Pengalaman pengunaan dividen ASB yang effektif/ berbaloi

CG Sponsors




babyblacky

CG Top Poster Club
Joined
Feb 24, 2011
Messages
20,133
Reaction score
211
Points
123
Pengalaman saya tentang asb

Buat loan ASB 200k,
pastu buat loan dgn Credit Card jumlah nya sama dgn bayaran loan asb setahun,
contoh loan asb setahun kene bayar 14k,saya buat loan dgn credit card saya sebanyak 14k dgn tempoh bayaran 3 tahun,credit card saya offer dgn kadar bunga sekali sahaja pada 1st month,dn bulan seterus nya kene bayar pokok sahaja,
14k yg saya dapat tu saya bayar asb loan selepuk untuk setahun,
jadi saya kene bayar dgn credit card saya sebulan lebih kurang RM380 masa tu,berbanding saya kene bayar RM1200 sebulan kalau saya bayar terus ke ASB loan,
sebab x mampu bayar RM1200 sebulan,
tahun ke 2 hingga tahun ke 5 saya gunakan dividen ,untuk bayar balik asb loan,
tahun ke 5 saya tutup asb loan,
Apa yang dapt saya buat dgn duit tu,saya dpt renovate rumah,sambung blkg bahagian dapur,kos masa tu 20k jugak,lepas tu ada duit lebih belanja skit,pastu buat loan asb balik
manarik cara tuan nie.. yg dapat 20k tu lepas tutup asb loan ke? x jelas duit tu dari mana..
 
Sponsored Post

belam

Super Active Member
Joined
Jul 29, 2013
Messages
5,800
Reaction score
230
Points
73
Tahun pertama hingga tahun ke 3 jgn lupa ada bayaran credit card setahun rm4560.

Kalau setiap tahun dah guna dividen utk bayar asb loan ada dapat duit lebihan lagi ke?
dia byr loan cc 380/month
asb dia rolling je tu ...
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,570
Reaction score
2,952
Points
201
dia byr loan cc 380/month
asb dia rolling je tu ...
cc utk bayar tahun pertama je, rm14k

2 ke 5 tahun bayar guna dividen..

tapi tahun ke 5 dah tutup loan asb..

pada kiraan aku, mana cukup lagi nak bayar loan tu dalam tempoh 5tahun..
 

shafiq_

Fun Poster
Joined
Feb 26, 2013
Messages
834
Reaction score
56
Points
30
dia byr loan cc 380/month
asb dia rolling je tu ...
Tau.. maknanya masih ada hutang dekat rm14k.
Yg dapat lebihan rm20k tu tak tau mana datang sebab dah guna dividen setiap tahun utk bayar loan asb.
 

belam

Super Active Member
Joined
Jul 29, 2013
Messages
5,800
Reaction score
230
Points
73
Tau.. maknanya masih ada hutang dekat rm14k.
Yg dapat lebihan rm20k tu tak tau mana datang sebab dah guna dividen setiap tahun utk bayar loan asb.
hutang 14k tu hutang cc..hutang cc 3 tahun rm380/month..
mksdnya dlm 3 tahun da setle hutang cc.

asb dia rolling dlm 5 tahun..terminate tahun ke 5 akan dpt certain amount bro dr prinsipal yg kita dah byr...ikut tt dia dpt 20k plus bila terminate.....
 

belam

Super Active Member
Joined
Jul 29, 2013
Messages
5,800
Reaction score
230
Points
73
cc utk bayar tahun pertama je, rm14k

2 ke 5 tahun bayar guna dividen..

tapi tahun ke 5 dah tutup loan asb..

pada kiraan aku, mana cukup lagi nak bayar loan tu dalam tempoh 5tahun..
tak phm boss..knp tak cukop?
sbb dia rolling je...tahun ke 5 terminate...dividen last katakan 14k tayah rolling dah utk tahun ke 6 sbb dah terminate
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,570
Reaction score
2,952
Points
201
tak phm boss..knp tak cukop?
sbb dia rolling je...tahun ke 5 terminate...dividen last katakan 14k tayah rolling dah utk tahun ke 6 sbb dah terminate
kalo rm200k, setahun rm14k..

Sekurang2 nya 14tahun baru habis bayar..

ke kalo terminate awal, xdapat penuh rm200k dalam asb tu??

sori aku xtahu bila terminate awal jadi apa..
 

belam

Super Active Member
Joined
Jul 29, 2013
Messages
5,800
Reaction score
230
Points
73
kalo rm200k, setahun rm14k..

Sekurang2 nya 14tahun baru habis bayar..

ke kalo terminate awal, xdapat penuh rm200k dalam asb tu??

sori aku xtahu bila terminate awal jadi apa..
oo bukan cmtu boss..
boleh je terminate awal...biasa org duk buat 5 tahun.
5 tahun terminate scara kasarnya mmg akan dpt 20k-30k++..sbb kita dah byr kan 5 tahun+dividen last(tahun ke 5) 14k
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,570
Reaction score
2,952
Points
201
oo bukan cmtu boss..
boleh je terminate awal...biasa org duk buat 5 tahun.
5 tahun terminate scara kasarnya mmg akan dpt 20k-30k++..sbb kita dah byr kan 5 tahun+dividen last(tahun ke 5) 14k
ooo, tq bos..

ingatkan dapat laa rm200k tu.. :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register