ILMU SAINS yang TAK LOGIK dan paling MISTIK? | Quantum Mechanics

CG Sponsors




a b c d e f

Super Active Member
Joined
Oct 28, 2010
Messages
7,259
Reaction score
606
Points
121
bab ni lah netizen2 ateis yang acah2 saintis sume terkedu...

:D

Einstein pun silap bab quantum.
Bende boleh tiba2 muncul dari ghaib, dan kemudian kembali ghaib. Einstein tak terima dan cakap "God does not play dice with the universe".
Maksudnya mana mungkin kejadian rambang sebegitu berlaku dalam alam dan tak boleh diukur. Tapi kajian2 hari ni buktikan fenomena sebaliknya.

Wallahua'lam.

Ramai saintis Islam dah tulis bab kesufian dan israk mikraj dari segi quantum physics.
Saya baca separuh jalan je angkat bendera pasal terlalu rumit nak paham.
 
Sponsored Post

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,605
Reaction score
138
Points
48
selagi manusia ada bayang..

selagi itulah tidak boleh gerak dari satu tempat ke satu tempat dgn pantas..

atau dgn perkataan lain bergerak ke demensi lain..

jika sains boleh pecah teori ni...

manusia boleh bergerak dari satu dimensi ke satu dimensi seperti makhluk alam lain dgn mudah..
Saintis China tgh mengkaji cara memisahkan roh daripada badan manusia tanpa kematian . Kalau manusia boleh bergerak pada light speed (300,000km) kita boleh ulang alik bulan ke bumi kurang 8 saat.
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,393
Reaction score
2,089
Points
141
korang duk ckp pasal israk mikraj dan sebagainya....

adakah sbb aku bagi contoh yg melibatkan jin di HALAMAN PERTAMA? betul?

tapi seriously, aku sendiri pun sebenarnya jenis org yg payah nak percaya benda2 mcm ni...

dan aku tak berani nak kaitkan ILMU QUANTUM dengan benda2 jin atau benda2 ghaib yg berlaku di zaman2 nabi dulu...

aku tak berani nak kaitkan.....sebab kita sendiri pun tak pasti...

tapi yg aku nak cakap....ILMU QUANTUM ni memang wujud...dan KEMUNGKINAN, benda2 ghaib yg kita tahu pun berkait dengan ILMU QUANTUM..... benda2 pelik yg berlaku di alam ghaib, mungkin ILMU QUANTUM akan boleh perjelaskan...

KEMUNGKINAN....
bukan CONFIRM ya.....

so bila aku sebut KEMUNGKINAN, jangan la percaya 100%...

so, korang nak discuss apa pun discuss lah...

sebab aku sendiri pun memang suka dengar benda2 mcm ni....
yg membuatkan kita berfikir....

sebab aku percaya semua benda2 ghaib yg diceritakan dalam Quran semuanya betul....

cuma kita je yg belum faham sepenuhnya bagaimana ia berlaku....

apa yg korang duk discuss tu, aku suka baca...

tapi kalau aku tak reply tu, maaf....
yg tu mungkin sbb aku tak berani nk komen lebih...

kalau pasal ahli sihir firaun tu, aku berani komen "mungkin ia juga melibatkan ILMU QUANTUM"..

tapi kalau mukjizat-mukjizat Nabi tu, aku mintak maaf, aku tak berani nk komen lebih....
komen sikit2 tu mungkin boleh...


sebab kalau kita baca kisah Nabi Musa dulu....
ahli-ahli sihir firaun semua tunjuk kehebatan masing2...
tapi bila Nabi Musa tunjuk mukjizat yg Allah beri, semua ahli-ahli sihir tadi terkejut...
maksudnya macam ada something,,,
seolah-olah ahli sihir semua tu macam "eh, ini ilmu apa ni...mcm power sangat ni...tak mungkin ini ilmu sains...aku yakin ini memang mukjizat ALLAH...aku tak pernah nampak benda yg sehebat ni.....".....lebih kurang mcm tu lah... dan semua ahli sihir tadi mengaku kalah..



skali lagi, benda ni menarik utk dibincangkan dan difikirkan...
tapi masing2 jaga lah batas dalam mengomen...

kalau korang nk persoalkan apa yg aku cakap pun, ok je....
lagi bagus...supaya kita dapat didik org yg baca supaya jangan mudah percaya....

tambah2 lagi ilmu quantum ni ahli fizik pun tak berapa faham lagi...haha
 
Last edited:

susah2je

Legendary Member
Joined
Aug 19, 2006
Messages
17,834
Reaction score
637
Points
161
kalau kau tanya aku . aku jawab ada. pasal israk mikraj dia bergerak ke timeline / dimension lain.
sama macam Ashabul Kahfi. 300tahun dalam gua
Apa aku tahu, dalam tempoh 12 jam waktu dunia ( perjalanan dari Mekah ke Palestine alqud kemudian ke langit ke 7. Sempadan langit 7 ni adalah kemuncak had maksimum malaikat serta makhluk ciptaan Allah boleh pergi dan ia dinamakan sebagai Sidratul Muntaha. Nabi bagitahu ada nampak Allah ke kat Sidratul Muntaha ni.. replied, nur cahaya.. mean cahaya adalah hijab yg Allah guna. Reality, takda sapa lihat Allah lagi. Not yet.

