat latihan beberapa 101 impian tapi jangan terlalu banyak ...
pada masa hadapan kita akan tekankan tiga perkara sahaja ...

1. waktu bagun pagi
2. keadaan bisnes
3. keadaan customer

sebelum u boleh pergi kehadapan, u kena ada destinasi ...

tanpa destinasi, u akan lost ...
duduk dekat pulau, pusing2 x jumpa jalan keluar ...

have fun
 
Sponsored Post
Top
Log in Register