Saham MAS (3786) 18 Julai jatuh 11% berikutan insiden #MH17

CG Sponsors




AbangZz

Fun Poster
Joined
Sep 4, 2013
Messages
100
Reaction score
12
Points
15
1. Ahmad Jauhari ka yg tembak MH17?
Jawapan.. Lol, tak baca berita ke? Lambat ye Up to date

Kalau tak blh jwb,tak payah la buat deflection yg krg bijak yer.

Ada ke kata tak boleh jawab.. :D kalau tak tahu, banyakkan membaca supaya tahap IQ tidak kurang.. :D
(
Apa2pun, as a leader kenalah ada tanggungjawab. Ini nak harapkan gaji berpuluh2 ribu je. Cubalah contohi CEO2 yg telah berjaya. Nasib baik bukan aku major shareholder. Kalau tak memang dah kena pecat dah dia. :)cgrock
 
Sponsored Post

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,091
Reaction score
20,952
Points
1,661
18julai. tutup 20sen

 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
buys on bad news, sell on good news
 

lantana

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2012
Messages
4,036
Reaction score
25
Points
30
1. Ahmad Jauhari ka yg tembak MH17?
Jawapan.. Lol, tak baca berita ke? Lambat ye Up to date

Kalau tak blh jwb,tak payah la buat deflection yg krg bijak yer.

Ada ke kata tak boleh jawab.. kalau tak tahu, banyakkan membaca supaya tahap IQ tidak kurang..

Fuhhh.Hebat.Pasukan siasatan khas dari pelbagai negara pun baru dok tgh siasat siapa yg bertanggungjawab atas insiden MH17,

ko pulak dah ada jawapannya?Dahsyat2x.Ini bukan sbb IQ ni rasanya.Ni dah kira ilmu ghaib. :eek: :eek:

Cuma...berhati2lah sbb kadang2 ilmu ghaib ni byk terlibat dgn amalan khurafat,tahyul dan syirik.Na'uzubillahiminzalik.


Apa2pun, as a leader kenalah ada tanggungjawab. Ini nak harapkan gaji berpuluh2 ribu je. Cubalah contohi CEO2 yg telah berjaya. Nasib baik bukan aku major shareholder. Kalau tak memang dah kena pecat dah dia. :)cgrock
Cara bertanggungjawab tak semestinya dgn resign saja.Malahan utk resign di saat genting yg amat memerlukan kpd seorg leader

adalah tindakan bacul dan tidak bertanggungjawab.Dan kalau majority shareholder MAS decide utk pecat Ahmad Jauhari atas

insiden MH17,maka mungkin majority shareholder tu mempunyai agenda tersendiri serta dangkal akal kerana mengambil jln pintas dgn

menyalahkan CEO di saat dunia sedang berusaha utk menyiasat dan membawa penjenayah sebenar ke muka pengadilan.

Anyway,kalau ko jenis yg suka menyuruh leader resign bila sesuatu tragedi berlaku,mungkin leader yg ko patut suruh resign ialah

Alexander Borodai(ketua puak pemisah),Petro Poroshenko (presiden Ukraine),atau Vladimir Putin (presiden Rusia),

atau mungkin ketua bagi pihak lain yg terlibat,bergantung kpd hasil siasatan badan penyiasat.

Tp,ko tak perlu tunggu hasil siasatan kan memandangkan ko dah ada jawapan sapa yg bertanggungjawab kan,hihihi. :)) :))

Ada bran??? :-? :-?


P/S - CG tidak pernah sunyi dari mereka yg mempunyai ilmu ghaib yg mampu mendapat jawapan terhadap sesuatu sebelum pihak berwajib

dapat menjawabnya.Dan biasanya mereka2 ini akan lbh kerap keluar bila sesuatu tragedi besar terjadi,khasnya yg melibatkan

kapal terbang.That what makes CG colourful and entertaining.I likeee. :)cgrock :)cgrock
 
Last edited:

AbangZz

Fun Poster
Joined
Sep 4, 2013
Messages
100
Reaction score
12
Points
15
Cara bertanggungjawab tak semestinya dgn resign saja.Malahan utk resign di saat genting yg amat memerlukan kpd seorg leader

adalah tindakan bacul dan tidak bertanggungjawab.Dan kalau majority shareholder MAS decide utk pecat Ahmad Jauhari atas

insiden MH17,maka mungkin majority shareholder tu mempunyai agenda tersendiri serta dangkal akal kerana mengambil jln pintas dgn
Foyoo, terrer ye ko sehingga mampu meneka yg Majority SH ada agenda tersendiri. :-? nak bagitahu, kalau Majority SH nak pecat CEO, bukanlah satu tindakan bacul. Itu Company SH, bukannya Company CEO pun. Ini pun ko tak dapat nak bezakan. Pity of you.

menyalahkan CEO di saat dunia sedang berusaha utk menyiasat dan membawa penjenayah sebenar ke muka pengadilan.

