• Forum search currently under maintenance...

Cara Buat duit dari YouTube

Recommended Brokers


notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
7,751
Reaction score
414
Points
86
selain dari adsense, ada 6 cara lain buat RM melalui utube



Encik Epul berkongsi tip dan trik cara mendapat gaji dari saluran utube beliau.

Pantang besar dia ialah jangan ambil atau termasuk audio video ada hakcipta nanti dapat USD0.00 nol sifar
 
Last edited:
Sponsored Post

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,089
Reaction score
779
Points
166
info yang sangat bagus
 

jaih

Super Active Member
Joined
Jan 14, 2006
Messages
9,536
Reaction score
230
Points
83
vlogger mcm bob yp berapa lerr agaknya..
sub 100K lebih..
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,007
Reaction score
1,906
Points
141
vlogger mcm bob yp berapa lerr agaknya..
sub 100K lebih..
view yg penting...

dulu channel aku subscriber 20k je kalau tak silap...
aku slalu dpt view 100k ke atas sekali upload....

aku selalu upload video2 yg viral2...topik2 isu semasa yg bod0h2 (sbb org malaysia suka isu yg bod0h2 macam isu Sajat atau Najib dan Rosmah ke...dulu content aku macam tu je...haha)

pendapatan aku pernah cecah hampir 1,000 USD sebulan...

tapi ni cerita dulu la...skrg da kena banned youtube aku... huhu

nasihat aku
- jgn tamak
- jgn terburu-buru
- rilek je...
- jadikan youtube ni skadar pendapatan sampingan (jgn jadikan pendapatan utama utk bagi anak bini makan, nanti sekali dah kene banned, mmg menyesal)..
- video kualiti mesti terbaik
- content video mestilah LEGAL dan ADA MANFAAT pada org lain

macam BOB YP tu, itu contoh yang terbaik utk jadi youtuber yg bagus...

contoh youtuber lain, Mr Kokom pun terbaik gak..


jgn tiru cara aku....cara aku tu mmg boleh buat duit...
tapi aku rasa cara aku tu cara yg bod0h la....better buat video yg beri manfaat pada org lain..
 
Last edited:

wantrader82

Active+ Member
Joined
Oct 8, 2008
Messages
3,922
Reaction score
119
Points
33
view yg penting...

dulu channel aku subscriber 20k je kalau tak silap...
aku slalu dpt view 100k ke atas sekali upload....

aku selalu upload video2 yg viral2...topik2 isu semasa yg bod0h2 (sbb org malaysia suka isu yg bod0h2 macam isu Sajat atau Najib dan Rosmah ke...dulu content aku macam tu je...haha)

pendapatan aku pernah cecah hampir 1,000 USD sebulan...

tapi ni cerita dulu la...skrg da kena banned youtube aku... huhu

nasihat aku
- jgn tamak
- jgn terburu-buru
- rilek je...
- jadikan youtube ni skadar pendapatan sampingan (jgn jadikan pendapatan utama utk bagi anak bini makan, nanti sekali dah kene banned, mmg menyesal)..
- video kualiti mesti terbaik
- content video mestilah LEGAL dan ADA MANFAAT pada org lain

macam BOB YP tu, itu contoh yang terbaik utk jadi youtuber yg bagus...

contoh youtuber lain, Mr Kokom pun terbaik gak..


jgn tiru cara aku....cara aku tu mmg boleh buat duit...
tapi aku rasa cara aku tu cara yg bod0h la....better buat video yg beri manfaat pada org lain..
terima kasih tuan atas nasihat yang amat berguna.saya amat hargainya.ilmu dari pengalaman ni.:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

belam

Super Active Member
Joined
Jul 29, 2013
Messages
5,688
Reaction score
199
Points
73
view yg penting...

dulu channel aku subscriber 20k je kalau tak silap...
aku slalu dpt view 100k ke atas sekali upload....

aku selalu upload video2 yg viral2...topik2 isu semasa yg bod0h2 (sbb org malaysia suka isu yg bod0h2 macam isu Sajat atau Najib dan Rosmah ke...dulu content aku macam tu je...haha)

pendapatan aku pernah cecah hampir 1,000 USD sebulan...

