Berapakah modal RM paling rendah untuk pelaburan saham melalui Maybank?

CG Sponsors




Ahsang

Fun Poster
Joined
Aug 13, 2012
Messages
128
Reaction score
0
Points
10
Assalammualaikum otai2 CG.. Aku nak tau berapakah modal paling rendah untuk aku memulakan urusan jual beli saham melalui Maybank 2 U? Sesiapa yg telah otai atau lama berpengalaman dalam bidang ni bleh x terangkan secara terperinci mngenai ini? Klau aku ade modal RM500 lepas x?:D Selain tu bleh x terangkan sikit cara untuk mengurangkan risiko dalam saham ini? Aku berminat untuk mengkaji dahulu dengan detail sbelum menceburkan diri dalam bidang ini. Aku lebih berminat kepada saham produk konsumer. Maybank ade x jual saham tersebut?:)cgrock
 
Sponsored Post

boboboby

Fun Poster
Joined
May 8, 2013
Messages
333
Reaction score
12
Points
15
Assalammualaikum otai2 CG.. Aku nak tau berapakah modal paling rendah untuk aku memulakan urusan jual beli saham melalui Maybank 2 U? Sesiapa yg telah otai atau lama berpengalaman dalam bidang ni bleh x terangkan secara terperinci mngenai ini? Klau aku ade modal RM500 lepas x?:D Selain tu bleh x terangkan sikit cara untuk mengurangkan risiko dalam saham ini? Aku berminat untuk mengkaji dahulu dengan detail sbelum menceburkan diri dalam bidang ini. Aku lebih berminat kepada saham produk konsumer. Maybank ade x jual saham tersebut?:)cgrock
untuk pengetahuan tuan, untuk main saham ni 1st kena buka cds akaun mana2 sy pelaburan mebenk pun ada mebenk investment

2. saham guna lot sekrang 1lot = 100 unit

3. harga saham ada yg cthnya dari 6sen pun ada rm60 ada per unit tp ini x termasuk broker fee dan stamp duty ye

so cthnya nak beli saham berharga 6sen x 100 unit baru rm6 tp x berbaloi la campur fee dan stamp duty memng x berbaloi agaknya kena tunggu saham tu harga rm1 baru dapat untung hehe:)
 

Ahsang

Fun Poster
Joined
Aug 13, 2012
Messages
128
Reaction score
0
Points
10
untuk pengetahuan tuan, untuk main saham ni 1st kena buka cds akaun mana2 sy pelaburan mebenk pun ada mebenk investment

2. saham guna lot sekrang 1lot = 100 unit

3. harga saham ada yg cthnya dari 6sen pun ada rm60 ada per unit tp ini x termasuk broker fee dan stamp duty ye

so cthnya nak beli saham berharga 6sen x 100 unit baru rm6 tp x berbaloi la campur fee dan stamp duty memng x berbaloi agaknya kena tunggu saham tu harga rm1 baru dapat untung hehe:)
O... macam tuu.. Maknanya banyak jugak la modal yg kite kene kuarkan ye? klau hrga saham 6 sen x 100 aku beli 10 lot jumlahnya dah cecah rm600. Caj fee dan stamp duty tu dicaj setiap kali kite membuat pembelian saham ke? Klau kite jual balik, caj tersebut dikenakan jugak ke? Bleh x bagi satu contoh pengiraan pembelian saham yg sebenar?:)cgrock:)
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
O... macam tuu.. Maknanya banyak jugak la modal yg kite kene kuarkan ye? klau hrga saham 6 sen x 100 aku beli 10 lot jumlahnya dah cecah rm600. Caj fee dan stamp duty tu dicaj setiap kali kite membuat pembelian saham ke? Klau kite jual balik, caj tersebut dikenakan jugak ke? Bleh x bagi satu contoh pengiraan pembelian saham yg sebenar?:)cgrock:)

caj fee dan stamp duty dikenakan bila buy n sel1. caj fee maybank kalu xsilap 0.42% minimum rm12. stamp duty rm1 bg setiap rm1k.jd kalau transaksi rm10k maka stamp duty yg dikenakan rm10.

jd sbb tu pd aku sekurang2nya perlu rm1k utk mbeli setiap saham.
 

