Pengalaman pengunaan dividen ASB yang effektif/ berbaloi

CG Sponsors




shafiq_

Fun Poster
Joined
Feb 26, 2013
Messages
834
Reaction score
56
Points
30
hutang 14k tu hutang cc..hutang cc 3 tahun rm380/month..
mksdnya dlm 3 tahun da setle hutang cc.

asb dia rolling dlm 5 tahun..terminate tahun ke 5 akan dpt certain amount bro dr prinsipal yg kita dah byr...ikut tt dia dpt 20k plus bila terminate.....
Ye saya phm maknanya hutang cc utk bayar loan asb tahun pertama kan.. dlm masa yg sama masih ada bayaran bulan rm380 utk settelkan rm14k tu.

Maksud saya di sini owner masih keluarkan cash RM14k. Jadi kalau dapat lebihan lps 5 tahun masih kena kira cash rm14k yg dah bayar guna cc tu.

Kalaulah dapat rm20k lebihan lps 5 tahun kena kira tolak rm14k cash dari cc yg dah bayar awal tu. Jadi baki lebihan bersih dapat RM6k je.

Ikut logik saya lah.. hehe
 
Sponsored Post

johari82

Fun Poster
Joined
Jul 26, 2010
Messages
279
Reaction score
30
Points
20
Ye saya phm maknanya hutang cc utk bayar loan asb tahun pertama kan.. dlm masa yg sama masih ada bayaran bulan rm380 utk settelkan rm14k tu.

Maksud saya di sini owner masih keluarkan cash RM14k. Jadi kalau dapat lebihan lps 5 tahun masih kena kira cash rm14k yg dah bayar guna cc tu.

Kalaulah dapat rm20k lebihan lps 5 tahun kena kira tolak rm14k cash dari cc yg dah bayar awal tu. Jadi baki lebihan bersih dapat RM6k je.

Ikut logik saya lah.. hehe
saya dpt lebih kurang +-30k masa bulan last saya terminate loan asb saya termasuk dividen pada tahun akhir saya terminate,kemudian sebulan lepas tu dpt balik duit insurance untuk loan asb (MRTA kot nama dia)

ikutkan ROI dia 100% dari nilai pelaburan asal saya 14k tu,yang mana saya memang susah nk menyimpan duit
dan cara ni saya rasa paling effective saya nak simpan duit for mid term
 

kotak85

Fun Poster
Joined
Mar 20, 2013
Messages
907
Reaction score
24
Points
25
Tau.. maknanya masih ada hutang dekat rm14k.
Yg dapat lebihan rm20k tu tak tau mana datang sebab dah guna dividen setiap tahun utk bayar loan asb.
klu tk silap aku dri asb yg kita byr utk 5 tahun tu lah
 

kotak85

Fun Poster
Joined
Mar 20, 2013
Messages
907
Reaction score
24
Points
25
Pengalaman saya tentang asb

Buat loan ASB 200k,
pastu buat loan dgn Credit Card jumlah nya sama dgn bayaran loan asb setahun,
contoh loan asb setahun kene bayar 14k,saya buat loan dgn credit card saya sebanyak 14k dgn tempoh bayaran 3 tahun,credit card saya offer dgn kadar bunga sekali sahaja pada 1st month,dn bulan seterus nya kene bayar pokok sahaja,
14k yg saya dapat tu saya bayar asb loan selepuk untuk setahun,
jadi saya kene bayar dgn credit card saya sebulan lebih kurang RM380 masa tu,berbanding saya kene bayar RM1200 sebulan kalau saya bayar terus ke ASB loan,
sebab x mampu bayar RM1200 sebulan,
tahun ke 2 hingga tahun ke 5 saya gunakan dividen ,untuk bayar balik asb loan,
tahun ke 5 saya tutup asb loan,
Apa yang dapt saya buat dgn duit tu,saya dpt renovate rumah,sambung blkg bahagian dapur,kos masa tu 20k jugak,lepas tu ada duit lebih belanja skit,pastu buat loan asb balik
hebat jugak cara ni bos
tapi banyak jugak bunga yang kena byr untuk first month tu kan.
 

