Berapakah modal RM paling rendah untuk pelaburan saham melalui Maybank?

CG Sponsors




Oohnoitz

Fun Poster
Joined
Jan 28, 2012
Messages
563
Reaction score
4
Points
15
Assalammualaikum otai2 CG.. Aku nak tau berapakah modal paling rendah untuk aku memulakan urusan jual beli saham melalui Maybank 2 U? Sesiapa yg telah otai atau lama berpengalaman dalam bidang ni bleh x terangkan secara terperinci mngenai ini? Klau aku ade modal RM500 lepas x?:D Selain tu bleh x terangkan sikit cara untuk mengurangkan risiko dalam saham ini? Aku berminat untuk mengkaji dahulu dengan detail sbelum menceburkan diri dalam bidang ini. Aku lebih berminat kepada saham produk konsumer. Maybank ade x jual saham tersebut?:)cgrock
Wsalam.

congrats bro. ada gak geng2 labur saham. leh share tips. huhu. aku selalu lepak kat klse.cari.gold, thread stock market kat lowyat, group klse technical analysis kat facebook. leh la sedut2 ilmu sifu2 disana.

jgn kaji lame sgt, start beli satu saham. baru ko akan paham risiko dan necessary action yg patut ko amek. kalo study je, tak jalan. haha.

melabur saham, kalau kena caranya, return dia jaauuuuuh lebih tinggi daripada ko park duit kat ASB. :):)
 
Sponsored Post

Oohnoitz

Fun Poster
Joined
Jan 28, 2012
Messages
563
Reaction score
4
Points
15
contoh saham bluechip apa ye??
Public Bank, Maybank, CIMB Bank, Genting. sume tue antara contoh bluechip stocks. besenye dorg ada good record of producing earning dan pay dividen in good and bad times. :)

tapi jgn dok ngade invest kat contoh2 stock yg aku bagi. sure stock tue tak patut syariah. (^^)
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
Public Bank, Maybank, CIMB Bank, Genting. sume tue antara contoh bluechip stocks. besenye dorg ada good record of producing earning dan pay dividen in good and bad times. :)

tapi jgn dok ngade invest kat contoh2 stock yg aku bagi. sure stock tue tak patut syariah. (^^)
yg patuh syariah ada spt Tenaga Nasional, TM, Digi dan byk lg
 

silentkiller

Active Member
Joined
Oct 29, 2009
Messages
2,101
Reaction score
19
Points
25
Dulu kwn lps blja fx..
Terus berkenan dgn saham..
Tapi terstop sb xpaham..huhu..
 

Ahsang

Fun Poster
Joined
Aug 13, 2012
Messages
128
Reaction score
0
Points
10
Wsalam.

congrats bro. ada gak geng2 labur saham. leh share tips. huhu. aku selalu lepak kat klse.cari.gold, thread stock market kat lowyat, group klse technical analysis kat facebook. leh la sedut2 ilmu sifu2 disana.

jgn kaji lame sgt, start beli satu saham. baru ko akan paham risiko dan necessary action yg patut ko amek. kalo study je, tak jalan. haha.

melabur saham, kalau kena caranya, return dia jaauuuuuh lebih tinggi daripada ko park duit kat ASB. :):)
Time kasih bro sbab bagi smangat.. Aku kene blajar dripada otai2 saham jugak ni. Mula2 tu perasaan ingin tahu. Pahtu aku tengok dah rmai orang melayu kite ceburi dunia saham ni rase mcm nak follow diorang merasa sikit keuntungan dalam bidang ni. Mane tau ade rezeki. Tapi aku takla mendesak sgt. Aku pun xtau lgi risiko dlm dunia saham ni. Aku hanya nak menjana ekonomi rumahtangga aku bgi mkn bini dan bakal anak sulung aku nanti. Yg paling aku utamakan halal toyyibah. Biar untung ckit pun. Lame2 jadi la mcm bukit genting:D:)cgrock
 

boboboby

Fun Poster
Joined
May 8, 2013
Messages
333
Reaction score
12
Points
15
Time kasih bro sbab bagi smangat.. Aku kene blajar dripada otai2 saham jugak ni. Mula2 tu perasaan ingin tahu. Pahtu aku tengok dah rmai orang melayu kite ceburi dunia saham ni rase mcm nak follow diorang merasa sikit keuntungan dalam bidang ni. Mane tau ade rezeki. Tapi aku takla mendesak sgt. Aku pun xtau lgi risiko dlm dunia saham ni. Aku hanya nak menjana ekonomi rumahtangga aku bgi mkn bini dan bakal anak sulung aku nanti. Yg paling aku utamakan halal toyyibah. Biar untung ckit pun. Lame2 jadi la mcm bukit genting:D:)cgrock
sblm invest pastikan kaunter tu syariah atau x ye:)
 

Ahsang

Fun Poster
Joined
Aug 13, 2012
Messages
128
Reaction score
0
Points
10
sblm invest pastikan kaunter tu syariah atau x ye:)
Itu semestinya bro.. Nak kumpul modal dulu pelan2.. Klau ade rezeki dan Allah izinkan akan aku mulakan mengatur langkah untuk menceburi bidang ni. Aku makan gaji kecik je jadi simpanan tu ckit2 la.. Mudah-mudahan terkumpul la modal tu... Cuma nak lakukan perubahan sikit dlm hidup aku untuk tanggung anak bini..:D:)cgrock
 

boboboby

Fun Poster
Joined
May 8, 2013
Messages
333
Reaction score
12
Points
15
Itu semestinya bro.. Nak kumpul modal dulu pelan2.. Klau ade rezeki dan Allah izinkan akan aku mulakan mengatur langkah untuk menceburi bidang ni. Aku makan gaji kecik je jadi simpanan tu ckit2 la.. Mudah-mudahan terkumpul la modal tu... Cuma nak lakukan perubahan sikit dlm hidup aku untuk tanggung anak bini..:D:)cgrock
sy cdgkan bro buat mcm ni dulu,
 
Sponsored Post
Top
Log in Register