Saya dibuang kerja

CG Sponsors




SOUL86F

Legendary Member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
10,969
Reaction score
115
Points
123
terima kasih.. :)
doakan saya utk tegakkan keadilan..
Moga mendapat keadilan bro..ko persetankan ckp2 yg nk melemahkan usaha kau ntk mendapatkan keadilan...banyakkan berdoa pd Tuhan,doa org kena Zalim ni Mahal..:)cgrock
 
Sponsored Post

theviper0308

Fun Poster
Joined
Aug 7, 2008
Messages
864
Reaction score
5
Points
15
aik ini kes sudah 7 bulan woo
TT buat keje ape skang
kes ni dibawa ke pejabat buruh x
kes piracy buat report x
saya dpt tawaran kerja di syarikat lain.
saya dah rujuk kes tu dgn jabatan perusahaan. ada 2 cara penyelesaian jika saya failkan kes.
1. dipulihkan semula jawatan/kerja (dgn persetujuan majikan tanpa persetujuan saya)
2. jika jalan no 1 ditolak majikan perlu laksana jalan no 2. bayaran pampasan (ditetapkan oleh saya dan majikan wajib setuju)

dah tentu majikan pilih jalan no 1. jika jalan no1 yg dipilih berertu saya pergi utk serah tengkuk la.

jadi saya batalkan niat utk failkan kes.
saya xbuat report piracy. kesian kawan2 lama yg masih kerja sana terima nasib sama mcm saya. hilang punca rezki jika company tu down.
 

aHLoNGYaKuZa

Active Member
Joined
Mar 15, 2013
Messages
1,514
Reaction score
10
Points
25
TT nasihat sy amik opsyen no 2 yg jabatan perhubungan perusahaan bg...kalo msk keja balik dia terlepas dan amik keja byr gaji mcm biasa.tp igt dia akan guna law yg dia dpt tau tu dan pusing utk kepentingan dia bila nk buang tt nanti...tp kalo dh xda pilihan opsyen 1 ok tp berisiko...emmm
 
Last edited:

theviper0308

Fun Poster
Joined
Aug 7, 2008
Messages
864
Reaction score
5
Points
15
:((
TT nasihat sy amik opsyen no 2 yg jabatan perhubungan perusahaan bg...kalo msk keja balik dia terlepas dan amik keja byr gaji mcm biasa.tp igt dia akan guna law yg dia dpt tau tu dan pusing utk kepentingan dia bila nk buang tt nanti...tp kalo dh xda pilihan opsyen 1 ok tp berisiko...emmm
saya tak boleh pilih option no2 jika bekas majikan memilih option no1.
jika bekas majikan xmau option no1 je baru saya layak pilih option no2. pegawai dlm jabatan perusahaan tu sendiri yg cakap dgn saya mcm tu.

mcm berat sebelah pun ya juga undang2 tu kan?
 

viper21my

Super Active Member
Joined
Feb 25, 2006
Messages
7,558
Reaction score
145
Points
73
saya dpt tawaran kerja di syarikat lain.
saya dah rujuk kes tu dgn jabatan perusahaan. ada 2 cara penyelesaian jika saya failkan kes.
1. dipulihkan semula jawatan/kerja (dgn persetujuan majikan tanpa persetujuan saya)
2. jika jalan no 1 ditolak majikan perlu laksana jalan no 2. bayaran pampasan (ditetapkan oleh saya dan majikan wajib setuju)

dah tentu majikan pilih jalan no 1. jika jalan no1 yg dipilih berertu saya pergi utk serah tengkuk la.

jadi saya batalkan niat utk failkan kes.
saya xbuat report piracy. kesian kawan2 lama yg masih kerja sana terima nasib sama mcm saya. hilang punca rezki jika company tu down.
Boleh je failkan bro..... tak semestinya dapat no 1 tu.. kalau bro bawak industrial court.. presiden mahkamah pun belum tentu akan award atau setuju satu atas alasan workplace harmony/industrial harmony sebab tak mungkin bro leh keje ngan bos lama dan macam tu gak bos lama.. lazimnya kalau alasan pembuangan tak kukuh.. dapat gaji dan pampasan sebagai ganti dapat semula jawatan lama.. pandangan aku jer la.. expert boleh bantu
 

8itis9

Active Member
Joined
Sep 9, 2013
Messages
2,173
Reaction score
11
Points
30
fuh panjangnya cerita ni...

pendapat aku la, try la usya2 keja lain... selama ni pun tt g keja, bos dah mcm tak suka. macam cari alasan je nak buang. tapi, ekceli salah la nak buang macam tu. dia patut bayar 2 bulan gaji (kalo tak silap --- rujuk akta buruh).

p/s : kita kerja bukan untuk jadi kuli, tapi sama2 naikkan syarikat. :)
 

amkgsubang1

Freshie
Joined
Apr 3, 2019
Messages
39
Reaction score
1
Points
11
aku dulu kena buang kerja jugak sbb strok pergi hospital doktor tak bagi mc. sampai 1 bulan duduk rumah sakit. terus kena buang sebab tak datang kerja. last2 sekarang mohon zakat pun tak lulus2 lagi. terpaksa guna simpanan untuk tanggung keluarga....
 
Last edited:

mdfahmi69

Fun Poster
Joined
Apr 9, 2013
Messages
626
Reaction score
38
Points
30
aku dulu kena buang kerja jugak sbb strok pergi hospital doktor tak bagi mc. sampai 1 bulan duduk rumah sakit. terus kena buang sebab tak datang kerja. last2 sekarang mohon zakat pun tak lulus2 lagi. terpaksa guna simpanan untuk tanggung keluarga....
Allah...semoga tuan brtmbh sihat mental n fizikal hendakNya.jgn putus pnjatkn doa n usaha
 
Sponsored Post
Top
Log in Register