boboboby

Fun Poster
Joined
May 8, 2013
Messages
333
Reaction score
12
Points
15
O... macam tuu.. Maknanya banyak jugak la modal yg kite kene kuarkan ye? klau hrga saham 6 sen x 100 aku beli 10 lot jumlahnya dah cecah rm600. Caj fee dan stamp duty tu dicaj setiap kali kite membuat pembelian saham ke? Klau kite jual balik, caj tersebut dikenakan jugak ke? Bleh x bagi satu contoh pengiraan pembelian saham yg sebenar?:)cgrock:)
ya betul setiap kali beli mestikena caj coz diorg akan hantar statement dari bursa dan company pelaburan.

cth pengiraan:

buy price: .400
quantity: 10000 (10lot)
sell price: .410 naik 1sen
min brokerage fee: RM28 (cth)
brokerage rate: 0.42% (bergantung kepada institusi pelaburan)
clearing fees: 0.03%
stamp duty: rm4 (bergantung kepada jumlah urusniaga di atas td)

so untung rm33.++

tp harus diingat keuntungan bergantung kepada fee(s) yg dikenakan dan sama ada urusniaga jual beli tu berlaku kepada T day, T1, T2, T3, normal or margin acc ye :)cgrock
 

Ahsang

Fun Poster
Joined
Aug 13, 2012
Messages
128
Reaction score
0
Points
10
ya betul setiap kali beli mestikena caj coz diorg akan hantar statement dari bursa dan company pelaburan.

cth pengiraan:

buy price: .400
quantity: 10000 (10lot)
sell price: .410 naik 1sen
min brokerage fee: RM28 (cth)
brokerage rate: 0.42% (bergantung kepada institusi pelaburan)
clearing fees: 0.03%
stamp duty: rm4 (bergantung kepada jumlah urusniaga di atas td)

so untung rm33.++

tp harus diingat keuntungan bergantung kepada fee(s) yg dikenakan dan sama ada urusniaga jual beli tu berlaku kepada T day, T1, T2, T3, normal or margin acc ye :)cgrock
Oho.. klau mcm tu kene kumpul modal lebih sikit la.. Trime kasih bro krna mmberi sdikit hint mngenai saham ni. Aku nak kumpul modal dlu dari duit mkn gaji aku & bisnes side income wat smentara ni ( mintak2 la ade rezeki ). Selain tu macammana kite nak elakkan risiko daripada mengalami kerugian bermain saham? Adakah pelaburan saham ni selamat daripada bermain forex?:)
 

mADaN

Fun Poster
Joined
Oct 22, 2010
Messages
587
Reaction score
0
Points
10
yang CIMB da gak ka? kene mintak TAC no?
 

sayasuka

Legendary Member
Joined
Oct 17, 2011
Messages
12,964
Reaction score
100
Points
123
:D pas tu tukar istilah main kepada .......
 

boboboby

Fun Poster
Joined
May 8, 2013
Messages
333
Reaction score
12
Points
15
Oho.. klau mcm tu kene kumpul modal lebih sikit la.. Trime kasih bro krna mmberi sdikit hint mngenai saham ni. Aku nak kumpul modal dlu dari duit mkn gaji aku & bisnes side income wat smentara ni ( mintak2 la ade rezeki ). Selain tu macammana kite nak elakkan risiko daripada mengalami kerugian bermain saham? Adakah pelaburan saham ni selamat daripada bermain forex?:)
ok klu nak selamat main saham pastikan duit untuk bermain saham ni merupakan duit lebihan, x nak guna dlm jgkamasa terdekat, klu rasanak selamat lg masuk dalam blue chip tp biasanya blue chip ni u long term dan makan dividen je, cuma modal yg diperlukan agak besar la, cadangan sy brokumpul duit dalam 2k u 3 bulan skali bro invest, memang x nampak hasil dalam masa terdekat tp untuk long term percayalah memang menguntungkan,

nak elak rugi main blue chip jual harga lebih dari beli bila dah buka cds akaun bro akan dapat masuk u trading dan cari calculator untuk pengiraan untung/rugi, breakeven dsb suma ada dalam tu, cuma fee(s) bergantung kepada company itu sendiri, klu x silap sy jupiter antara terendah, sama juga mcm mebenk tp jual/beli dengan cash yg ada la ku x silap (0.1-0.15% je brokerage dia):)
 

boboboby

Fun Poster
Joined
May 8, 2013
Messages
333
Reaction score
12
Points
15
knp blue chip lebih selamat?

biasanya kaunter blue chip mesti ada back up dari jerung2 besar spt:

gov
epf
kwap
th
ltat

dsb

untuk pengerakan saham2 yg adajerung2 ni pergerakan x lah terlalu mendadak naik/turun kecuali ada news yg diorg dah dapat dulu :) :)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register