ILMU SAINS yang TAK LOGIK dan paling MISTIK? | Quantum Mechanics

Recommended Brokers


syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,908
Reaction score
1,867
Points
141
Salam....

Biasanya kalau kita dengar ilmu sains ni, mesti kita akan cakap ilmu sains ni maksudnya ilmu berdasarkan logik akal....

Selama kita hidup di alam realiti ni, semuanya berpandukan LOGIK AKAL...

Nak bina kereta, bina bangunan, buat perabot kayu, buat kapal, programming, buat bom, dan mcm2 teknologi lagi lah, semuanya berpandukan logik akal..

Tapi korang percaya tak, dalam komputer korang sendiri sebenarnya depa (scientist) ada applied satu ilmu sains yg depa sendiri pun sebenarnya tak berapa faham.....

ILMU SAINS tu dinamakan QUANTUM MECHANICS..

dan tanpa ilmu QUANTUM MECHANICS ni, kemungkinan kita takkan hidup sepertimana kita hidup di zaman skarang...kemungkinan kita akan hidup mcm zaman dulu...'hanya dipenuhi dgn teknologi2 lama yg kebanyakan guna analog dan seumpamanya..

..
..

Selama ni kita duk fikir "ohhh ini lah alam realiti, apa yg kita nampak di sekeliling kita ni, inilah realiti"....
kalau cakap pasal hantu ke apa, kita akan cakap "itu bukan alam realiti, itu mengarut semua tu"....

ilmu Quantum Mechanics ni adalah ilmu yang mengajarkan kita tentang ALAM REALITI yang sebenar-benarnya....
tapi yang peliknya bila korang belajar Quantum Mechanics, korang akan dapati "rupa-rupanya alam realiti sebenarnya, BUKAN seperti apa yg kita fikir selama ni"...WHAT?

..
..

susah aku nak gambarkan kt korang mcm mana...

tapi senang cerita mcm ni lah,
contoh:
- korang adalah scientist yang percaya benda2 yg logik sahaja
- dan selama ni korang cakap HANTU tu mengarut sebab tak logik
- tapi cuba bayangkan tiba2 ada ilmu sains mengatakan HANTU tu sememangnya wujud
- dan ilmu sains tu telah berjaya dibuktikan banyak kali (dgn equation mathematic dan dengan experiment dan siap depa invent lagi teknologi dgn menggunakan ILMU HANTU tu)....
- sebagai seorang saintis yg logik, apa perasaan korang bila dapat tahu pasal ilmu TAK LOGIK ni yang telah dibuktikan BETUL? haaa, mcm tu lah perasaan apabila korang dh faham ilmu quantum mechanics...

tapi masalahnya, "bila korang dah faham apa itu Quantum Mechanics, tapi sebenarnya korang still tak faham sebenarnya".....hahaha...

quantum.jpg


contoh paling senang, ini contoh je ye...bukan betul pun....ok...contohnya:
- aku ni bomoh....
- aku faham tentang ilmu2 ghaib ni..
- contohnya kalau aku ambil bunga itu dan bunga ini, masukkan dalam air, dan mandikan air tu pada seseorang wanita, dan aku bacakan mantera, perempuan tu akan jadi cantik..
- kalau tak bacaa mantera tu, takkan jadi...
- sebab mantera tu lah yg akan memanggil jin-jin untuk mencantikkan perempuan tu..
- so aku faham lah pasal benda2 ghaib tu...
- tapi masalahnya BILA ORANG SAINS tanya "kenapa perlu baca mantera tu?"- konfirm aku takleh jawab ..maybe aku hanya boleh jawab "untuk panggil jin2 tadi"...tapi bagaimana ia berlaku, aku takkan boleh jawab
- org sains tanya lagi "mcm mana jin-jin yg dipanggil tu boleh cantikkan perempuan tu dgn sekelip mata?" - maybe aku akan jawab "ye lah, depa kan jin, mmg la depa boleh buat"....tapi secara logiknya, mcm mana jin tu boleh buat semua tu,,,aku konfirm tak boleh jawab...

haha...so Quantum lebih kurang mcm tu lah...(korang rasa korang bomoh dah faham betul2 pasal jin tu, tapi sebenarnya korang still tak faham sebenarnya)...

orang-orang sains ni depa nak explaination kenapa jadi macam tu...
kalau takda explaination, ianya agak mistik dan tak logik la bagi depa...


