BTC USD 38,781.9 Gold USD 1,814.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Lovebite tidak jejas solat

alonso

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 1, 2008
Messages
62,520
Reaction score
426
Points
531
ADAKAH sah kita melakukan solat jika ada kesan gigitan cinta (love bite) pada tubuh badan kita Dr?

SHAHRIZAL
Kedah



KESAN gigitan berkenaan pada tubuh tidak menjejaskan solat anda.




Terdapat syarat tertentu sahnya solat iaitu (1) Suci daripada hadas kecil dan besar, (2) Suci daripada najis yang tidak boleh dimaafkan pada badan, pakaian dan tempat dan (3) menutup aurat.



Berkenaan dengan soalan di atas juga apabila seseorang bersetubuh maka akan dia berhadas besar.

Untuk bersolat, seseorang perlu mandi wajib atau mandi hadas besar bagi menghilangkan hadas.

Apabila sudah mandi dengan sempurna, maka boleh menunaikan solat.
 
Sponsored Post

skillway

Active Member
Joined
May 28, 2008
Messages
1,692
Reaction score
214
Points
33
ADAKAH sah kita melakukan solat jika ada kesan gigitan cinta (love bite) pada tubuh badan kita Dr?

SHAHRIZAL
Kedah



KESAN gigitan berkenaan pada tubuh tidak menjejaskan solat anda.




Terdapat syarat tertentu sahnya solat iaitu (1) Suci daripada hadas kecil dan besar, (2) Suci daripada najis yang tidak boleh dimaafkan pada badan, pakaian dan tempat dan (3) menutup aurat.



Berkenaan dengan soalan di atas juga apabila seseorang bersetubuh maka akan dia berhadas besar.

Untuk bersolat, seseorang perlu mandi wajib atau mandi hadas besar bagi menghilangkan hadas.

Apabila sudah mandi dengan sempurna, maka boleh menunaikan solat.


Tapi kalau lovebite tu bukan dari insan yg sepaptunya maka ia merupakan tanda bahawa solat kita tidak diterima Allah s.w.t. kerana "Solat dapat mencegah daripada perbuatan yang keji dan mungkar". Sekadar peringatan untuk diri sendiri dan sahabat2.
 

PiChA

Active+ Member
Joined
Mar 19, 2008
Messages
2,621
Reaction score
3
Points
25
Tapi kalau lovebite tu bukan dari insan yg sepaptunya maka ia merupakan tanda bahawa solat kita tidak diterima Allah s.w.t. kerana "Solat dapat mencegah daripada perbuatan yang keji dan mungkar". Sekadar peringatan untuk diri sendiri dan sahabat2.

budak2 skrg ni bukan nak baca pun bhgian ni...
 

herolzz

Fun Poster
Joined
Sep 16, 2009
Messages
445
Reaction score
0
Points
10
Tapi kalau lovebite tu bukan dari insan yg sepaptunya maka ia merupakan tanda bahawa solat kita tidak diterima Allah s.w.t. kerana "Solat dapat mencegah daripada perbuatan yang keji dan mungkar". Sekadar peringatan untuk diri sendiri dan sahabat2.

solat diterima atau tidak itu ketentuan Allah, tapi akalau ade lovebite dari bukan muhrim it dah satu dosa...beringatlah skit dosa tu...
 

powell

Active+ Member
Joined
Sep 30, 2009
Messages
4,406
Reaction score
68
Points
30
tula pasal.sokong2!! hehe..
 

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
22,684
Reaction score
535
Points
171
macam mana soalan macam ni bole keluar?
 

GASTER123

Legendary Member
Joined
May 6, 2008
Messages
15,829
Reaction score
448
Points
131
baru aku nak buka thread,ko dah copy paste dulu..
 

bintang4

Super Active Member
Joined
Mar 4, 2007
Messages
8,528
Reaction score
332
Points
81
Jahil sungguh soalan ini...
 

skillway

Active Member
Joined
May 28, 2008
Messages
1,692
Reaction score
214
Points
33
solat diterima atau tidak itu ketentuan Allah, tapi akalau ade lovebite dari bukan muhrim it dah satu dosa...beringatlah skit dosa tu...

Betul itu hak Allah s.w.t. tp Allah juga berikan tanda2. Boleh ker kita kata Allah s.w.t. terima ibadah kita kalau kita sembahyang tak pernah tinggal tapi dalam masa yang sama maksiat pun tak pernah tinggal?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register