Jumlah pengeluaran bulanan yang diperlukan ketika bersara

Recommended Brokers


Perbelanjaan bulanan semasa bersara

  • < RM1000

    Votes: 3 6.1%
  • >= RM1000 hingga < RM2000

    Votes: 5 10.2%
  • >= RM2000 hingga < RM3000

    Votes: 9 18.4%
  • >= RM3000 hingga < RM4000

    Votes: 7 14.3%
  • >= RM4000 hingga < RM5000

    Votes: 5 10.2%
  • >= RM5000

    Votes: 20 40.8%

  • Total voters
    49
Sponsored Post

arlobidoro

Freshie
Joined
Oct 11, 2019
Messages
9
Reaction score
0
Points
3
Bila tiba masa bersara nanti, berapakah jumlah yang warga2 CG rancang untuk membuat pengeluaran bulanan? Cth: sebulan RM1000.

Saya ramalkan saya perlukan RM1000+- untuk perbelanjaan (diri sendiri sahaja); kalau ada keluarga besar nanti tak tau macam mana ...
Tak pasti juga bila usia dah cecah 50-60 nanti perbelanjaan macam mana; harap2 kurang my ip birthday wishes tneb :(

Saya ada buat poll jugak.
Ikut buku yang saya baca kena refer 70% perbelanjaan sebelum pencen. Contoh masa kerja belanja 3000 sebln. Anggaran keperluan masa pencen nanti sebulan 2100
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,041
Reaction score
1,512
Points
596
dah hbs blja..insyaallah..naik pangkat..

gaji akhir...10 000...(umr 56 tahun nanti)

pencen...insyaallah...60% dr gaji akhir...

6000 sebulan..harap2 mencukupi lah nanti...tahun 2036 pencen..sekarang baru umr 39 tahun
kena pandai urus duit

jauhi dari loan kete mewah mewah terlalu banyak

apapun banyak mana duit kalau jenis boros satu juta pun leh kejap jer habis
 

ownz

Fun Poster
Joined
Sep 24, 2010
Messages
764
Reaction score
16
Points
15
yan penting kena free dari hutang..
 

Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,734
Reaction score
179
Points
33
bergantung kepada keadaan..andaikan hutang tiada..

sihat...1k pun cukup kot.

jika ada penyakit...banyak belanja.
 

ownz

Fun Poster
Joined
Sep 24, 2010
Messages
764
Reaction score
16
Points
15
Benda ni payah nak cakap.. sekarang ada cakap 3k cukup.. 10thn mendatang campur inflation lagi 3K-5K maybe hanya ada value macam 1.5k sekarang..
 

rheumatoid

Fun Poster
Joined
Oct 21, 2009
Messages
654
Reaction score
15
Points
15
kalau nak kurangkan kos lg, jaga kesihatan dari sekarang..kos perubatan makin hari makin mahal..dan dapat kurangkan masa berada di klinik tunggu ubat.. lebih baik jadi sihat dari sakit , kos kurang, dan byk masa bersama keluarga dari masa diabiskan di klinik/hospital..
mulakan bersenang, jogging.. setiap senaman yg kita lakukan, insyallah sihat kita nanti
 

Kbyne

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
11,833
Reaction score
499
Points
131
Pendapat aku,nak kena pikir bukan belanja kita jer masa tu...dari pemerhatian aku,belanja anak lagi besar masa tu,mungkin habis simpanan yg ada...

masa tu anak study U,kalau semua masuk U...
lepas tu anak nak kawin,kalau semua anak perempuan...
Anak lelaki nak pinjam buat hantaran...

last nanti,kena gak kerja,tapi bukan menyangkulla...yg kerja ringan punya...Insyaallah...
 

Jutawan

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2006
Messages
7,480
Reaction score
181
Points
78
Saya pun dah kena merancang dah walaupun agak lewat... kerja pula dengan pihak swasta.. no pencen... :(
 

azham

Active+ Member
Joined
Dec 20, 2012
Messages
3,987
Reaction score
392
Points
56
Ajal, Jodoh dan Rezeki semuanya ketentuan dari Nya.
Kita boleh merancang, selebihnya berserah pada Allah.
Kalau ikut matematik, anak bongsu kita lahir pada umur kita 37(lelaki).
So kalau kita pencen 60, anak bongsu kita umur 23 dah ada degree.( kiraan 1+4).
Jangan ikut sangat kiraan Maths ni, kadang2 terbabas juga.
Kalau ikut satu forum yang saya dengar, pencarum KWSP mesti ada paling kurang RM300,000 dalam kedua2 akaun jika umur panjang 70 tahun.
~Betulkan kalau saya silap~
 
Sponsored Post
Top
Log in Register