Sains kekayaan

Recommended Brokers


Sponsored Post

Metamorfosis

Active+ Member
Joined
Jul 11, 2013
Messages
3,776
Reaction score
72
Points
40
Good info tt...jgn jadi hilang dalam kesamaran...keh2
 

azimkeen

Fun Poster
Joined
Feb 26, 2010
Messages
652
Reaction score
5
Points
15
as salam ...

dengan ini kita mulakan tajuk baru >>> 'sains kekayaan' ... :D

antara topik berkaitan

- predestination
- cakura
- 20/80
- dan lain-lain ...

predestination

sebelum kita berjalan, kita perlu tahu destinasi dahulu ...

jika kita tidak ada destinasi atau samar-samar, kita tidak akan sampai ke mana-mana ...

contoh,

- u naik teksi
- abang, saya nak pergi ke kl (tahu tetapi sama-samar)

- abang teksi akan tanya
- kl tu dekat mana?


sama juga reason standard orang nak jadi kaya ...

- nak hantar parent pergi umrah
- nak bantu anak yatim
- nak sedekah
- nak bantu family

ini semua adalah 'destinasi' yang samar-samar ...

- nak bantu family? dari segi apa?
- semua la bro, rumah, pendidikan, bla, bla, bla ...

>> masih lagi samar-samar ..

rumah?

- rumah yang macam mana?
- dekat mana?
- besar atau kecil?
- berapa harga?
- dan sekian banyak lagi soalan ...

contoh lain,

- nak bantu anak yatim

- anak yatim yang mana?
- berapa banyak?
- berapa kali nak bantu?
- berapa orang nak bantu?
- berapa banyak wang nak keluar?

biasa orang akan fikir

- "kalau aku jadi kaya, tahulah aku adjust benda ini semua" ...


ini bukan masalah 'kalau' ....

ini masalah destinasi / niat / impian yang jelas ...


selagi destinasi tidak jelas, selagi itu 'teksi' tidak boleh berjalan ..

teksi adalah seperti idea / ilham ...

bila u tidak ada destinasi yang tepat, idea apa yang nak datang?

selama ini idea u samar-samar, tu fasal peluang / rezeki / idea juga samar-samar ...

kita ambil contoh umrah ...

nak hantar parent ye?

- tahun bila?
- berapa tambang pergi dan balik?
- berapa belanja dekat sana?
- apa barang yang perlu disediakan?

bila u dah clear dan spesifik barulah u boleh buat perancangan untuk mencapai tujuan itu ...

rezeki akan dibuka, idea akan diberi ..

manifest,

ilmu + yakin + action = reality

- bila u sudah ada destination (ilmu dan perancangan) ....
- u yakin dan sungguh-sungguh untuk beri komitmen
- seterusnya u perlu 'buat kerja' (action) ...

ramai orang destinasi besar, impian sampai ke langit ...
tetapi bila time kena 'ujian', lemah semangat, blow, give up ...

satu perkara yang u perlu tahu ...

setiap hajat / permintaan / doa / impian akan ada 'ujian' ...

tidak ada perkara yang tidak ada ujian ...

ramai orang gagal bila ada ujian ....

next kita sambung ... :">

have fun ....
Pakai prinsip DAD... define Analysis Decide dengan 5W1H, what,who,when,where,why, How untuk observe benda baru and achieve satu benda.... ni Engineering Manager aku yang ajar untuk hadapi hidup ni...:)cgrock
 

goldhunter818

Active Member
Joined
Dec 12, 2012
Messages
1,488
Reaction score
0
Points
20
Alhamdulillah...syukur...
Dapat menumpang perkongsian hebat ni...
Teruskan...:)cgrock
 

SifuSupersonic

Active Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
1,563
Reaction score
29
Points
35
Good info tt...jgn jadi hilang dalam kesamaran...keh2
untuk elak dari ilang tt dah meng-ebooks-kan resarch2 yang lepas ... cer tgk dkt sini :"> >>> senarai ebook


Pakai prinsip DAD... define Analysis Decide dengan 5W1H, what,who,when,where,why, How untuk observe benda baru and achieve satu benda.... ni Engineering Manager aku yang ajar untuk hadapi hidup ni...:)cgrock
tgk why why tu pun dah tahu, ni mesti line engineering ..
tt also line engineering ( tapi sekarang dah pencen) ..

i love repair mesin di malam raya ... :eek:

fokus tenaga utk financial??
kiranya gunakan cakura utk kewangan ke.
selama ini aku ingat cakura utk buat rasengan jerk :D
hokage dia ajar tak habis.. kehkehkeh ...