johari82

Fun Poster
Joined
Jul 26, 2010
Messages
279
Reaction score
30
Points
20
hebat jugak cara ni bos
tapi banyak jugak bunga yang kena byr untuk first month tu kan.
10-11% dri loan utk 1st month,dia tolak dri jumlah loan yang di buat
tpi kene displin bayar credit card,lmbt bayar die cas lagi
 
Last edited:

!rF4N

Fun Poster
Joined
Jan 10, 2012
Messages
658
Reaction score
10
Points
25
Bossku.
Boleh tlg ajar cara kaedah utk dptkan loan 14k guna cc tu.
Brape dapat dari asb untung @ rugi tu sy tak nak tau.
Tq.
 

Hayy

Super Active Member
Joined
Oct 21, 2010
Messages
6,273
Reaction score
148
Points
83
Ye saya phm maknanya hutang cc utk bayar loan asb tahun pertama kan.. dlm masa yg sama masih ada bayaran bulan rm380 utk settelkan rm14k tu.

Maksud saya di sini owner masih keluarkan cash RM14k. Jadi kalau dapat lebihan lps 5 tahun masih kena kira cash rm14k yg dah bayar guna cc tu.

Kalaulah dapat rm20k lebihan lps 5 tahun kena kira tolak rm14k cash dari cc yg dah bayar awal tu. Jadi baki lebihan bersih dapat RM6k je.

Ikut logik saya lah.. hehe
1st Yr loan cc 14k.
Lump sump byr 1yrs asb.

380x36bln loan acb
2nd Yr to 5th Yr rollg dividen byr loan asb.

Nice cara dia..
Instead of usi g 14k duit kita sndri. Monthly 1.2k lbh kurg.
Dia cuma byr 380 sbulan.

Xsesak mcm org lain.

Tp kad credit apa tu? Mind to share ke. Huhu.
 

Hayy

Super Active Member
Joined
Oct 21, 2010
Messages
6,273
Reaction score
148
Points
83
Pengalaman saya tentang asb

Buat loan ASB 200k,
pastu buat loan dgn Credit Card jumlah nya sama dgn bayaran loan asb setahun,
contoh loan asb setahun kene bayar 14k,saya buat loan dgn credit card saya sebanyak 14k dgn tempoh bayaran 3 tahun,credit card saya offer dgn kadar bunga sekali sahaja pada 1st month,dn bulan seterus nya kene bayar pokok sahaja,
14k yg saya dapat tu saya bayar asb loan selepuk untuk setahun,
jadi saya kene bayar dgn credit card saya sebulan lebih kurang RM380 masa tu,berbanding saya kene bayar RM1200 sebulan kalau saya bayar terus ke ASB loan,
sebab x mampu bayar RM1200 sebulan,
tahun ke 2 hingga tahun ke 5 saya gunakan dividen ,untuk bayar balik asb loan,
tahun ke 5 saya tutup asb loan,
Apa yang dapt saya buat dgn duit tu,saya dpt renovate rumah,sambung blkg bahagian dapur,kos masa tu 20k jugak,lepas tu ada duit lebih belanja skit,pastu buat loan asb balik
Terbaik..card credit apa tu yg sbulan je interest.
 

Anonymous89

Super Active Member
ForexMart Fans
Joined
Apr 28, 2009
Messages
5,408
Reaction score
28
Points
80
haha
try 10 tahun dl bro...400k byk gak tu.
aku takat ni 5 tahun ja mampu:D
penah wat tapi setahun je mampu :eek: :eek:

penyudah roll dividen 3 tahun .. terminate :)) :))
 
Sponsored Post
Top
Log in Register