Pengalaman pengunaan dividen ASB yang effektif/ berbaloi

Recommended Brokers


gmxemail

Fun Poster
Joined
May 29, 2018
Messages
474
Reaction score
30
Points
20
Dari pengalaman tuan/puan/bro, apakah ciri2 atau pengunann dvidien ASB yang effektif? Atau lain kata, pengunaan dividen tu berbaloi bagi anda?

Contoh nya bayar motor berbaloi jika guna je dividen dari simpanan, tapi ada setengah pihak mungkin rasa lebih elok guna dividen tu bayar/ invest ke arah lain?

Moga2 dapat kongsi pengalaman :)
 
Sponsored Post

-Ahmad87-

Fun Poster
Joined
Dec 10, 2010
Messages
889
Reaction score
85
Points
20
Compounding. Cukup sejuta, boleh pencen. Hidup dgn makan dividen je.
 

Duit Tepi

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2013
Messages
467
Reaction score
19
Points
15
Contoh dividen 6% setahun.. 1000000x6%=60000. .. then 60000/12=5000... Ada la income 5000 sebulan .. duduk diam2
 

tet

Active Member
Joined
Aug 30, 2012
Messages
2,213
Reaction score
360
Points
51
Dari pengalaman tuan/puan/bro, apakah ciri2 atau pengunann dvidien ASB yang effektif? Atau lain kata, pengunaan dividen tu berbaloi bagi anda?

Contoh nya bayar motor berbaloi jika guna je dividen dari simpanan, tapi ada setengah pihak mungkin rasa lebih elok guna dividen tu bayar/ invest ke arah lain?

Moga2 dapat kongsi pengalaman :)
Ikut pengalalaman ambo la..... Layan lasb teknik 1, 5 tahun. Pastu kensel. Dpt la 100k++. Wat byr dp umah pastu anta org tua g umrah. Rasanya ni pelaburan paling berbaloi stakat ni...
 

Mystycque

Fun Poster
Joined
Aug 8, 2012
Messages
975
Reaction score
62
Points
20
beli emas bro...emmas boleh beli sikit2.pastu simpan
 

rockstar

Active+ Member
Joined
Jan 7, 2007
Messages
4,799
Reaction score
32
Points
30
Ikut pengalalaman ambo la..... Layan lasb teknik 1, 5 tahun. Pastu kensel. Dpt la 100k++. Wat byr dp umah pastu anta org tua g umrah. Rasanya ni pelaburan paling berbaloi stakat ni...
salam tuan nk tanye la.....cara tuan nih ....baya tiap2 bln tanpa kuarkan dividen?....
 

suwani

Junior Member
Joined
Jul 3, 2014
Messages
56
Reaction score
1
Points
11
ikut pengalaman saya.. belanja untuk suami dan anak sedikit (keperluan) pastu simpan dengan niat untuk membantu keluarga.
 

nyioq

Fun Poster
Joined
Jul 17, 2007
Messages
672
Reaction score
26
Points
20
salam tuan nk tanye la.....cara tuan nih ....baya tiap2 bln tanpa kuarkan dividen?....
Ambe rasa compounding dividend, tak keluarkan dividend, tiap bulan bayar loan macam biasa. awal tahun kemas kini.
Apa lagi boh, amek terus la LASB 2, wife pon amek LASB & LASB2 full terus..hehee..

sorg layan compunding, sorang lagi layan rolling. pon ok.
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
21,939
Reaction score
2,353
Points
191
asb bukan ada limit sampai rm200k je ke??

ke pakai ic orang lain??
 

johari82

Fun Poster
Joined
Jul 26, 2010
Messages
279
Reaction score
30
Points
20
Pengalaman saya tentang asb

Buat loan ASB 200k,
pastu buat loan dgn Credit Card jumlah nya sama dgn bayaran loan asb setahun,
contoh loan asb setahun kene bayar 14k,saya buat loan dgn credit card saya sebanyak 14k dgn tempoh bayaran 3 tahun,credit card saya offer dgn kadar bunga sekali sahaja pada 1st month,dn bulan seterus nya kene bayar pokok sahaja,
14k yg saya dapat tu saya bayar asb loan selepuk untuk setahun,
jadi saya kene bayar dgn credit card saya sebulan lebih kurang RM380 masa tu,berbanding saya kene bayar RM1200 sebulan kalau saya bayar terus ke ASB loan,
sebab x mampu bayar RM1200 sebulan,
tahun ke 2 hingga tahun ke 5 saya gunakan dividen ,untuk bayar balik asb loan,
tahun ke 5 saya tutup asb loan,
Apa yang dapt saya buat dgn duit tu,saya dpt renovate rumah,sambung blkg bahagian dapur,kos masa tu 20k jugak,lepas tu ada duit lebih belanja skit,pastu buat loan asb balik
 
Sponsored Post
Top
Log in Register