FENOMENA MISTIK ILMU QUANTUM (ENTANGLEMENT)

entanglement ni lah yg bagi aku sangat-sangat mistik, jika ada dua particle dalam satu state Quantum, dua particle ini akan ada connection antara satu sama lain...
walaupun satu particle ada di marikh...satu lagi ada di bumi,...depa tetap ada satu "connection".....tanpa wayar, tanpa antenna, tanpa apa2....hanya particle sahaja...
tapi dua particle ni saling MEMPENGARUHI antara satu sama lain...

contoh paling senang
- jika ada dua GASING....
- satu diletakkan di BUMI
- satu lagi dilettakan di MARIKH
- jika gasing di BUMI ini diputarkan secara CLOCKWISE
- secara automatik gasing di MARIKH akan berputar dengan sendirinya secara ANTI-CLOCKWISE

sememangnya benda ni sangat mistik....mcm tak logik...

tapi itu lah realitinya...FENOMENA ENTANGLEMENT ni mmg berlaku dalam keadaan Quantum....

dgn fenomena ENTANGLEMENT dalam QUANTUM ini, dah ada orang buat EXPERIMENT TELEPORTATION...
dan dia berjaya pindahkan satu particle dari satu tempat ke tempat yg jauh tanpa ada connection apa2....
menarik tak??
experiment ni berjaya.....tapi depa belum cuba lagi pada objek yg betul....

dengar cerita, depa pernah try....tapi apabila object tu sampai di destinasi, objek tu jadi hancur lebur...

so, ilmu2 mcm ni kalau kita dengar, mcm ilmu hantu pun ada....siap boleh hilang ada kat situ, hilang ada kat sini...

tapi itu lah REALITINYA

fenomena ENTANGLEMENT dalam QUANTUM ini sememangnya berlaku dan telah dibuktikan banyak kali dah....

kalau nak faham lebih lagi, korang boleh tengok video di bawah...


 
Last edited:
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,908
Reaction score
1,867
Points
141
Selepas ni, Tingkatan 5 akan belajar Quantum Mechanics.....fuhhhh....

 

amuk293

Active+ Member
Joined
Jan 10, 2008
Messages
4,258
Reaction score
66
Points
30
hukum quantum ni mcm citer the flash ka bos?
 

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
9,518
Reaction score
2,028
Points
176
teringat zaman sekolah dulu citer ni, Quantum Leap .. :)

 

nokia3210

Active Member
Joined
Sep 6, 2012
Messages
1,630
Reaction score
136
Points
38
The only thing that does make sense is that nothing makes sense -korg
 

damaiG

Active+ Member
Joined
Jul 14, 2011
Messages
3,053
Reaction score
33
Points
40
menarik ilmu ni. teruskan share tt, baca contoh tu fhm la.. lebih dari tu kenot imagin haha
 

no trade

Super Active Member
Joined
May 16, 2008
Messages
8,133
Reaction score
163
Points
88
menarik blh buat otak kita ni berpikir dengan lagi detail.
 

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
5,949
Reaction score
474
Points
81
kalo boleh dilampirkan ngn nas, hadis.. legi menarik perbincangan ini
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,908
Reaction score
1,867
Points
141
maaf sbb tak reply...sebenarnya aku sendiri pun baru kebelakangan ni je rasa sangat-sangat tertarik dgn Quantum Mechanics ni....

dalam beberapa minggu kebelakangan...

dkt Universiti sebelum ni pernah belajar....tapi apa jadah pun tak faham....haha...
faham la sikit.....

tp skarang rasa mcm berminat semula....

insyaAllah aku akan study lagi....

yang mana aku boleh reply, aku akan reply....

kalau ada info lebih, aku akan share...

tapi aku share kat sini sebenarnya aku lebih mengharapkan apa pendapat korang semua sebenarnya...
nak tahu juga pendapat korang semua.....
dan kalau ada budak2 muda yg baca thread aku ni, aku mengharapkan depa dapat semangat untuk belajar pasal Quantum Mechanics....mana la tahu yang baca ni BAKAL jadi SCIENTIST yang paling gah di dunia..mana la tahu ...haha

tapi takpa...kita sama2 kongsi ilmu.....


org ckp Quantum Mechanics ni adalah "ilmu fizik modern"...

ilmu fizik yg biasa kita belajar kt skolah dulu tu depa gelar "classic physic"...

dan ramai scientist2 yg masih mengkaji lagi pasal Quantum ni..
kemungkinan lepas ni akan banyak lagi penemuan2 terbaru dlm Quantum Mechanics ni...

banyak juga company2 dlm bidang computer skrg berlumba-lumba utk hasilkan Quantum Computer Processor yg mana KALAU BERJAYA, semestinya akan beribu kali ganda kelajuan dari komputer sedia ada sekarang...

bila munculnya Quantum Computer Processor ni, sudah pasti akan timbul bermacam2 lagi teknologi-teknologi baru yg lebih canggih...
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register