.
.
.

zaman sekarang banyak orang membazir tenaga ...

benci orang, fitnah orang, sesatkan orang ...
benda2 ini semua lama2 jadi habit, sebati susah nak tinggal ...

banyak orang juga habiskan tenaga dengan kerja ...
ada juga orang habiskan tenaga dengan risau ...

ada orang habiskan tenaga dengan 101 lagi cara ...
TANPA MEREKA SEDAR / terlepas pandang ..

.
.
.

this research,

why not kita habiskan tenaga dengan,

- kaji ilmu financial ...
- buat kajian aura ...
- buat kajian money magnet ...
- buat kajian cara menjual / soft selling ...

.
.
.


daripada merapau sana, merapu sini, ada baiknya kita arahkan cakura / tenaga / semangat / fokus / whatever it names kepada financial ...

financial pula dengan cara yang halal dan baik ...

- dapat pahala
- dapat duit
- cari rezeki ibadah

benda ini semua just dari perspektif sains ...

.
.
.

jom latih minda sekejap ...

satu lagi benda yang menarik ...

Part 1

- "Mereka mula kiri, aku kanan bila baca"...
- "Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta"...

- "(Alif) Ada teratak di hujung kampung"...
- "(Ba) Bawah cermin kopak ada kotak"...

- "(Ta) Tersembunyi dalamnya ada tempurung"...
- "Sembunyi bawahnya katak melalak"...

Part 2

Mari tafsir lagi,

- "Atas kepala murai sekawan"...
- "Baling kurambit kucup lehernya"...

- "Terlalu rahi dendam di angan"...
- "Sampai terkacip mulut mahirnya"...
.

Jangan lupa lirik : Aku Maafkan Kamu

- "Jangan ahli sihir seru nama maharaja"...
- "Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma"...

- "Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara"...
- "Kalau terpelajar sila guna hak miranda"...

- "Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam"...
- "Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham"...

.
.
.

sebagai orang bisnes,
jadikan minda canggih adalah bagus :D
 

userun

Super Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
6,310
Reaction score
66
Points
70
lagi bro....lagi bro...
 

goldhunter818

Active Member
Joined
Dec 12, 2012
Messages
1,488
Reaction score
0
Points
20
untuk elak dari ilang tt dah meng-ebooks-kan resarch2 yang lepas ... cer tgk dkt sini :"> >>> senarai ebook
:DAlhamdulillah setakat ke hari ni sy mengikuti sepenuh perkembangan e-Book tuan dgn cik Insyirah...
Mgkin perbincangan dkt sini ada penambahan yg lbh fresh mengikut perkembangan semasa yg sentiasa bertambah:">:D
Teruskan bos :)cgrock:)paid
 

SifuSupersonic

Active Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
1,563
Reaction score
29
Points
35
:DAlhamdulillah setakat ke hari ni sy mengikuti sepenuh perkembangan e-Book tuan dgn cik Insyirah...
Mgkin perbincangan dkt sini ada penambahan yg lbh fresh mengikut perkembangan semasa yg sentiasa bertambah:">:D
Teruskan bos :)cgrock:)paid
bunyi macam fan club jer... :p
but is ok, thanks a lot cause follow ...

u buat business right?
untuk tahun 2015 berapa banyak target pertambahan database?

dalam bisnes if xda database rugi ...

kita tidak tidak perlu jadi famous macam artis ...
just jadi famous untuk database 3,000 orang pun dah ok ..

formula daripada seth godin, every persons has to be a leader...
dalam niche pilihan ..

in my experience ...
kalau kita tak jadi leader dalam kita punya niche,
life akan jadi hambar ...

kalau jadi leader life macam artis pun ada gak kadang2 .. :">
artis bisnes pun ok juga ...

macam i tak suka jadi famous ...
so kita tolak branding ke hadapan ... :)paid

.
.
.

ok, now sambung balik research ...

Abstrak ...

Abstrak boleh didefinisikan sebagai satu gambaran yang dipermudahkan dari segi bentuk dan imej sebenar.Proses pengolahan karya abstrak perlu diolah pada bentuk dan kualiti objek kepada rupa bentuk yang mustahak atau asas.Namun ianya kadangkala sukar dikenali dan sangat berbeza dengan imej asal.Olahan ini juga perlu dikenali sebagai seni bukan objektif atau bukan seni figuratif. Abstrak juga perluahan perasaan menerusi kebebasan penggunaan warna dan sapuan berus.Aksi proses berkarya menjadi subjek dan kebanyakkannya catan bersifat tidak representasi(non-representational) kecuali imbasan figura yang kelihatan samar,Sapuan berus mereka disifatkan sebagai spontan,eskpresif dan agresif.Ia lebih merangsang penglihatan dan bukan memperkenalkan imej yang menarik.
sumber ..

kita bukan nak belajar bab seni ...
just kita nak 'revise definition' terhadap diri kita sendiri ...

layan gamabar dekat bawah ini, apa yang u nampak?

