Bumiputera hanya menguasai 8% kekayaan bumi sendiri - dilema peniaga kita?

CG Sponsors




Hans.Azhar

Fun Poster
Joined
Jul 24, 2013
Messages
694
Reaction score
71
Points
20
Pada umumnya dasar2 kerajaan 'nampak' mcm bagus utk tolong Melayu. Yg celakanya puak2 Melayu yg dpt projek/harta/peluang perniagaan secara kronism pastu sub-sub-sub-sub-sub-con kat bukan Melayu. Yg dpt lot kedai pegi sewakan kat Indon. Yg dpt tanah habis digadai kat cina. Nak untung atas angin je. Dan kebanyakan peluang disapu oleh golongan/syarikat yg sama jek.

Org2 Melayu lak dididik supaya sentiasa 'menurut perintah' supaya pemimpin atasan terus memerintah dan mengaut kekayaan. Lawan je terus kena cantas.

Pemimpin Melayu lak byk merungut dan salahkan org Melayu malas, takut risiko, takde daya saing, dll. Padahan diorang & kroni belasah bahagian kekayaan org Melayu kaw2.

Semua dasar2 kerajaan didesign supaya nampak 'tolong Melayu' on paper tapi pada hakikatnya hanya untuk mengkayakan golongan2 tertentu sahaja secara legal.
ada solusi ke untuk mas'alah ini?

undi pembangkang dapat menyelesaikan mas'alah ke? boleh kongsi info... sanggat membantu
 
Sponsored Post

logammaut

Super Active Member
Joined
Dec 12, 2009
Messages
9,042
Reaction score
98
Points
70
ada solusi ke untuk mas'alah ini?

undi pembangkang dapat menyelesaikan mas'alah ke? boleh kongsi info... sanggat membantu
Undi pemerintah PASTI masalah ni tak selesai.
Undi pembangkang ADA PELUANG masalah ni boleh selesai.
 

guri2demon

Active Member
Joined
Mar 17, 2010
Messages
1,242
Reaction score
124
Points
33
Undi pemerintah PASTI masalah ni tak selesai.
Undi pembangkang ADA PELUANG masalah ni boleh selesai.
..dan ADA PELUANG masalah ni boleh jadi makin teruk.

Selagi mentaliti umat xberubah,selagi tu la masalah ni xkan selesai.
 

logammaut

Super Active Member
Joined
Dec 12, 2009
Messages
9,042
Reaction score
98
Points
70
..dan ADA PELUANG masalah ni boleh jadi makin teruk.

Selagi mentaliti umat xberubah,selagi tu la masalah ni xkan selesai.
Lebih baik ada peluang utk bertambah baik drpd PASTI melayu kebanyakan akan terus tertindas.

Pemimpin Melayu yg memerintah patut mulakan dulu utk memajukan melayu2 kebanyakan, bukannya mulakan dulu utk kaut utk diri sendiri & kroni. Alasan melayu malas, penakut, takde daya saing, dll hanya utk menutup kelemahan pemimpin melayu.
 

Hans.Azhar

Fun Poster
Joined
Jul 24, 2013
Messages
694
Reaction score
71
Points
20
..dan ADA PELUANG masalah ni boleh jadi makin teruk.

Selagi mentaliti umat xberubah,selagi tu la masalah ni xkan selesai.
saya nampak macam tu juga... DAP parti yang sangat bahaya

sudah baca?

 

Hans.Azhar

Fun Poster
Joined
Jul 24, 2013
Messages
694
Reaction score
71
Points
20
Lebih baik ada peluang utk bertambah baik drpd PASTI melayu kebanyakan akan terus tertindas.

Pemimpin Melayu yg memerintah patut mulakan dulu utk memajukan melayu2 kebanyakan, bukannya mulakan dulu utk kaut utk diri sendiri & kroni. Alasan melayu malas, penakut, takde daya saing, dll hanya utk menutup kelemahan pemimpin melayu.
kalau saudara yakin dan dapat membuktikan yang saudara boleh barsaing 1 on 1 dengan non-bumiputera (tanpa bantuan dengan keadaan seadanya (tanpa kerajaan mara & sebagainya - tak perfect tapi better then nothing)... e.g modal permulaan saudara rm 10,000 mereka rm 100,000 - persatuan mereka tolong topup)

saya sokong.

kronism kerajaan = umno

kronism swasta = orang cine (takkan saudara yang berniaga tak tau? memang barang bumiputera kurang kualiti tetapi atas sebab...)

nota: TT bekas b2b sales engineer & neutral bab politik saya sokong orang bukan parti (tak taksub)
 
Last edited:

tab

Active Member
Joined
Jan 5, 2012
Messages
2,042
Reaction score
49
Points
30
ada solusi ke untuk mas'alah ini?

undi pembangkang dapat menyelesaikan mas'alah ke? boleh kongsi info... sanggat membantu
makan masa tuan...sebab da terlalu lama melayu d perkudakan oleh pemimpin2 yg tamakan kuasa..bg teman x sebegitu mudah krn akan dpt tentanggan dr melayu yg hiporit.salah siapa klu ada melayu sokong PR yg memecahbelahkan org melayu itu sendiri pemimpin yg takutkan hilang kuasa itu sendiri..
 

Hans.Azhar

Fun Poster
Joined
Jul 24, 2013
Messages
694
Reaction score
71
Points
20
makan masa tuan...sebab da terlalu lama melayu d perkudakan oleh pemimpin2 yg tamakan kuasa..bg teman x sebegitu mudah krn akan dpt tentanggan dr melayu yg hiporit.salah siapa klu ada melayu sokong PR yg memecahbelahkan org melayu itu sendiri pemimpin yg takutkan hilang kuasa itu sendiri..
makan masa maknanya DSAI akan meninggal dunia

siapa akan ganti? ulama' PAS ke emperor DAP? dalam DAP ada banyak orang intellect dari PAS...

TT bukan anti-DAP tapi dasar-dasar DAP kita boleh lihat kesannya di singapura... negara memang maju tetapi orang melayu singapura... (kebanyakkannya nampak mewah sebab mata wang besar je 90% lah)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register