Jumlah simpanan KWSP yang perlu ada sebelum berumur 40

Recommended Brokers


Anggaran simpanan KWSP sebelum berumur 40


  • Total voters
    0

qi_telcommunication

Active Member
Joined
Mar 16, 2013
Messages
1,344
Reaction score
77
Points
40
Pence lagi untung jika umur panjang.
Mcm sedara pence rm1k sebulan sekrang dah umur 80thn
Ada kenaikan setiap tahun 2%
Rm300,000 dah + free hospitalised nie tak masuk lagi 2% increment yearly.

Kalau pence rm3k-5k sebulan
Mai kat berjuta2 gov kena byr kat pensioners
Sebab tu pentingnya kerajaan tingkatkan umur persaraan gov servant supaya kurang bayaran pencen tp ada contranya jg
 
Sponsored Post

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
6,250
Reaction score
402
Points
81
Yg xde pencen, kena bijak buat investment la jgn pegi joli duit tu. Umur dah tua2 bila dah x keja tu, elok banyakkan amal ibadah je la.. Sambil2 berkebun.. Duit tu xyah boros..

Beli PC canggih, tenet 1Gbps, pasang airkond kat umah, main forex je la. Dapat popit 20 ringgit sehari pun dah ok sambil layan pencen bulanan.

Kan bang dauz.
 

Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,757
Reaction score
182
Points
33
zaman dah berubah..

bukan value jadi ukuran tetapi bagaimana value itu berkembang lebih penting.
 

KasimXp

Super Active Member
Joined
Aug 8, 2008
Messages
5,992
Reaction score
25
Points
70
Ikut target masing2... Tapi ramai x tau, duit kwsp boleh dikeluarkan bila melebihi RM1juta.. itu bila2 masa, jadi bayangkan utk RM1 juta.. dividennya dlm RM60k setahun.
Itu dah boleh buat pencen bulan2.. RM5K/monthly.

Cuma macam mana nak penuhkan RM1juta...??
 
Sponsored Post
Top
Log in Register