Anyway,kalau ko jenis yg suka menyuruh leader resign bila sesuatu tragedi berlaku,mungkin leader yg ko patut suruh resign ialah

Alexander Borodai(ketua puak pemisah),Petro Poroshenko (presiden Ukraine),atau Vladimir Putin (presiden Rusia),
Ulasan org yg kurang IQ,, :D kalau nak bagi cadangan pun, biarlah berasas sedikit. Lainlah kalau ko cadangkan pemimpin ICAO. berasaslah juga cadangan tu.

atau mungkin ketua bagi pihak lain yg terlibat,bergantung kpd hasil siasatan badan penyiasat.

Tp,ko tak perlu tunggu hasil siasatan kan memandangkan ko dah ada jawapan sapa yg bertanggungjawab kan,hihihi. :)) :))
Kelakar lah ko ni, memang kurang membaca agaknya,, tulisan aku pun ko tak dapat nak baca dan fahami.. :D. Sebab tu bila membaca, bbaca dan fahami betul2 supaya IQ tidak kurang. :D

Ada bran??? :-? :-?


P/S - CG tidak pernah sunyi dari mereka yg mempunyai ilmu ghaib yg mampu mendapat jawapan terhadap sesuatu sebelum pihak berwajib

dapat menjawabnya.Dan biasanya mereka2 ini akan lbh kerap keluar bila sesuatu tragedi besar terjadi,khasnya yg melibatkan

kapal terbang.That what makes CG colourful and entertaining.I likeee. :)cgrock :)cgrock
most company CEOs resign from their work or take a major pay cuts whenever something wrong happens under their leadership.
tapi apa yg berlaku dengan MAS.. Kes MH730 pun masih takde penghujung ye.. Sudahlah dengan kerugian demi kerugian yg di alami dari Q ke Q. Memang patut pun dia di pecat. Tapi nak buat mcm mana, kerajaan syg kan dia lagi..
tapi kesian juga jenis manusia mcm ko nie, kalau jadi pengikut, ikut je apa cakap leader, kalau jadi leader, tak tahu nak bertanggungjawab. nak makan gaji buta je. Pity of you. Hv a mentality low class :D
 

lantana

Active+ Member
Joined
Jul 30, 2012
Messages
4,036
Reaction score
25
Points
30
most company CEOs resign from their work or take a major pay cuts whenever something wrong happens under their leadership.
tapi apa yg berlaku dengan MAS.. Kes MH730 pun masih takde penghujung ye.. Sudahlah dengan kerugian demi kerugian yg di alami dari Q ke Q. Memang patut pun dia di pecat. Tapi nak buat mcm mana, kerajaan syg kan dia lagi..
tapi kesian juga jenis manusia mcm ko nie, kalau jadi pengikut, ikut je apa cakap leader, kalau jadi leader, tak tahu nak bertanggungjawab. nak makan gaji buta je. Pity of you. Hv a mentality low class :D
Like I said before,bertanggungjawab tak semestinya kena ditunjukkan dgn resign or dipecat.

Nanti saya terangkan.Tp,sebelum tu nak tanya dulu.Are you from Maseu or Nufam? :-? :-?

Cakap jujur yer.
 
Last edited:

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
dlm kes M17 agk ktrlaluan jika nk desak ahmad jahuhari ltk jwtn
 

AbangZz

Fun Poster
Joined
Sep 4, 2013
Messages
100
Reaction score
12
Points
15
Like I said before,bertanggungjawab tak semestinya kena ditunjukkan dgn resign or dipecat.
Dalam situasi sekarang, itulah yg semestinya ditunjukkan.

Nanti saya terangkan.Tp,sebelum tu nak tanya dulu.Are you from Maseu or Nufam? :-? :-?

I'm not from Maseu or Nufam. Just Stakeholder that concern with our national flag carrier.

Cakap jujur yer.
Walaubagaimanapun, Tahniah kepada Khazanah kerana telah membuat tindakan yg pro aktif dgn mempercepatkan plan pemulihan MAS.:)cgrock:)cgrock

Kalau di privatekan serta restructuring balik, rasa2 diaorg nak kekalkan CEO yg sedia ada ni ke? :D:D
Kita tunggu dan lihat..
Harap2 ada taikun2 besar berminat..

