BTC USD 62,043.3 Gold USD 4,328.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Tips Menyimpan – Rewards Yourself

Hidier

Legendary Member
gem
Messages
11,681
Joined
Feb 6, 2010
Messages
11,681
Reaction score
905
Points
161
Salam.

Satu lagi artikel dari blog lama2 aku..
Sajek nak letak artikel yg aku tulis waktu aku rajin memblog dulu..tak tahu nak letak kat thread mana..
sini SAVING kan? aku rasa boleh la kot kat sini.. hehe

----------------------------------------------------

Tips Menyimpan – Rewards Yourself

Assalamualaikum.
Semoga para pembaca blog Bicara Kewangan Kita ini sentiasa berada dalam keceriaan.

105672-1.jpg


Kita seringkali dinasihatkan agar menyimpan untuk masa depan. Secara umumnya, simpanan kita mungkin boleh berdasarkan kepada formula mudah :
Pendapatan – ( simpanan + insuran ) = Perbelanjaan.

Saving dan insuran tidak dapat dipisahkan. Kita perlukan insuran, dalam masa yang sama, kita perlu menyimpan. Kedua-dua perkataan ini memainkan peranan yang hampir sama walaupun berbeza.

Dalam kita sibuk menyimpan untuk masa depan, bagaimanakah pula dengan diri kita sendiri? Setelah berpenat-lelah bekerja, mencari pendapatan, adakah kita pernah menghargai diri kita sendiri?
Berilah penghargaan kepada diri sendiri setelah penat bekerja setiap bulan. Gunakan lah 5%~10% dari pendapatan bulanan kita untuk menghargai diri sendiri. Bagaimana hendak menghargai diri sendiri?

Setelah kita membuat kira-kira untuk membelanjakan 5%~10% dari pendapatan bulanan kita sebagai penghargaan kepada diri kita sendiri, kita boleh merancang ke manakah wang tersebut akan digunakan. Barulah kita mendapat kepuasan hasil dari usaha yang kita lakukan pada bulan tersebut.

index.jpg


Apa ye agaknya rewards yang sesuai untuk diri sendiri? Di sini saya senaraikan sedikit idea-idea yang mungkin boleh digunakan. Tentunya para pembaca mempunya idea-idea yang tersendiri kan?
(Bergilir-gilirlah menggunakan idea-idea ini setiap bulan ..kan seronok setiap bulan dapat hargai diri sendiri dengan aktiviti yang berlainan)

1. Membeli pakaian baru – baju, seluar, kasut dll.
Kan seronok dapat hargai diri sendiri dengan pakaian baru. Barulah nampak bergaya sikit.

2. Menonton wayang
Sesekali bawaklah pasangan kita keluar berdua untuk menonton wayang. Boleh menambah eratkan hubungan dengan pasangan kita. (Bagi yang belum kahwin, mungkin selalu tengok wayang.Yang dah kawin, dah berapa lama anda tak tengok wayang?)

3. Bersukan – main boling, main futsal, paint ball …apa lain ye permain yang menarik?

4. Bawak anak isteri / pasangan makan di restoran yang agak mewah
Pasti akan menjadi kenangan manis apabila dapat menikmati masakan yang sedap-sedap bersama orang tersayang.

Apa pula idea dari para pembaca untuk Rewards Yourself ni? Jom berkongsi kat sini..

Tapi ingat ye….perbelanjaan untuk menghargai diri sendiri mesti dalam range yang telah ditetapkan awal-awal tadi ye. 5%~10% sahaja. Tak boleh berlebih. Sebab kalau berlebih, akan effect perbelanjaan lain pula.

Selamat menghargai diri sendiri.
 
tq tt..
lagi..
nk lagi..

nak lagi?

nanti aku check ada lagi x artikel aku tulis kat blog tu..
dah berabuk n berzaman dah aku tinggalkan blog tu..
tadi jek teringat balik.. haha

korang2 pon jom la sharing.. :D

:)cgrock:)cgrock
 
aku biasa no 1 dan 2 la...kadang2 no 3...no 4 coming soon kot..ekeke
 
tak laku rupanya thread ni..

sebab ada kat section saving investment ni ke, sbb mmg x best topik ni?
patut la blog aku tu x laku.. haha :D
 
Back
Top
Log in Register