BTC USD 63,217.4 Gold USD 1,742.96
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Saham (DNEX)

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,776
Reaction score
407
Points
141
rasanya kukuh saham ni sbb milik Khazanah..

ini berita terbaru..


Khazanah menjual Silterra kepada DNex dan Dana Ekuiti yang berpangkalan di China dengan harga RM273 juta tunai
Syafiqah Salim
/
theedgemarkets.com

31 Mac 2021 20:02 pm +08



dnex_20210331195819_dnex.com_.my_.jpg

- A
a.gif
+ A

KUALA LUMPUR (31 Mac): Dagang NeXchange Bhd (DNeX) telah bekerjasama dengan Pusat Integrasi Litar Bersepadu Pengilangan dan Peralatan Dana Pelaburan Ekuiti Peralatan Berasrama Tinggi (Perkongsian Terhad) - juga dikenali sebagai Dana CGP - untuk memperoleh kerugian Khazanah Nasional Bhd unit semikonduktor dengan wang tunai RM273 juta.
Dalam satu kenyataan hari ini, DNeX mengatakan akan mengambil alih 60% saham SilTerra Malaysia Sdn Bhd dengan harga RM163.8 juta, sementara CGP Fund akan memperoleh baki 40% dengan harga RM109.2 juta.
Kumpulan itu sebelumnya telah mengumumkan pada 8 Februari bahawa ia telah memenangi tawaran untuk memperoleh seluruh modal saham SilTerra yang diterbitkan.
Sebelum pengumuman hari ini, saham DNeX ditutup satu sen atau 0.55% lebih tinggi pada 91 sen, memberikan nilai pasaran kepada kumpulan sebanyak RM2.03 bilion. Kaunter, yang menyaksikan 99.23 juta saham bertukar tangan hari ini, telah melonjak 314% daripada 22 sen pada 4 Jan.
DNeX mengatakan akan membayar 60% pembelian sahamnya dengan menggunakan hasil yang akan diperoleh dari cadangan penempatan swasta, dana dan pinjaman yang dijana secara dalaman.
DNex dan CGP Fund juga telah melakukan pelaburan modal sekurang-kurangnya RM200 juta dengan melanggan saham baru yang akan diterbitkan oleh SilTerra.
"Dari suntikan modal, sekitar RM150 juta akan digunakan terutama sebagai belanja modal untuk meningkatkan kemampuan peralatan dan pembuatan SilTerra dalam teknologi baru dengan selebihnya diperuntukkan untuk modal kerja," kata DNeX.
Berdasarkan pegangan 60% DNeX, suntikan modal oleh DNeX akan berjumlah kira-kira RM120 juta.
Menurut DNeX, pemerolehan itu dijangka selesai pada akhir suku kedua 2021, dengan suntikan modal dijangka dalam 180 hari selepas itu.
“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Khazanah kerana mempercayai kami untuk membalikkan SilTerra. Ini adalah bukti kekuatan dan kemampuan kita sebagai pakar pemulihan yang akan dapat memberi nilai pada kecekapan dan sumber daya yang ada pada SilTerra, "kata pengarah urusan DNeX, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir dalam kenyataan itu.
"Kami percaya SilTerra dapat mengatasi kekurangan semasa di pasaran semikonduktor global dan mengubah prestasi kewangan yang lebih baik pada tahun-tahun mendatang," katanya, sambil menambah bahawa DNeX telah menetapkan jangka waktu dua tahun untuk membawa SilTerra kembali ke keuntungan.
Syed Zainal berkata, faktor kejayaan utama rancangan pemulihan SilTerra terletak pada peningkatan penggunaan kilang secara signifikan dan secara beransur-ansur mengubah campuran produk menjadi produk dengan keuntungan yang lebih tinggi.
"Pengambilalihan itu adalah sebahagian daripada rancangan pengembangan dan kepelbagaian DNeX. Berada dalam industri pembuatan, penyatuan prestasi kewangan SilTerra, yang dalam bentuk pendapatan berulang dari kontrak pembuatannya, akan melengkapkan pendapatan DNeX yang ada, ”tambahnya.
Menambah SilTerra ke dalam portfolio DNeX juga dapat membantu mengurangi ketergantungan kumpulan tersebut pada bisnis pemudahcaraan perdagangan, dan pada masa yang sama, memberi pendedahan kepada DNeX untuk memasuki pasaran semikonduktor global yang berdaya tahan dan berkembang, kata Syed Zainal.
Kumpulan itu mengatakan bahawa optimis perniagaan ini akan berkembang dengan pesat, kerana kekurangan cip semikonduktor semasa, ditambah dengan peningkatan permintaan untuk cip semikonduktor dalam lingkungan pasca-Covid 19.
"Setelah menyelesaikan pengambilalihan yang dicadangkan, sumbangan dari SilTerra dijangka menyumbang 25% atau lebih daripada keuntungan bersih gabungan dan aset bersih gabungan, terus maju," katanya.
 

CG Sponsors




Top
Log in Register