Kalau bankrupt, harap2, selepas makeover, MAS dapat berdiri megah seperti Japan Airlines dan dijauhi dari KRONI2 serta kontrak2 yg tidak menguntungkan MAS. DAN DGN HARAPAN JUGA, TIADA KONTRAK UNTUK MENGHIDANGKAN ARAK DI DALAM KAPAL TERBANG.

http://www.bloomberg.com/news/2014-...present-options-for-turnaround-this-week.html
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,091
Reaction score
20,952
Points
1,661
Ramai yang masih bertanya...

MAS saya dah beli masa harga 30~32sen..
Apa perlu saya buat sekarang?

Pada pandangan saya, harga saham MAS tidak turun lebih rendah di bawah 15sen walaupun MAS `ditembak` di Ukraine dan mengorbankan semuanya anak kapalnya..(Alfatihah kepada mangsa yang Islam)

Insiden 1.
Harga saham MAS dari 23sen melorot ke 15sen selepas Berita MH370 dan naik semula atas 20sen.

Insiden 2.
Harga saham MAS dari 23sen melorot ke 0.185sen dan sekarang kekal bertahan atas 20sen selepas berita MH17

Sepatutnya berita yang semakin buruk akan membawa harga sahamnya terus terjun lebih buruk dari isu MH370.

Hal ini tidak berlaku pada dan seolah2 ada pihak yang `mengutip`setiap saham yang dijual oleh pelabur runcit.

Pada yang bertanya adakah MAS akan bankrupt ?

Jawapan;Secara peribadi saya jangkakan yang MAS tidak akan bankrupt kerana itu bukan selesaikan masalah tapi menambahkan lagi masalah!

Jadi dengan harga saham yang masih kekal atas 20sen mungkin akan adanya isu pengambilalihan oleh tokey2 atau korporat yang memang mahukan business penerbangan sepantas kilat.

Mereka beli saham dari tangan pemegang saham utama iaitu Khazanah dan bakinya buat tawaran kepada pelabur runcit.

Untuk rekod Tan Sri Tony Fernandes awal2 lagi memang nak `sedut`MAS tetapi ditentang oleh pelbagai pihak termasuklah ahli2 politik dan Suruhanjaya Persaingan Malaysia.

Kali ini jalan untuk offer ambil alih mungkin mudah kerana orang tahu MAS memang `buruk` dan tak perlu dipertahankan!

Berapa harga yang mereka akan tawarkan?.saya tidaklah tahu tetapi mengikut pengalaman harga tawaran

InshaAllah lebih tinggi dari harga 22~23sen sekarang ini.

Apa strateginya kalau saya dah beli masa 30~32sen?

Strateginya adalah anda hold dahulu saham yang ada dan jika harga berjaya naik ke 25sen dan tutup pada penghujung minggu,mungkin anda boleh `averagekan` harga saham yang ada kerana potensi takeover mungkin akan berlaku.

Jika mengikut Teori KES90an ,putaran pengambilalihan ala~ala Tajuddin Ramli yang membeli saham MAS pada awal tahun 90an mungkin akan berlaku.Cumanya kali ini mungkin berbeza.

Jika saya belum beli adakah saya boleh beli MAS ini?

Beli Saham MAS bermaksud anda memiliki perniagaan penerbangan MAS dan lain2 syarikat dibawahnya. Untuk asas perniagaan masih tidaklah okey dengan kerugian semakin membesar.Tetapi jika anda mahukan potensi ( PERNIAGAAN dan pelaburan saham potensi itu adalah lebih utama) anda perlu rujuk jika harga saham melepasi 25sen mungkin potensi diambil alih dan diuruskan oleh `orang baru` adalah lebih jelas.

So, itu pandangan saya yang sudahpun dikongsikan awak di ZPC seawal MH370 dan di Kelas Kes90an.

Adakah putaran KES90an berulang pada MAS?...

Allah Swt lebih mengetahui...Zamsaham tidak mengetahui...wallahualam
Kita tunggu dan lihat...

Sekian
zamsaham
Kegemilangan Era Saham 90an di www.zamsaham.com
 

AbangZz

Fun Poster
Joined
Sep 4, 2013
Messages
100
Reaction score
12
Points
15
Off Topic sekejap.
Salah satu contoh tauladan yg terbaik yg ditunjukkan oleh CEO MRT Corp. Datuk Wira Azhar Abdul Hamid yg patut dicontohi oleh Ahmad Jauhari. Bila baca latar pendidikan dia, rupa2nya Acca's Member. Patutlah pun.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register