Dari segi sains, langit 1 adalah apa yg terjangkau oleh manusia menggunakan organ mata, nerusi telescope dsb.. so manusia hidup dapat lihat bintang planet, galaksi bima sakti dll.. Langit kedua.. misteri, ketiga misteri, 4, 5, 6, 7 same.. misteri. Melalui Nabi kita tahu apa yg ada dilangit2 tu dan ada password untuk malaikat buka. Menarik tentulah langit No.7 kerana ada baitul makmur ciptaan copy paste mekah.

Jadi ilmu kuantum ni sesuatu yg baru dan jalan ke ilmu ghaib.

Allahualam.. betulkan kalau aku silap. ✌
 

adamrao

Active Member
Joined
Mar 1, 2017
Messages
1,352
Reaction score
130
Points
33
tuah dan nasib baik tiada dalam kuantum.. ia adalah diberi dan kebetulan.. siapa yang beri tuah dan bagaimana kebetulan itu terjadi hasil dariperbuatan dari tubuh serta minda kita..
 

Gigahertz CS

Active Member
Joined
Sep 23, 2011
Messages
1,605
Reaction score
138
Points
48
Apa aku tahu, dalam tempoh 12 jam waktu dunia ( perjalanan dari Mekah ke Palestine alqud kemudian ke langit ke 7. Sempadan langit 7 ni adalah kemuncak had maksimum malaikat serta makhluk ciptaan Allah boleh pergi dan ia dinamakan sebagai Sidratul Muntaha. Nabi bagitahu ada nampak Allah ke kat Sidratul Muntaha ni.. replied, nur cahaya.. mean cahaya adalah hijab yg Allah guna. Reality, takda sapa lihat Allah lagi. Not yet.

Dari segi sains, langit 1 adalah apa yg terjangkau oleh manusia menggunakan organ mata, nerusi telescope dsb.. so manusia hidup dapat lihat bintang planet, galaksi bima sakti dll.. Langit kedua.. misteri, ketiga misteri, 4, 5, 6, 7 same.. misteri. Melalui Nabi kita tahu apa yg ada dilangit2 tu dan ada password untuk malaikat buka. Menarik tentulah langit No.7 kerana ada baitul makmur ciptaan copy paste mekah.

Jadi ilmu kuantum ni sesuatu yg baru dan jalan ke ilmu ghaib.

Allahualam.. betulkan kalau aku silap. ✌
aku rasa A.I ( artifical intelligence ) boleh di siapkan secepat mungkin. ..Ilmu kuantum pun rasanya akan di selesai dengan cepat.
Aku teringin nak tahu apa ada dalam blackHole tu.
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,214
Reaction score
879
Points
121
korang duk ckp pasal israk mikraj dan sebagainya....

adakah sbb aku bagi contoh yg melibatkan jin di HALAMAN PERTAMA? betul?

tapi seriously, aku sendiri pun sebenarnya jenis org yg payah nak percaya benda2 mcm ni...

dan aku tak berani nak kaitkan ILMU QUANTUM dengan benda2 jin atau benda2 ghaib yg berlaku di zaman2 nabi dulu...

aku tak berani nak kaitkan.....sebab kita sendiri pun tak pasti...

tapi yg aku nak cakap....ILMU QUANTUM ni memang wujud...dan KEMUNGKINAN, benda2 ghaib yg kita tahu pun berkait dengan ILMU QUANTUM..... benda2 pelik yg berlaku di alam ghaib, mungkin ILMU QUANTUM akan boleh perjelaskan...

KEMUNGKINAN....
bukan CONFIRM ya.....

so bila aku sebut KEMUNGKINAN, jangan la percaya 100%...

so, korang nak discuss apa pun discuss lah...

sebab aku sendiri pun memang suka dengar benda2 mcm ni....
yg membuatkan kita berfikir....

sebab aku percaya semua benda2 ghaib yg diceritakan dalam Quran semuanya betul....

cuma kita je yg belum faham sepenuhnya bagaimana ia berlaku....

apa yg korang duk discuss tu, aku suka baca...

tapi kalau aku tak reply tu, maaf....
yg tu mungkin sbb aku tak berani nk komen lebih...

kalau pasal ahli sihir firaun tu, aku berani komen "mungkin ia juga melibatkan ILMU QUANTUM"..

tapi kalau mukjizat-mukjizat Nabi tu, aku mintak maaf, aku tak berani nk komen lebih....
komen sikit2 tu mungkin boleh...


sebab kalau kita baca kisah Nabi Musa dulu....
ahli-ahli sihir firaun semua tunjuk kehebatan masing2...
tapi bila Nabi Musa tunjuk mukjizat yg Allah beri, semua ahli-ahli sihir tadi terkejut...
maksudnya macam ada something,,,
seolah-olah ahli sihir semua tu macam "eh, ini ilmu apa ni...mcm power sangat ni...tak mungkin ini ilmu sains...aku yakin ini memang mukjizat ALLAH...aku tak pernah nampak benda yg sehebat ni.....".....lebih kurang mcm tu lah... dan semua ahli sihir tadi mengaku kalah..



