''Kenapa tak solat?''

CG Sponsors
akudotcom

Super Active Member
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
9,065
Reaction score
1,719
Points
151
Jaga solat, akhlak elak terjebak najis dadah
syeehh.jpg
SYEIKH KYAIRDER SYAMZARER
KOTA BHARU: Menjaga solat dan akhlak serta memilih rakan ke arah kebaikan demi masa depan adalah antara faktor utama mengelak golongan remaja terjebak dengan penyalahgunaan dadah.

Penceramah motivasi, Syeikh Kyairder Syamzarey Wan Idris berkata, penglibatan golongan muda dengan rakan yang terpengaruh dadah boleh merosakkan akhlak seseorang itu.

“Sebagai remaja atau anak muda, mereka sepatutnya patuh pada ajaran agama dengan menjaga solat, tingkah laku, menghormati kedua ibu bapa dan sesama insan.

“Contohnya, jika berkawan dengan kaki lepak, jenayah dan dadah, lambat laun serta sedikit sebanyak sudah tentu akan terpengaruh sekali gus terjebak dengan gejala itu yang merosakkan masa depan,” katanyai selepas menjadi panel program Forum Perdana: ‘Pembangunan Islam Dalam Menangani Dadah Dan Pelencongan Sosial’ di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Pengkalan Chepa, di sini kelmarin.

Syeikh Kyairder Syamzarer yang juga Tokoh Anak Muda 2013 (Usahawan) berkata, adalah lebih baik golongan anak muda berkawan dengan mereka yang mempunyai masa depan demi bangsa dan negara.

Menurutnya, pada masa ini kes melibatkan penyalahgunaan dadah membimbangkan yang turut melibatkan golongan remaja belasan tahun.

“Kewujudan media sosial memberi ancaman di alam siber yang hanya petik di hujung jari sahaja untuk membeli dadah dengan pelbagai cara,” katanya. – UTUSAN ONLINE
 
Sponsored Post

ikhlaskanhati

Fun Poster
Joined
Jan 31, 2016
Messages
251
Reaction score
82
Points
30
Daripada Amru bin Syu'aib daripada ayahnya daripada datuknya, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Perintahkanlah anak-anak kamu untuk melaksanakan solat apabila sudah mencapai umur tujuh tahun. Apabila sudah mencapai umur sepuluh tahun maka pukullah dia apabila tidak melaksanakannya serta pisahkanlah tempat tidur mereka." (Berkata an-Nawawi, hadith hassan sebagaimana diriwayatkan oleh Abu Dawud dengan sanad yang hassan. No. Hadith : 495).
 
Sponsored Post
Top
Log in Register