tapi ni cerita dulu la...skrg da kena banned youtube aku... huhu

nasihat aku
- jgn tamak
- jgn terburu-buru
- rilek je...
- jadikan youtube ni skadar pendapatan sampingan (jgn jadikan pendapatan utama utk bagi anak bini makan, nanti sekali dah kene banned, mmg menyesal)..
- video kualiti mesti terbaik
- content video mestilah LEGAL dan ADA MANFAAT pada org lain

macam BOB YP tu, itu contoh yang terbaik utk jadi youtuber yg bagus...

contoh youtuber lain, Mr Kokom pun terbaik gak..


jgn tiru cara aku....cara aku tu mmg boleh buat duit...
tapi aku rasa cara aku tu cara yg bod0h la....better buat video yg beri manfaat pada org lain..
ada link video ko yg lain?nak tgk
 

theblur

Super Active Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
6,217
Reaction score
397
Points
81
skrg youtube pandai. diorg upgrade algorithm utk video analytics.

views banyak tapi takde kualiti (contoh video 10 minit durasi, tapi org atau bots just hit and run je, tgk 1 saat pastu blah) memang tak di consider sebagai view dan tak dikira.


video illegal, copyrights, reupload org punya. memang tak lama la.

katanya skrg dislikes dan negative comments banyak pun ada bagi efek ngan revenue. silap2 kena ban.

kalau niat nak copy cat video org lain (and just tambah sikit2 perencah), elok tak payah la. dulu2 2010 bole la.

tapi saya sokong youtubers Malaysia kalau buat video2 kreatif.
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,007
Reaction score
1,906
Points
141
skrg youtube pandai. diorg upgrade algorithm utk video analytics.

views banyak tapi takde kualiti (contoh video 10 minit durasi, tapi org atau bots just hit and run je, tgk 1 saat pastu blah) memang tak di consider sebagai view dan tak dikira.


video illegal, copyrights, reupload org punya. memang tak lama la.

katanya skrg dislikes dan negative comments banyak pun ada bagi efek ngan revenue. silap2 kena ban.

kalau niat nak copy cat video org lain (and just tambah sikit2 perencah), elok tak payah la. dulu2 2010 bole la.

tapi saya sokong youtubers Malaysia kalau buat video2 kreatif.
betul2...

sbb tu kalau ada ahli CG yg nk bertahan dgn pendapatan di Youtube,,,

satu jah perlu ingat

- jangan tamak

sbb tamak ni boleh mendorong untuk buat video2 b0doh yg mungkin melanggar RULES...



so,
- jgn tamak
- jgn buat video b0doh


- buat lah video yg beri manfaat pada orang
- kualiti video mesti terbaik (supaya nampak yg kita bersungguh nk bekerja dgn youtube,, dan sbb lainnya semestinya utk attract peminat utk tgk video tu)
- dan utk org yg advanced sikit, banyakkan belajar SEO (tajuk mcm mana boleh dpt ranking tinggi dalam search engine, atau tajuk mcm mana yg boleh attract org utk bukak video tu, dan thumbnail yg mcm mana yg dapat attract org, dan mcm2 lagi lah).. tapi jgn buat clickbait (contoh, ko tulis tajuk "Ustaz Azhar pi UK", tapi bila bukak video, tgk2 ada Sajat kat dalam video tu dan Ustaz Azhar tu takde pun sebenarnya, konfirm penonton akan marah dan reputasi channel ko akan jadi teruk sikit lah.. atau senang cerita, jaga hati penonton... jgn buat penonton benci ko.... )


channel youtube "Ajar" ni pun bagus (https://www.youtube.com/channel/UCF5EsUD8lhjF9ZAebvwRq9Q)...
korang yg ada ilmu banyak tu, boleh ikut style channel ni....
jgn bimbang jika awal2 view sikit... yg penting kalau video berkualiti dan bermanfaat dan content di-upload secara konsisten setiap minggu (atau setiap hari),, konfirm nanti ramai la subscriber dan view....
just bersabar...

- BERSABAR
- JANGAN GELOJOH sangat nak duit banyak
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register