skali lagi, benda ni menarik utk dibincangkan dan difikirkan...
tapi masing2 jaga lah batas dalam mengomen...

kalau korang nk persoalkan apa yg aku cakap pun, ok je....
lagi bagus...supaya kita dapat didik org yg baca supaya jangan mudah percaya....

tambah2 lagi ilmu quantum ni ahli fizik pun tak berapa faham lagi...haha
Sini yg ramai masih tak faham bab sihir..dlm kisah ahli sihir Firaun tu..yg dia lontar tali menjadi ular..memang ular pun..sebab ahli sihir Firaun tu bukan sihir peringkat rendah..dikatakan ular tu jika patuk manusia memang berbisa spt ular biasa..tp sebab bergantung nabi Musa pada Allah..tiada memberi mudarat sesuatu melainkan dgn izin Allah lah juga..dan bila ahli sihir melihat ular nabi Musa as. Mereka nmpk barang benar tu..iaitu pangkat mukjizat rasul tu..yg Allah kurniakan..sehingga semua ular berbisa ahli sihir tu ditelan camtu je..jadi..senanglah kita andaikan..jika ular sesama ahli sihir tu sudah tentu patuk mematuk..sehingga ular mana yg mati..ahli sihir tu ilmu sihirnya masih tahap bawah..Dr yg menang tu..situ pun mereka nampak..ini bukan Dr ilmu jin atau syaitan..tetapi Dr tuhan yg maha berkuasa..kerana ilmu sihir mereka tu..paling tinggi dah xde dah yg lebih Dr tu melainkan Dr tuhan rabbul Jalil la jua..kerana itulah bersujud mereka pada kepada Allah tuhan nabi Musa dan sekalian makhluk..alhamdulillah..mereka kembali beriman..
 

Faizudin

Super Active Member
Joined
Apr 12, 2011
Messages
7,412
Reaction score
1,182
Points
151
Sini yg ramai masih tak faham bab sihir..dlm kisah ahli sihir Firaun tu..yg dia lontar tali menjadi ular..memang ular pun..sebab ahli sihir Firaun tu bukan sihir peringkat rendah..dikatakan ular tu jika patuk manusia memang berbisa spt ular biasa..tp sebab bergantung nabi Musa pada Allah..tiada memberi mudarat sesuatu melainkan dgn izin Allah lah juga..dan bila ahli sihir melihat ular nabi Musa as. Mereka nmpk barang benar tu..iaitu pangkat mukjizat rasul tu..yg Allah kurniakan..sehingga semua ular berbisa ahli sihir tu ditelan camtu je..jadi..senanglah kita andaikan..jika ular sesama ahli sihir tu sudah tentu patuk mematuk..sehingga ular mana yg mati..ahli sihir tu ilmu sihirnya masih tahap bawah..Dr yg menang tu..situ pun mereka nampak..ini bukan Dr ilmu jin atau syaitan..tetapi Dr tuhan yg maha berkuasa..kerana ilmu sihir mereka tu..paling tinggi dah xde dah yg lebih Dr tu melainkan Dr tuhan rabbul Jalil la jua..kerana itulah bersujud mereka pada kepada Allah tuhan nabi Musa dan sekalian makhluk..alhamdulillah..mereka kembali beriman..
So belajar quantum sudah boleh lontar tali jadi ular la :D
 

tokey99

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2009
Messages
5,214
Reaction score
879
Points
121
So belajar quantum sudah boleh lontar tali jadi ular la :D
Bukan nk cerita quantum ke apa ke..tp quran dh bgtau awal2 percaya pada perkara 2 ghaib..sini yg kita xfaham..bila ghaib ni..ada yg nmpk ada yg tidak..nk bukti macamana tu?sebab x nmpk..spt roh..kita pun xnmpk dgn mata kasar..tp kita yakin ruh tu wujud..cuba buktikan ruh tu besar mana?..besar kita ke besar rumah ke?yg pasti ia wujud..besar dia hanya Allah yg tahu..
Kita spt melihat matahari..tp sebenarnya kita xdapat mengukur jauhnya..agak2 semua boleh..
Sebab tu..dh tanyakan..bulan jadi besar tu..apakah bulan mendekat pada bumi?xde lah..duk main kat orbit dia tu je..cuma ada fenomena fenomena alam..sebab tu berlaku gerhana nk tunjuk keagungan tuhan..walaupun kita boleh ramal je kejadian tu nk berlaku bila..tp kita xleh nk kaji sgt hal tu..bila tuhan nk tunjuk..duk tgk sebab benda lain..tu yg jadi malam pun redup matahari..huhu..sedangkan malam tu bergerak bukan diam duk menyorok belakang matahari..huhu
 
Sponsored Post
Top
Log in Register