BTC USD 39,061.8 Gold USD 1,818.77
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Pelaburan Tabung Haji yang Gagal!

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,792
Reaction score
411
Points
141
Capped tu maksudnya apa? Dividen minima ke?

PIDM tu untuk commercial bank je bro. TH bukan commercial bank.

sori sbb malas nak cek kat website TH..
yg ni aku dpt dari website TH..

Apakah konsep Al-Wadiah Yad Dhamanah?

Berlandaskan Konsep Al-Wadiah Yad Dhamanah, wang simpanan dijamin kerajaan berdasarkan Seksyen 24, Akta Tabung Haji 1995. Manakala, pendeposit tidak boleh mengharap apa-apa pulangan daripada simpanan tersebut.

simpanan selamat tapi munkin x dpt dividen..
 
Sponsored Post

naning

Active+ Member
Joined
Mar 3, 2013
Messages
4,149
Reaction score
433
Points
41
sori sbb malas nak cek kat website TH..
yg ni aku dpt dari website TH..



simpanan selamat tapi munkin x dpt dividen..


Ok faham dah . legalah sikit dengar. Tak jadilah withraw kalu lagu tu.
 

Ahmad07

Legendary Member
Joined
Aug 11, 2007
Messages
10,366
Reaction score
879
Points
161
Ok faham dah . legalah sikit dengar. Tak jadilah withraw kalu lagu tu.

jangan takut bro.. yg aku post kat sini senarai kerugian yg tabung haji buat... aku cuba cari artikel berkaitan keuntungan yg die buat tak jumpa lak artikel berkaitan... keuntungan pun ade gak, cuma tak pasti berapa banyak...

kalo unit trust senang nampak, kalo berterusan negatif tu maknanya pelaburan rugi lebih banyak dari untung... since tabung haji ni ada jaminan kerajaan, takyah risau sangat pasal duit pokok yg dilabur... cuma nilai tu akan dimakan inflasi la kalo takde dividen untuk cover inflasi...
 

sayasuka

Legendary Member
Joined
Oct 17, 2011
Messages
12,964
Reaction score
101
Points
123
sebahagian pelaburan TH yg rugi, In Sha Allah ada lebih lagi yg untung.
 

BnT

Super Active Member
Joined
Sep 25, 2011
Messages
9,740
Reaction score
157
Points
73
jangan takut bro.. yg aku post kat sini senarai kerugian yg tabung haji buat... aku cuba cari artikel berkaitan keuntungan yg die buat tak jumpa lak artikel berkaitan... keuntungan pun ade gak, cuma tak pasti berapa banyak...

kalo unit trust senang nampak, kalo berterusan negatif tu maknanya pelaburan rugi lebih banyak dari untung... since tabung haji ni ada jaminan kerajaan, takyah risau sangat pasal duit pokok yg dilabur... cuma nilai tu akan dimakan inflasi la kalo takde dividen untuk cover inflasi...

TH kene buat untung baru bulih bg dividen. Tue adalah amalan normal perakaunan institusi seperti TH ni. TH diaudit oleh auditor general tak silapnye utk pastikan akaun untung ke tidak.

So...selagi ade dividen...maknanya ade untung. Tapi...as u said, yg rugi bulih makan keuntungan tersebut.
 

THX

Active+ Member
Joined
Nov 15, 2008
Messages
3,922
Reaction score
76
Points
40
Kalau untung takde, leh jual aset utk tampung dividen.
 

bintara80

Active Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
2,462
Reaction score
22
Points
35
to bw fair kpd TH....kena buat thread baru ttg untung pelaburan yg telah dibuat
 

a2zextra

Legendary Member
Joined
Sep 7, 2013
Messages
16,407
Reaction score
273
Points
141
Kena berhati-hatilah Tabung Haji lepas ni, jangan asyik turutkan kehendak seorang pemimpin negara tu dan rakan-rakannya.
 

a2zextra

Legendary Member
Joined
Sep 7, 2013
Messages
16,407
Reaction score
273
Points
141
den ado acc tabung haji.....semangat btul tiap2 minggu dapek untung bisnes trus masukkan 10% ke tabung haji

tapi kdg2 bisnes x untung tgh pokai, ahhhhh habih tabung haji ku korek transfer balik ke maybank

mcm masuk angin kuar asap

tade hal tu tuan... janji niat dan effort tu ade dah :D:D

den tak masuk ape2...asyik kluar asap je lagi parah

Tak mengapa itu telah ditentukan oleh Allah S.W.T.
Yang penting kita manusia berusaha kemudian bertawakkal.
Di zaman gawat inilah kita sedaya upaya kembangkan potensi untuk memperoleh pendapatan yang tinggi, supaya kita nanti bersenang-senang kemudian.
 

a2zextra

Legendary Member
Joined
Sep 7, 2013
Messages
16,407
Reaction score
273
Points
141
15726649_1062943223835136_5749095653045548735_n.jpg
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register