- cakura
- alignment
- naruto, funny, have fun ...
- dan lain2 tindak balas apabila kita melihat sesuatu ...
- lain orang lain tindak balas, lain definition apabila melihat sesuatu ...

tak kisah benda ini semua ...
naruto just salah satu subject yang dipilih untuk memudahkan kefahaman umum...

dah macam akademik la pulak ... :">

the point is, untuk ubah hidup u kena ubah perspektif ...

macam orang bila ada peristiwa besar contohnya kemalangan, tragedi, perspektif akan berubah dan hidup akan berubah ...

kaitannya dengan kajian sains kekayaan ...
kita semua ada cakura / potensi diri ...

kita tahu benda ini semua, tetapi kita hanya membiarkan tanpa buat apa-apa, dan meneruskan kehidupan seperti sekarang ...

tujuan i buat research ini semua supaya kita pandang balik diri kita, kita teroka diri, dan lakukan sesuatu supaya kita mencapai kehidupan yang mempunyai higher purpose of life ...

guys, ini bukan subjek motivasi, potensi diri or whatever ...

walaupun benda2 ini sebenarnya dekat dengan religious, spiritual ...
tetapi kita tidak bincang kearah itu ...

fokus kita ialah 'sains kekayaan' ...
gunakan potensi diri untuk menjadi kaya ...

korang faham ke faham ni ... :eek:

yang dah follow dari dulu, maybe u akan perasan, research kali ini agak berbeza sedikit ... sebab kita masukkan / inject lebih banyak have fun, ceria, excited, dan lain-lain ...

dalam kajian juga ada sebut, satu orang yang funny (u know watak kelakar-kelakar contohnya macam naruto n goku) sebenarnya mempunyai tahap kreativiti yang sangat tinggi ...

dalam kata yang lain orang macam ini sebenarnya bijak ...

- ini berbeza dengan personality happy go lucky ..
- ini berbeza dengan personality lawak tidak senonoh ...

.
.
.

4. Laugh.

Seriously, people have studied and calculated that those who have a sense of humor are more creative. Listening to something funny before taking a test is proven to raise test scores. Most people think more creatively when they are relaxed. Not to mention the endorphins released while laughing. Humorous people tend to be able to think outside the box, which is necessary in problem solving and creating. Besides that, funny people are considered more valuable on the job.

You don’t need to be an artist or comedian to be creative, you just need to nurture the innovative side of yourself you may have left with your broken crayons in elementary school. Exercising the creative muscle will make it stronger and give you the edge you need to add value to your life and work.
dalam bahasa yang lebih mudah, ...

bila u run business, untuk jadi kaya u perlukan tahap kretiviti yang tinggi ...

lebih2 lagi bila u buat business online yang memerlukan u banyak menulis daripada bercakap ...

bila ada kreativiti u ada ada idea yang luar biasa ...
dengan itu u boleh jadi kaya raya ...

tak faham pun fahamkan je lah .. :))
 

Attachments

SifuSupersonic

Active Member
Joined
Jun 5, 2010
Messages
1,563
Reaction score
29
Points
35
sebelum kita start ...

gambar di bawah apa yang u nampak? 3 atau 4?

sains, sejarah, music, engineering, business, penulisan, painting, design dan lain-lain bidang juga sama ...

ada orang sangat menikmati bidang yang tersendiri (+ buat banyak duit) ...
dalam bidang yang sama juga ada orang suffer (menderita) ...

contoh bisnes,
- ada orang kaya raya ...
- ada orang suffer year by year ...

adakah perkara ini berkaitan dengan cakura yang telah terbuka sehingga mereka boleh mencapai tahap infinity .....

sebenarnya bila u jadi kaya-raya, masa itu u duduk dalam dimensi pemikiran yang lain ... its totally different ...

u akan jadi personality yang lain ...

personality itu baik atau tidak bergantung kepada baik atau tidak kerja / bisnes / investment yang u lakukan ...

sebelum itu, bergantung kepada 'kandungan ilmu' yang pernah masuk dalam minda kamu ...

curi ilmu effect dia sangat besar ... so kena hati2 ...

bila ilmu halal ... semua mudah dan lancar ...

perasan tak ada orang dah banyak belajar tetapi masih gagal dalam bisnes ...

why? salah satu sebab ada 'hutang ilmu' yang dia tak bayar lagi ...

taubat banyak2 ok ....
 

Attachments

Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register