Cara Buat duit dari YouTube

CG Sponsors




Sponsored Post

Deenz Work

Active+ Member
Joined
Apr 5, 2013
Messages
2,591
Reaction score
16
Points
25
Assalamualaikum warga CG.. 😁

Soalan saya macam kat atas... Kadang2 bila saya tengok video kat youtube, saya tertanya2, mcmana cara diorang dapat duit dari youtube? Kalau ada iklan adsense atau sponsor post, itu saya fahamlah... Tapi banyak video saya tengok takde iklan pun dan takde sponsor.

Contohnya video2 survival, video masakan, video2 prank omputeh tu... Takde iklan, takde product placement, mcmana diorang buat duit? Boleh sesiapa terangkan?

Saya tak tau apa sangat pasal income dari video youtube ni... Harap dapat info yg baik... Terima kasih.. 😁
 

Rizal

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
12,208
Reaction score
680
Points
201
ade selit2 iklan jgk
 
Last edited:

fendy5479

Fun Poster
Joined
Jan 5, 2006
Messages
149
Reaction score
2
Points
15
Biasa tgk youtube review henfon, paling hangin tajuk english, bila tgk video bahasa india.. kalo india speaking english pun payah nak paham slang dia..
 

no trade

Super Active Member
Joined
May 16, 2008
Messages
8,653
Reaction score
283
Points
96
Boleh study ni untuk buat side income..
 

afshaman

Active+ Member
Joined
Nov 8, 2013
Messages
3,047
Reaction score
259
Points
41
skang ni mmg takleh nak register ke Google Adsense? Banyak kali dah try link ngan youtube channel tapi redirect ke help page adsense.
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,784
Reaction score
2,299
Points
151
skang ni mmg takleh nak register ke Google Adsense? Banyak kali dah try link ngan youtube channel tapi redirect ke help page adsense.

Youtube dh ada subscriber 1000 ke?? View dh cukup?
 

Deenz Work

Active+ Member
Joined
Apr 5, 2013
Messages
2,591
Reaction score
16
Points
25
Ni antara video Mark Angel.. 7 million views tapi langsung takde iklan... Product placement/sponsor pun takde.. so mcmana video mcm ni boleh dapat duit?

 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,784
Reaction score
2,299
Points
151
Ni antara video Mark Angel.. 7 million views tapi langsung takde iklan... Product placement/sponsor pun takde.. so mcmana video mcm ni boleh dapat duit?


maybe sponsor luar....maksudnya maybe ada sesetengah company dia taja (letak iklan) sesebuah video tu secara direct (urusan secara direct tanpa melalui YOUTUBE management)....

maksudnya mcm aku ada COMPANY LAPTOP MELAYU SDN BHD yang menjual/membekal pelbagai jenis laptop...

mcm mana aku nk iklankan produk-produk (laptop) aku??

cara pertama:
pergi daftar dgn youtube (https://www.youtube.com/ads/running-a-video-ad/)

cara kedua:
cari sendiri mana2 youtuber-youtuber yg popular, upah je youtuber tu utk buat video iklan pasal produk aku...


kebanyakan youtuber depa jana duit dgn kedua-dua cara yg aku sebutkan kt atas....
- youtube bayar depa
- sambil2 tu ada juga company sponsor/bayar direct pada youtuber tu..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register