Bumiputera hanya menguasai 8% kekayaan bumi sendiri - dilema peniaga kita?

CG Sponsors




guri2demon

Active Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
1,307
Reaction score
147
Points
33
Lebih baik ada peluang utk bertambah baik drpd PASTI melayu kebanyakan akan terus tertindas.

Pemimpin Melayu yg memerintah patut mulakan dulu utk memajukan melayu2 kebanyakan, bukannya mulakan dulu utk kaut utk diri sendiri & kroni. Alasan melayu malas, penakut, takde daya saing, dll hanya utk menutup kelemahan pemimpin melayu.
banyak je bantuan kerajaan dalam bentuk pinjaman untuk org melayu nak mula berniaga/kembangkan perniagaan.tuan boleh baca pasal Tekun contohnya.

kalau sy ada duit, dan kawan sy nak mintak pinjam untuk berniaga,mesti sy nk tau mcm mana dia nk byr balik, ape plan die, dan part ni yg ramai melayu lemah, buat kertas kerja.

Sy nak tau jgk pendapat tuan bila tuan tgk org cina yg kaya, adakah tuan rasa diorg ni kroni kepada pemimpin2 jgk?

xadil lah sy rasa bila tuan tgk cina kaya, tuan ckp " cina memang maka bapak diorg ajar berniaga dari kecik, tu bila besar diorg pandai cari duit"

dan bila tgk melayu kaya, tuan ckp " ni mesti kroni kerajaan punyalah,duk kenyang makan duit rasuah,melobi menteri"

seorang cina kaya, dia angkat sekali pakcik,pakngah,paklong, anak cucu dia untuk kaya sama2.

seorang melayu kaya,dia takut nak agkat melayu yg lain, takut kekayaan/peluang dia hilang.

atas sebab nni sy ckp selagi masalh mentaliti yg mcm ni xdiselesaikan, sampai sudah la melayu jd mcm ni.
Sejarah dan buktikan pun.:)
 
Sponsored Post

Ike Singe

Fun Poster
Joined
Jan 12, 2012
Messages
414
Reaction score
26
Points
20
perangai kena ubahla.

nampak orang melayu banyak bukak kedai berniaga,ada yang suruh balik negeri asal.

bila member tu terasa,balik berniaga negeri asal.kedai tu orang bangsa lain sewa.

yang tukang mengata tu pun sebenarnya merantau jugak rupanya.

bila berjaya jeles.bila tak berjaya kutuk.

masalah dalam otak sebenarnya.

 

manzz

Fun Poster
Joined
Jul 19, 2012
Messages
149
Reaction score
0
Points
10
banyak je bantuan kerajaan dalam bentuk pinjaman untuk org melayu nak mula berniaga/kembangkan perniagaan.tuan boleh baca pasal Tekun contohnya.

kalau sy ada duit, dan kawan sy nak mintak pinjam untuk berniaga,mesti sy nk tau mcm mana dia nk byr balik, ape plan die, dan part ni yg ramai melayu lemah, buat kertas kerja.

Sy nak tau jgk pendapat tuan bila tuan tgk org cina yg kaya, adakah tuan rasa diorg ni kroni kepada pemimpin2 jgk?

xadil lah sy rasa bila tuan tgk cina kaya, tuan ckp " cina memang maka bapak diorg ajar berniaga dari kecik, tu bila besar diorg pandai cari duit"

dan bila tgk melayu kaya, tuan ckp " ni mesti kroni kerajaan punyalah,duk kenyang makan duit rasuah,melobi menteri"

seorang cina kaya, dia angkat sekali pakcik,pakngah,paklong, anak cucu dia untuk kaya sama2.

seorang melayu kaya,dia takut nak agkat melayu yg lain, takut kekayaan/peluang dia hilang.

atas sebab nni sy ckp selagi masalh mentaliti yg mcm ni xdiselesaikan, sampai sudah la melayu jd mcm ni.
Sejarah dan buktikan pun.:)
Bila tuan bercerita pasal TEKUN sebenarnya banyak lagi peluang

untuk bumiputra yg tidak tahu bagaimana dan dimana hendak

dapatkan pinjaman perniagaan dan sebagainya boleh lah dengar

video ini sampai habis.. :)

http://www.youtube.com/watch?v=Hx3wQaCbvYo
 

m0mo~

CG Top Poster Club
Platinum Member
ForexMart Fans
Joined
Oct 4, 2012
Messages
35,307
Reaction score
387
Points
136
sembang pung pang tak kemana juga..

marilah bertindak kawan2..
 

Ike Singe

Fun Poster
Joined
Jan 12, 2012
Messages
414
Reaction score
26
Points
20
aku cukup menyampah topik suruh melayu berniaga ke.suruh melayu jadi usahawan ke.kat internet cakap bagai nak pecah rumah.:))

realiti sebenar nak berjaya kena tabah & kena sumbat kapas kat lubang telinga.melayu sendiri kadang-kadang jadi tukang melemahkan semangat.

ni bercakap berdasarkan pengalaman ni.
 
Last edited:

azhahalim

Fun Poster
Joined
Apr 16, 2011
Messages
864
Reaction score
1
Points
15
8% pon include jutawan indon yg kaya raya buat bsns kat mesia ni. yg melayu mesia tngl brp la agaknya..hidup melayu
 

Sniper

Super Moderator
Staff member
Joined
Feb 26, 2006
Messages
5,562
Reaction score
69
Points
75
jgn cube post propa politik

klu ade yg sengal jgk aku infrek

*amaran dulu k
 

Ike Singe

Fun Poster
Joined
Jan 12, 2012
Messages
414
Reaction score
26
Points
20
aku jangka 2020.paling tinggi pun 15% bumiputra kuasai kekayaan bumi sendiri.

sebab kena pergi kursus kuatkan ketahanan mental dulu.tukang kutuk ramai.kalau lemah semangat habislah.

satu lagi nak bersaing bidang yang peniaga bangsa lain dah mahir.susahlah.ibarat mentimun lawan durian.melayu kena kuasai bidang perniagaan jenis baru yang masih kurang persaingan dan bina kepakaran sedikit demi sedikit situ.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register