Berapakah modal RM paling rendah untuk pelaburan saham melalui Maybank?

CG Sponsors




Amir Aromedy

Freshie
Joined
Nov 18, 2019
Messages
9
Reaction score
0
Points
33
ya betul setiap kali beli mestikena caj coz diorg akan hantar statement dari bursa dan company pelaburan.

cth pengiraan:

buy price: .400
quantity: 10000 (10lot)
sell price: .410 naik 1sen
min brokerage fee: RM28 (cth)
brokerage rate: 0.42% (bergantung kepada institusi pelaburan)
clearing fees: 0.03%
stamp duty: rm4 (bergantung kepada jumlah urusniaga di atas td)

so untung rm33.++

tp harus diingat keuntungan bergantung kepada fee(s) yg dikenakan dan sama ada urusniaga jual beli tu berlaku kepada T day, T1, T2, T3, normal or margin acc ye :)cgrock
Kenapa aku kira tak dapat pun untung RM33 tu...
 
Sponsored Post

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,070
Reaction score
1,143
Points
101
assalammualaikum..

hari ni dpt panggilan dari Maybank Invest, cerita nyer crita agak blur gak la, dia ngah wat promotion skrg, aku pun ye kan je la :D ... antara words yg dia bgtau aku :

1. CDF free
2. Tunjukkan platform/kaunter yg difikirkan ok
3. Dividen bulanan
4. Graph/Technical

agak blur pada mulanya, tp bila masuk CG ni mungkin leh dpt
lebih info.. ada sesapa leh suggestkan?? :D
1. CDS adalah caj yg dikenakan utk kau buka akaun main saham RM10. dia waive ko jimat la RM10

2.bila kau sign up dgn mana2 platform saham, ko mcm dah jadi ahli. maka ko akan dapat access info kepada kaunter2 yg naik turun.selain tu investment idea dari researcher pun akan dibagi kepada kau utk cadangkan ape kaunter yg berpotensi.

3. kalau dulu dividen tahunan. aku pun dah lama tak main saham,secara logik utk tarik pelabur dia mula bagi bulanan, tapi quantitiy mungkin sikit dari tahunan.

4. bila ko dah sign up. ko ada login utk tgk info2 ni semua. graph. market depth, market share.. yg bole bantu utk kau buat keputusan ape yg bagus dan tidak



Personally aku dah setahun lebih exit market.
tak main.. rilek dulu.. pasal market tada cantik lah.

own personal experience..

dulu2 bule la buat 50-60sen untung utk 1 stok
sekarang ni.. untung main 2-3 sen je.. haha
letih trading mcm ni..

so rilek dulu..
 

faizfakhirin

Active Member
Joined
Sep 24, 2006
Messages
2,047
Reaction score
8
Points
25
1. CDS adalah caj yg dikenakan utk kau buka akaun main saham RM10. dia waive ko jimat la RM10

2.bila kau sign up dgn mana2 platform saham, ko mcm dah jadi ahli. maka ko akan dapat access info kepada kaunter2 yg naik turun.selain tu investment idea dari researcher pun akan dibagi kepada kau utk cadangkan ape kaunter yg berpotensi.

3. kalau dulu dividen tahunan. aku pun dah lama tak main saham,secara logik utk tarik pelabur dia mula bagi bulanan, tapi quantitiy mungkin sikit dari tahunan.

4. bila ko dah sign up. ko ada login utk tgk info2 ni semua. graph. market depth, market share.. yg bole bantu utk kau buat keputusan ape yg bagus dan tidak



Personally aku dah setahun lebih exit market.
tak main.. rilek dulu.. pasal market tada cantik lah.

own personal experience..

dulu2 bule la buat 50-60sen untung utk 1 stok
sekarang ni.. untung main 2-3 sen je.. haha
letih trading mcm ni..

so rilek dulu..
lepas broker fee jer market sekarang. hahahahaha
 

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,070
Reaction score
1,143
Points
101
lepas broker fee jer market sekarang. hahahahaha
Masih ada yg aktif main saham.
untung tak sebanyak dulu tapi masih boleh jalan.
Masih ada yg full time trading saje tak keje lain.
rezki masing2.

Kalau guna broker utk platform online murah.
serendah RM6-7 utk sekali buy.
ada pula yg maximum RM100 je tanpa limit pembelian berapa.
 

zyzyx

Active Member
Joined
Dec 27, 2012
Messages
1,143
Reaction score
11
Points
25
kalau nak intraday modal kena tebal. kalau swing 2k boleh dah
 
Sponsored Post
Top
Log in Register