Saya dibuang kerja

Recommended Brokers


theviper0308

Fun Poster
Joined
Aug 7, 2008
Messages
864
Reaction score
5
Points
15
Assalam warga carigold sekalian,

Saya nak minta pendapat,
apa yang saya perlu lakukan jika saya dibuang kerja tanpa bukti kukuh?
Saya kerja di sebuah syarikat swasta dengan jawatan IT Consultant. gaji lebih RM2000.
Syarikat ini ada buat servis menjual, menyewa, dan membeli mesin fotostat.
Tugas saya dalam syarikat ini ialah setting mesin fotostat, install driver&software di tempat customer/client (penyewa/pembeli mesin fotostat dari syarikat ini).
Saya dibuang kerja dgn alasan syarikat dapat banyak komplen disebabkan saya. Sedangkan sepanjang saya kerja di sini (kurang 1tahun) saya tidak melakukan sebarang kesalahan di tempat customer.
Namun saya tetap dituduh oleh bos yg mengatakan saya adalah penyebab customer buat komplen.

Pada minggu lepas hari isnin 2feb2015, saya dapat tugasan dari supervisor utk buat kerja di 2 tempat client di damansara(MIP PROPERTIES) dan jalan klang lama(PREFEA). ceritanya seperti teks perbualan di whatsapp grup di bawah.

- pukul 10.12am BOS call aku suruh pegi prefea
- aku call prefea ckp nk dtg, die xbagi dan suruh dtg kul 12pm.
- so aku terus gi mip properties buat kje kt sane. aku plan pas setel bleh la trus gi prefea tu. mase dalam perjalanan ke mip, motor aku skru ekzos patah so bunyi meletup-letup mcm helikopter n tak bleh bawak laju langsung.
- tgh buat kje kt mip kul 11.54am [email protected] call dan trus marah2 sbb aku xsampai lg. td pg time aku call die ckp dtg kul 12pm je. tapi die x ALERT kt aku yg bos die masuk kejap je kt opis. sbb nk buat installation tu utk laptop bos die shj dulu. (hari jumaat minggu lepas pun aku ade call, die cume ckp Isnin, semua staf die masuk opis).
- so motor dah problem aku ckp aku maybe lambat sikit, tp ape2 pun aku janji mesti sampai opis die cume lambt skit sbb motor xbleh bwk laju. pastu die terus letak telefon. so aku mintak tlg hairul(technician yg sepatutnya stanby dalam ofis) backup aku sekejap dan kalau die xbleh buat aku akan guide dari henpon.
- settle keje kat mip @12.30pm aku singgah kedai servis kete pinjam sepana utk ketatkan skit skru ekzos yg sebelah lg. sebelah lg patah dalam. so mmg xbleh buat ape2 la. mmg kene pegi kedai motor kalau nak repair.
- slow2 aku bwk motor. sampai prefea lebih kurang kul 1.30pm.
- sblm sampai tu aku ade call Ms lily tu tp die xjwb. Lepas tu Bini BOS ade call aku kate ms lily tu xnk aku dtg situ. so aku plan utk menyamar sebagai daus(supervisor). sbb ms lily tu xkenal aku. Bini BOS pn dh tau aku menyamar jd daus sbb ms lily tu mne kenal aku pun. die cume tau nama n nombor henfon aku je.
- pas hairul sampai, kitorang pun naik opis prefea tu. tp hairul tunggu luar, sbb aku cakap hairul tu ialah Helmi. Maaf hairul sbb terpakse jadi 'Helmi' kejap. :)
- mase mule2 tgh buat driver installation utk print n scan tu ok xde masalah sampai la ms lily tu mintak aku buat ni:
a) print, copy, scan n fax utk black n white x mau password.
b) print, copy, scan n fax utk color mesti ade password.
c) fax dari pc.
d) fax masuk pc.
- so aku cakap kalau color dah set password, black pun mesti kene set password. bukan semua mesin boleh set mcm yg die nk tu. so aku dh suggest kt die kalau nk manage color tu, set id n pass utk setiap user. so lain user lain password. mule2 die xnak. aku ckp tu je cara yg aku boleh set.
- pastu [email protected](technician yg sepatutnye pergi servis mesin fotostat kat tempat lain) sampai utk tolong, aidil pun tolong gak tgk2 setting kt mesin tu.
- mase tu ms lily tu call sape aku pn x tau tp mmg mcm tgh marah2 je bunyinye. tp pastu die accept plak cadangan aku utk set setiap user lain password. td sebelum tu beriya-iya x nak. siap marah2 dan ckp ngn aku kalau tak boleh, mesin tu ambil bawak balik. die tak mau.
- so aku ngn boboi pn set la password utk laptop ms lily tu je sbb die je yg ade kt situ.
- utk fax aku ckp kabel telefon tu die xde, so kene beli. die marah aku ckp apsal xbawak kalau dah tau mesin tu ade function fax. mana aku tau, sebelum ni kabel telefon customer yg provide sendiri. aku cume bawak cable LAN je dari opis.
- pastu aku panggil dan explain kt die kalau ade cable telefon pun tak boleh jugak sebab wayar telefon yg kontraktor die pasang tu hujungnye mane ade kepala RJ11. so maksudnye wiring telefon opis die xsiap lg macam mana nk cucuk kt modem tm
unifi tu.
- ms lily tu marah2 ckp die nk fax harini gak. utk cable ape2 tu semua die xnk tau. aku ckp harini xbleh la dpt cable telefon tu. jumaat 13feb2015 nnt boleh la. (sbb jumaat die suh sape2 yg hebat datang utk setelkan dan bawak skali kabel telefon).
- aku ckp die kne panggil kontraktor die utk siapkan dulu wiring telefon die sambil tunjuk kat die wayar telefon unifi yg ade kt main box office die tu.
- pastu die marah lg kate jgn pandai2 cabut wayar nnt telefon tu plak xbleh pakai nnt. so aku psg blk dan suruh die test telefon die tu.
- so aku buat sampai situ je dan ckp itu je yg aku boleh buat utk harini & mintak izin utk balik.
- mase nk balik aku nk bg service voucher utk hairul&boboy tp die xmau sign. katenye harini dtg aku xde buat ape2. so aku x ckp ape2 la. malas nk lawan. nanti kate aku biadap pulak. kalau aku dtg tak buat ape2, yg set machine die td tu sape?yg test print td ade keluar paper tu sape? yg test scan masuk pc die tu sape buat? yg kate wiring die xsiap lg tu sape? aku tak buat ape2 ke? ooo ye mungkin hantu kot yg buat. sbb aku xbuat ape2. hehe
- aku dah cakap baik2 dh dgn die td, xde pun ayat kurang sopan aku pakai. so kalau die ade komplen lg tu faham2 lah ye. die mmg cerewet gile. susah nk handle org mcm ni.

