ILMU SAINS yang TAK LOGIK dan paling MISTIK? | Quantum Mechanics

CG Sponsors




Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,668
Reaction score
2,218
Points
151
Google menceritakan sedikit sebanyak tentang quantum computer yang dicipta olehnya.

 

ibnuwafiy

Fun Poster
Joined
Sep 22, 2013
Messages
876
Reaction score
91
Points
20
ku impressed betul pada mereka-mereka yang bekerja dalam merekacipta dan menghasilkan 'teknologi' ni.. semuanya dengan ilmu sains. satu ilham yang Allah bagi pada hamba2Nya yang terpilih.

sampai kepada kita, menjadi pengguna saja.hu
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,668
Reaction score
2,218
Points
151
dulu, Albert Einstein pernah hentam ilmu Quantum Mechanics ni...

sebab apa? Einstein percaya semua benda yang berlaku atas dunia ini ada alasan yg logik disebaliknya....

begitu juga dalam ilmu Quantum....
Einstein percaya ilmu Quantum ni betul,, cuma ianya tak complete.....

bagaimana RANDOMNESS yg berlaku dlm ilmu Quantum ni, Einstein percaya mesti ada penjelasan yang logik disebaliknya (cuma manusia masih belum menemui penjelasan tersebut sampai lah hari ni, masih belum temui)..
EINSTEIN pernah berkata "Tuhan tidak bermain dadu"....

korang boleh layan video di bawah ni,, pasal Hidden Variables....

video di bawah menunjukkan sesuatu yang sangat tak logik, tapi rupa-rupanya ada explaination yg sgt simple disebalik tu yg kita TAK NAMPAK....

so, maksudnya ada HIDDEN VARIABLES yang kita tak nampak di sebalik RANDOMNESS yang berlaku dalam ilmu QUANTUM...

TAPI di akhir video di bawah ni juga menunjukkan bagaimana ahli saintis membantah pasal HIDDEN VARIABLES dalam ilmu Quantum ni...bagaimana nk buktikan yang memang takda HIDDEN VARIABLES pun....mmg ilmu Quantum dah mcm tu pun...randomness tu mmg betul kata sesetengah saintis...
dan memang RANDOMNESS itu wujud dan tiada hidden variables di sebalik tu...
so, dlm video kt bawah pun ada depa terangkan utk membantah HIDDEN VARIABLES ni...

p/s: sorry kalau ayat aku berbelit...haha....topik pun topik pening...sampai aku nk explain pun dh jadi agak berbelit ayat aku...


tapi wallahualam....maybe Einstein betul.... maybe ada sesuatu yg menyebabkan RANDOMNESS dalam Quantum ni....

atau maybe otak manusia ni memang tak AKAN BOLEH faham kot benda tu... sebab tu sampai bila-bila kita tak AKAN jumpa HIDDEN VARIABLES di sebalik ilmu Quantum ni...

HIDDEN VARIABLES tu ada,,,, tapi cuma otak kita je yang tak boleh proses benda tu....

MAYBE betul apa yg kebanyakan saintis ilmu QUANTUM bagitahu "kita cuma perlu ACCEPT/TERIMA je la yg RANDOMNESS mmg betul2 wujud"...haha....

"JANGAN TANYA KENAPA? tapi terima saja yang benda ni mmg betul2 wujud"...

tak perlu fikir kenapa jd mcm tu, sebab otak kita mmg tak akan sampai tahap tu... maybe la...haha

wallahualam..
 
Last edited:

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,668
Reaction score
2,218
Points
151

deleted01.jpg


Please enter a message with more than 10 characters.
 

silasroon

Active+ Member
Joined
Oct 10, 2016
Messages
3,437
Reaction score
990
Points
81
hehehe....seronok jugak baca thread ni.

Satu soalan je untuk TT, Kenapa ruang angkasa yang kita nampak pada waktu malam itu hitam gelap?:D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register