Maksud: "gaji kecik" dan cara2 menyimpan

Recommended Brokers


gmxemail

Fun Poster
Joined
May 29, 2018
Messages
474
Reaction score
29
Points
20
Pada pendapat warga2 CG, kategori macam mana gaji kecik ni? Saya dah selalu baca2 orang cakap gaji dia kecik tapi tengok2 tak de la kecik nor.

Dari gaji tu, berapa yang rasa2 (cth: dalam %) patut disimpan?
 
Sponsored Post

matten02

Active Member
Joined
Sep 11, 2009
Messages
1,289
Reaction score
417
Points
41
nilai gaji bergantung kt belanja org la.. lg byk belanja lg kecik la nilai gaji dia tu..

kena ada simpanan nilai setahun gaji..

cth klu gaji 2k.. nilai simpanan 2kx12=24k.. ni bkn kumpul cpt2.. slps 5 tahun kerja, patut ada simpanan kecemasan nilai setahun gaji.. untuk keperluan mendesak. cth: hilang pekerjaan, kita dpt cover kos hidup sehingga setahun sementara cr kerja

simpanan bulanan sekitar 10% daripada gaji
 

Duit Tepi

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2013
Messages
467
Reaction score
18
Points
15
Saya buat mcm ni.. mula2 target 6 bulan reserve gaji.. kemudian 12 bulan.. then 24 bulan.. sampai 20 tahun anggaran belanja bulanan..
 

Duit Tepi

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2013
Messages
467
Reaction score
18
Points
15
Saya buat mcm ni.. mula2 target 6 bulan reserve gaji.. kemudian 12 bulan.. then 24 bulan.. sampai 20 tahun anggaran belanja bulanan..
Tambah sikit.. kalau dh Ada 20 tahun reserve tu.. reserve ni pula Akan Jana aliran tunai utk anda. Gunakan aliran tunai ru secara berhemah. jadinya reserve yg 20 tahun tu Tak Akan habis atau dia Akan habis dengan kadar sangat perlahan..
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
50,799
Reaction score
1,480
Points
596
nilai gaji bergantung kt belanja org la.. lg byk belanja lg kecik la nilai gaji dia tu..

kena ada simpanan nilai setahun gaji..

cth klu gaji 2k.. nilai simpanan 2kx12=24k.. ni bkn kumpul cpt2.. slps 5 tahun kerja, patut ada simpanan kecemasan nilai setahun gaji.. untuk keperluan mendesak. cth: hilang pekerjaan, kita dpt cover kos hidup sehingga setahun sementara cr kerja

simpanan bulanan sekitar 10% daripada gaji
Zaman lani 2k ingat senang ka nak simpan kalau ada family

Kalau bujang pun ngan makan ngan sewa rumah

Rasa bleh kot

Kos hidup lani bukan murah
 

gmxemail

Fun Poster
Joined
May 29, 2018
Messages
474
Reaction score
29
Points
20
Zaman lani 2k ingat senang ka nak simpan kalau ada family
Ni yang saya rasa mencabar. Tetiba lak anak bercita2 nak jadi doktor, siap nak masuk universiti swasta lagi tu. Macam mana la nanti ...
 

mdfahmi69

Fun Poster
Joined
Apr 9, 2013
Messages
576
Reaction score
20
Points
15
gaji kecik duk msia mmg sengsara beb.exp cost memey tggi
antra bnda yg mmg wjib kn prepare
saving-force saving
medical
property
tuisyen
insuran
rtax
yurn/blnja sklah
raya
emergncy
entertmnt
vacation
ak kdg terpikir klu gj kecik mmg xdpt nk spre utk bnde ats nie
nk keep balance mmg kn byk bkorban,ms tenaga,duit etc.
apepon kene plan strtgi finance msg2,sedekah jgn lupa
 
Last edited:

Duit Tepi

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2013
Messages
467
Reaction score
18
Points
15
Gaji kecik saya rasa bawah rm2,000

Billa kecik saya rasa kene buat dua bende

Satu buat part time keje ke atau buat part time biz

Bila gaji kecik susah nak simpan

Nak simpan duit ekstra part time
Duit extra part time tu kena invest kat tempat yg selamat.. contoh mcm asb..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register