2/9/15, 6:47:13 PM: aku: kalau BOS/Bini BOS tanye tlg bgtau cmtu jalan citenye ye. td aku dah call BOS dpt cakap sekejap je sbb BOS busy tadi. die cakap nnt die call aku balik. aku cume xmau jd mcm kes kcteh sblm ni. nnt kang BOS/Bini BOS ingt aku buat keje xbagus plak.
----------------------

Hari selasa saya EL sebab tak ada kenderaan utk pegi kerja. sbb masa tu motor saya kat kedai dan xsiap lagi. masa hari selasa ni ada lagi installation driver&software utk customer baru di A Kids Educare. assistant supervisor yg pergi situ utk backup saya. tp xdapat setelkan. katanya kene ade cabel LAN panjang 25meter baru bleh buat print dari pc ke mesin fotostat.

Saya masuk kerja hari rabu. supervisor bg saya tugasan utk setelkan kerja di situ. So sebelum saya pergi, saya ada call bos dulu utk minta kepastian sama ada nak setup guna kabel atau wireless. kalau wireless kene beli accesspoint kalau kabel kene beli cable LAN panjang. Tapi saya cuma boleh belikan je la. kerja2 paku memaku dan tebuk dinding bukan kerja kita. so BOS kate i call u back. dan lepas tu katenye setup pakai kabel. saya tanya kerja2 wiring tu mcm mana? BOS kata u setup pakai cable. lepas itu dia punya hal. pastu BOS terus letak telefon.

