Bumiputera hanya menguasai 8% kekayaan bumi sendiri - dilema peniaga kita?

CG Sponsors




kamal_kampong

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2007
Messages
16,591
Reaction score
816
Points
171
tingkatkn lg rasa kasih syg n bantu membantu sesama Melayu/Islam..dgn cara tu insyaAllah perniagaan Melayu kembali maju n jurg ekonomi dpt dirapatkn..kerna secara x sedar kita adalah majoriti pembeli..gunaan kuasa tu utk seimbgkan kembali ekonomi Muslim..mulakn dr bwh, dr kedai2 runcit misalnya..
 
Sponsored Post

kloromonokarbon

Active+ Member
Joined
Mar 24, 2011
Messages
3,268
Reaction score
8
Points
25
yang selebihnya suka dan selesa makan gaji....

ramai melayu takot risiko...
 

chip555

Active Member
Joined
Dec 3, 2007
Messages
2,267
Reaction score
168
Points
43
Tunggu Menteri Melayu cap ayam kebanggaan Macai laksanakan TPP pulak .....
Barulah macai bangga ....

nanti kalau melayu melingkup bolehlah salahkan cina, india, (bangla,nepal,indon - sendiri beri kebenaran masuk)
 

hellspermaster

Active+ Member
Joined
Aug 23, 2013
Messages
2,944
Reaction score
76
Points
45
brcakap pasal bisnes n melayu ni memang gua respek + bengang...

aku budak baru belajar nak bisnes, tapi dari pengamatan aku ngan bos2 yang ada ni, sikap dengki orang melayu mmg macam barua...kalau korang bley cari tapak yg best, mesti sok2 kena tapau ngan sihir.

bidang makanan adalah yang paling bahaya sekali..paling ramai orang2 pakai sihir--->ntuk halau peniaga n dapat tapak tersebut, bagi makanan rasa sedap tahap menjilat ibu jari...

kawasan yang aku buat survey ni tak lain tak bukan segitiga emas malaysia, LEMBAH KLANG. Sape teringin nak kena sihir, datang ler bukak gerai makanan kat sini.
 

pecot85

CG Top Poster Club
Joined
Jan 11, 2009
Messages
27,973
Reaction score
826
Points
161
hasil kesan divide & rule oleh british..agenda yang dah lama di plan freemason/illumunati untuk melemahkan melayu
 

saxxon

Active+ Member
Joined
Feb 17, 2008
Messages
3,975
Reaction score
44
Points
35
you kene baca dulu

skrg deb dabis...

mana boleh salahkn kerajaan 100%
bukan salahkan kerajaan ... tetapi ahli2 politik melayu yang diberikan amanah, membuat dasar2 , keputusan2 dan membawa halatuju orang2 melayu... akhirnya inilah keadaan nya ..8 % ... DEB sasarkan 30% .
 

Hans.Azhar

Fun Poster
Joined
Jul 24, 2013
Messages
694
Reaction score
71
Points
20
bukan salahkan kerajaan ... tetapi ahli2 politik melayu yang diberikan amanah, membuat dasar2 , keputusan2 dan membawa halatuju orang2 melayu... akhirnya inilah keadaan nya ..8 % ... DEB sasarkan 30% .
tunku nak kita selesa kerja kerajaan

mahathir nak kita jadi usahawan (multi national corporation e.g petrons)

tapi...
 

randomduit

Active Member
Joined
Apr 12, 2007
Messages
1,874
Reaction score
2
Points
25
ni semua penipuan dan propaganda..nak bagitau cina..melayu masih miskin...padahal melayu ramai dah kaya...lebih kaya dari tokey gula..tapi demi menjaga survival melayu dan DEB supaya tdk di mansuhkan supaya memberi manfaat projek pada kroni2....org2 be end propa benda2 begini...
 

saxxon

Active+ Member
Joined
Feb 17, 2008
Messages
3,975
Reaction score
44
Points
35
tunku nak kita selesa kerja kerajaan

mahathir nak kita jadi usahawan (multi national corporation e.g petrons)

tapi...
personally aku lebih prefer orang2 melayu diasuh untuk menjadi usahawan rather than makan gaji ..

jika keadaan nya telah di vision kan oleh pemimpin2 mengikut era ... inilah hasil nya ... aku rasa tunku ada sebab2 tertentu .. begitu juga dengan tun .. masing2 ada sebab2 tersendiri .
 

logammaut

Super Active Member
Joined
Dec 12, 2009
Messages
9,565
Reaction score
343
Points
81
Pada umumnya dasar2 kerajaan 'nampak' mcm bagus utk tolong Melayu. Yg celakanya puak2 Melayu yg dpt projek/harta/peluang perniagaan secara kronism pastu sub-sub-sub-sub-sub-con kat bukan Melayu. Yg dpt lot kedai pegi sewakan kat Indon. Yg dpt tanah habis digadai kat cina. Nak untung atas angin je. Dan kebanyakan peluang disapu oleh golongan/syarikat yg sama jek.

Org2 Melayu lak dididik supaya sentiasa 'menurut perintah' supaya pemimpin atasan terus memerintah dan mengaut kekayaan. Lawan je terus kena cantas.

Pemimpin Melayu lak byk merungut dan salahkan org Melayu malas, takut risiko, takde daya saing, dll. Padahan diorang & kroni belasah bahagian kekayaan org Melayu kaw2.

Semua dasar2 kerajaan didesign supaya nampak 'tolong Melayu' on paper tapi pada hakikatnya hanya untuk mengkayakan golongan2 tertentu sahaja secara legal.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register