Maksud: "gaji kecik" dan cara2 menyimpan

CG Sponsors




lautjernih

Fun Poster
Joined
Jun 22, 2019
Messages
131
Reaction score
6
Points
25
Member aku yg main moto besar, tukar2 gajet, kaki melancong, tukar2 kereta semua xde simpanan..Bila terdesak menggagau cari org nak pinjam duit..padahal gaji masing2 5-6k..
Saya pun ada kawan macam ni. Dia kata hutang ni seakan2 "lumrah hidup" jadi dia pun teruskan je hutang2 ni.

Saya terkedu sorang2 tak tau nak cakap apa. Pada pendapat saya, lagi kurang hutang lagi bagus, dan bukanlah "lumrah hidup".
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,372
Reaction score
2,087
Points
141
Member aku yg main moto besar, tukar2 gajet, kaki melancong, tukar2 kereta semua xde simpanan..Bila terdesak menggagau cari org nak pinjam duit..padahal gaji masing2 5-6k..
ini fakta.. bukan kata kt orang lain...tapi aku mengata kat diri aku sendiri..

konon rasa gaji dah besar,, padahal bukan besar sgt pn gaji...

bila rasa mcm gaji besar,, mulalah beli itu, beli ini, buat loan tu loan ini....last2 nampak je macam kaya...tp hujung bulan mula lah pening mcm mana nk makan...


tp alhamdulillah, skarang dah ok....dah malas dh nk buat loan..skrg pikir nk menyimpan je...utk beli rumah.... :D
 

lautjernih

Fun Poster
Joined
Jun 22, 2019
Messages
131
Reaction score
6
Points
25
ini fakta.. bukan kata kt orang lain...tapi aku mengata kat diri aku sendiri..

konon rasa gaji dah besar,, padahal bukan besar sgt pn gaji...

bila rasa mcm gaji besar,, mulalah beli itu, beli ini, buat loan tu loan ini....last2 nampak je macam kaya...tp hujung bulan mula lah pening mcm mana nk makan...


tp alhamdulillah, skarang dah ok....dah malas dh nk buat loan..skrg pikir nk menyimpan je...utk beli rumah.... :D
Saya ni terbalik. Lagi besar gaji, lagi cepat saya menyimpan untuk hari tua (dan juga untuk beli rumah).

Moga2 apa yang saya buat ni betul la ...
 

Duit Tepi

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2013
Messages
495
Reaction score
20
Points
25
Semasa gaji kecik simpan sikit.. masa gaji besar simpan lebih
 

fazarudin

Legendary Member
Joined
Jan 2, 2006
Messages
10,985
Reaction score
257
Points
136
semasa hidup membujang, simpan rm2000 setiap bulan takde hal
bila dah kahwin, dah x boleh nak simpan mcm dulu. ada je benda lain yg jadi halangan.

so, kena buat side income baru boleh menyimpan.
 

Viaso

Junior Member
Joined
Apr 11, 2019
Messages
60
Reaction score
5
Points
11
Even if you have small salary you need to find way to use your funds efficiently and even put something aside, if possible. You would need to think about all ways in which you can decrease your costs, in order to put saved money into such investment which can bring you additional income each month
 

abah5851

Active Member
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,414
Reaction score
114
Points
43
Nak buat simpanan paksa kena lah buat loan..contohnya loan asb...
aku respect org gaji kecik dapat survive kehidupan dari seorang jutawan..
 

mrvx

Super Active Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
9,936
Reaction score
484
Points
91
gaji anda akan terasa besar jika anda bebas drpd hutang dan sistem kapitalis yg ada sekarang
 

mrvx

Super Active Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
9,936
Reaction score
484
Points
91
Yes boss.sy gj brsih xsmpai 1.5k..senak wooo nk tggu hjg bln
cuba simpan rm100 sebulan sebagai duit kecemasan, pastikan duit itu tidak usik untuk membeli barang atau sebagainya kecuali anak sakit dan hal2 melibatkan kesihatan keluarga anda
 
Sponsored Post
Top
Log in Register