So saya pun pegi tempat client dan buat setting dan install driver&software supaya boleh buat print n scan.
masa tu staf situ ada cakap dgn saya wiring tu xmau lalu tingkap.(maksudnya kene tebuk dinding). saya cakap wiring saya tak buat. ini you kene panggil wireman atau kontraktor utk buat. saya boleh providekan kabel shj. dia cakap BOS/assistant supervisor saya dah janji nk buat skali. saya cakap saya tak pasti yg tu. so utk kepastian baik you call ofis tanya balik. tugas saya mmg yg ni sahaja. dan dia pun cakap ok. lepas tu saya pun minta izin utk beredar.

Hari tersebut saya takda dapat apa2 arahan pasal wiring tu. sehingga keesokan harinya (hari Khamis) bos A Kids Educare tu call ofis dan marah2 dgn staf ofis saya namanya Aishah sebab saya datang tak buat wiring tu.

Pada hari Khamis tu saya ada tugasan kt tempat client baru di mid valley. semasa dalam perjalanan ke mid valley tu BOS saya ada call tp saya xperasan dia call sbb saya atas motor.
Sampai je di mid valley lepas saya nampak misscall tu saya terus call BOS saya balik tapi tidak dijawab.

Masa saya selesai kerja di midvalley, saya dapat tahu yg BOS sangat2 marah dgn saya sebab tak buat wiring tu. dan dia suruh assistant supervisor yg pegi buat wiring tu. assistant supervisor saya pun turutkan sahaja kehendak BOS saya tu sebab mase tu assistant supervisor saya cakap BOS call dia dgn nada marah. so dia takut, dan dia pun ikutkan je kehendak bos tu.

Pada hari Jumaat, saya di panggil oleh bini BOS dan dipaksa sign surat berhenti. katanya ini arahan BOS sebab client banyak komplen pasal saya tak buat kerja.
Saya minta utk call dan jumpa BOS utk buat penjelasan yg semua ni semua salah faham. tp bini dia cakap Laki dia xmau tengok muka saya lagi.
katanya lagi kalau saya kerja ok, kenapa org lain yg pergi (assistant supevisor) boleh setelkan kerja saya?
Saya jawab la yg 1st pegi dan buat kerja tu saya. yg 2d pergi org lain. kalau yg 2nd tu pergi buat dulu mesti dia kena macam saya kena. dan satu lagi masa saya pegi client cakap lain. itu tak mau ini tak mau. masa org lain pergi tiba2 yg itu tak mau ini tak mau tu jadi mau. saya yakin BOS mesti ingt saya tak pandai layan customer. Saya jamin saya dah layan sebaik mungkin cuma customer tu sahaja yang mmg mood tak baik masa tu. tapi bini bos saya kata jangan besarkan lagi isu ini dan bini BOS bagi saya check gaji utk bulan Feb dan Mac dan minta saya utk tidak datang ofis lagi lepas hari jumaat tu. saya rasa teraniaya sebab tak dapat bela diri. jika benar ada client komplen pasal saya kenapa tak bagitau saya? kenapa tak bagi kaunseling/warning bertulis?lisan pun tiada?
salahkan saya jika tak buat kerja yg memang bukan skop kerja saya?
kalau betul pun nak suruh saya buat kerja yg bukan kerja saya kenapa tak cakap sendiri dengan saya?
Kalau BOS berterus terang dgn saya suruh saya buat je kerja tu saya pasti akan buat walaupun tu bukan kerja saya.
Saya tanya bini bos kenapa tak buat meeting dgn staf utk tau dan sama2 cuba selesaikan isu2 dan masalah2 yg ada? dia cakap BOS punya style bukan macam kompeni cina yg lain, dia puya style mcm Mat Salleh. bukankah ini jawapan yg tak masuk akal?

BOS dan bini BOS selalu berurusan dgn pejabat buruh jadi mereka mungkin pandai bermain dgn akta utk tendang saya ni dgn trik mereka sendiri.
Tapi saya ada rahsia syarikat, saya tau syarikat ni pernah ada link dgn telco dan buat jualan video2 lucah melalui sistem SMS/MMS telefon. tapi sekarang jualan tu dah berjaya disekat pihak berwajib, cuma saya xtau sama ada pihak berwajib dah dapat trace atau belum yang jualan tu datangnya dari syarikat ni.
dan syarikat ni sekarang ni gunakan perisian microsoft windows dan microsoft office pirate utk pc2 yg ada dalam ofis. saya rancang jika saya tak berjaya menang dalam akta hak pekerja saya nk bocorkan rahsia ini. cuma saya tak tahu berjaya atau tidak.
selepas jualan tu disekat, semua staf IT di buang kerja macam tu je. mereka ni dibuat macam sampah. sama juga seperti saya. saya pun tak pasti dalam ramai2 yg dibuang kerja tu ada tak yg buat aduan di pejabat buruh.

tu serba sedikit ceritanya. saya harap2 kepada warga cg yg arif dalam bab ini dapat bantu saya. apa yg patut saya buat seterusnya.
terima kasih...
 
Last edited:
Sponsored Post

w4n

Fun Poster
Joined
Aug 23, 2011
Messages
867
Reaction score
3
Points
15
TT, tt ada rahsia syarikat tu..mcm best je nak fight balik tu...:D
Ekceli, sy pon baru tau yang kat malaysia jugak ada company yang jual video2 lucah melalui sm/mms :(scam:(scam:(scam:(scam
 

zulpax

Active Member
Joined
Feb 27, 2008
Messages
1,118
Reaction score
8
Points
25
tak payah la bagi muka.bocorkan terus saja,kerja support belambak kat kl tu ko boleh carik balik apa de hal :)cgrock
 

theviper0308

Fun Poster
Joined
Aug 7, 2008
Messages
864
Reaction score
5
Points
15
TT, tt ada rahsia syarikat tu..mcm best je nak fight balik tu...:D
Ekceli, sy pon baru tau yang kat malaysia jugak ada company yang jual video2 lucah melalui sm/mms :(scam:(scam:(scam:(scam
tapi tu la.. ada kawan kata nak nak fight utk hak perkerja tu macam tak boleh menang. sebab dalam offer letter saya pun ade tertulis dalam tu yg syarikat boleh buang pekerjanya tanpa notis. saya pun dan sign masa saya mula kerja tu.. :(

tp yg utk bocorkan tu memang boleh cume ut jadi kes lain la. xboleh digunakan utk support kes akta hak pekerja.
 
Last edited:

theviper0308

Fun Poster
Joined
Aug 7, 2008
Messages
864
Reaction score
5
Points
15
tak payah la bagi muka.bocorkan terus saja,kerja support belambak kat kl tu ko boleh carik balik apa de hal :)cgrock
memang keje banyak tapi nak dapat tu amat susah bagi saya. sebab saingan terlalu banyak. kalau dapat pun mungkin tangga gaji tak sama seperti mcm yg saya dapat sekarang ni.. :(
kalau bujang tak la pening kepala sangat. saya dah ada family, anak sorg kecik lg. mak bapak pun dah tua.
 
Last edited:

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
21,685
Reaction score
204
Points
123
kes ko ni sebab client ko bangan.g dan sombong...

tu la masalahnya...

tt bocor kan je rahsia company tu.....puas hati
 

theviper0308

Fun Poster
Joined
Aug 7, 2008
Messages
864
Reaction score
5
Points
15
kes ko ni sebab client ko bangan.g dah sombong...

tu la masalahnya...

tt bocor kan je rahsia company tu.....puas hati
tp tu la pasal. saya dah cuba bagitau bini Bos supaya jgn percaya sgt customer.
tapi siapalah saya. client tu bg duit kat die. saya ni bos saya yang kene bagi gaji. sbb tu die percayekan client die lagi.
tp bagi saya mmg BOS saya ni pun *^%&^$. dia lebih percayakan org yg baru die kenal (yang nak bg die duit) berbanding dgn org yg lebih lama berkhidmat utk dia (yg dia kene bagi duit).
 

theviper0308

Fun Poster
Joined
Aug 7, 2008
Messages
864
Reaction score
5
Points
15
fight tapi pd mase yg same usaha gk cari keje lain..bro ade kepakaran dlm bidang tu sng je kot..insyaAllah
mcm yg sy cakap. mmg boleh cr keje lain. tp agak susah nk dpt ape yg kite nak. bukan sbb nak memilih keje sgt tp lebih kpd risaukan family.
kalau keje gaji lg kecik dr skrg pun susah juge. pastu bile dh start keje baru, agak susah nak cari keje lain. sbbnye mesti kene curi masa/cuti utk pergi interview sana sini.. :((
 
Sponsored Post
Top
Log in Register