Article Discussion : Mengapa melayu tak kaya selepas merdeka?

CG Sponsors




akiyamasan

Active+ Member
Joined
Mar 10, 2011
Messages
3,622
Reaction score
825
Points
81
Ciri2 yang menyebabkan terbantutnya kemajuan sesuatu bangsa itu adalah kerana "SIKAP" bangsa tu sendiri

Salah satunya sikap menunding jari pada orang lain atas kegagalan sendiri..

Rumpun Melayu baik di indonesia atau Malaysia sama sahaja sikapnya..

Melayu tak habis2 menyalahkan British sedangkan Indonesia x habis2 salahkan Belanda yang dah hampir 73 tahun tinggalkan mereka.

Kita bukan sahaja dilindungi perlembagaan, tetapi hak2 istimewa diberi, dan paling penting kita menguasai politik..

Kita dah terlalu banyak payung..tetapi masih lagi basah..

Malah kita salahkan pula orang yang x ada payung..

Nak cari alasan 1001 alasan boleh cari..

Tetapi adakah orang lain peduli dengan alasan kita?

Tidak..Orang hanya peduli apabila kita dah maju..
 
Last edited:
Sponsored Post

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
22,311
Reaction score
2,531
Points
191
Ciri2 yang menyebabkan terbantutnya kemajuan sesuatu bangsa itu adalah kerana "SIKAP" bangsa tu sendiri

Salah satunya sikap menunding jari pada orang lain atas kegagalan sendiri..

Rumpun Melayu baik di indonesia atau Malaysia sama sahaja sikapnya..

Melayu tak habis2 menyalahkan British sedangkan Indonesia x habis2 salahkan Belanda yang dah hampir 73 tahun tinggalkan mereka.

Kita bukan sahaja dilindungi perlembagaan, tetapi hak2 istimewa diberi, dan paling penting kita menguasai politik..

Kita dah terlalu banyak payung..tetapi masih lagi basah..

Malah kita salahkan pula orang yang x ada payung..
ye ye..

payung melayu kecik je..

payung cina besar woo..

ada pulak melayu bagi payung kecik dia kat cina.. apa jenis melayu ntah..
 

akiyamasan

Active+ Member
Joined
Mar 10, 2011
Messages
3,622
Reaction score
825
Points
81
ye ye..

payung melayu kecik je..

payung cina besar woo..

ada pulak melayu bagi payung kecik dia kat cina.. apa jenis melayu ntah..
Salah siapa..

Salah British kah? Atau salah Cina?


P/S: Aku komen berdasarkan section thread yang ko letakkan (perdebatan dan perbincangan matang). Kalau ko tukarkan ke section politik, jawapannya mungkin lain..:):)
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
22,311
Reaction score
2,531
Points
191
Salah siapa..

Salah British kah? Atau salah Cina?


P/S: Aku komen berdasarkan section thread yang ko letakkan (perdebatan dan perbincangan matang). Kalau ko tukarkan ke section politik, jawapannya mungkin lain..:):)
berdasarkan tread laa..

daripada video kat depan..

kalo ko sempat tgk laa..

ni bukan isu semasa..
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
32,422
Reaction score
1,440
Points
206
Korang nak tahu satu fakta tak? Negeri Johor adalah negeri melayu kedua terbesar di Semenanjung.tapi dari segi populasi Cina & melayu hampir sama. Bangsa melayu di Johor bukan MAJORITI di negeri Johor.kalau tak silap macam 46-42 macam tu la.perbezaan tak besar.
macam tak tepat je tuan.
 

mrd

Active+ Member
Joined
Aug 14, 2011
Messages
3,024
Reaction score
129
Points
33
apa nak dirisau...
nama pun tanah melayu...
tanah org melayu...
kita kan melayu...
jadi tanah kita...
kita tuan...
xperlu bimbang pasal kaya pun...
org melayu skrg goyang kaki je dpt duit...
apa nak risau pasal kaya atau tidak...
 

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,139
Reaction score
352
Points
41
malas n xde integriti..nak benda mudah jer..

skip cepat kaya, mlm, bomoh melayu rajin lah..
 

izatoo

Fun Poster
Joined
Mar 24, 2008
Messages
578
Reaction score
70
Points
30
malas n xde integriti..nak benda mudah jer..

skip cepat kaya, mlm, bomoh melayu rajin lah..
perniagaan haram, massat, dadah, ceti haram, persundalan towkey semua cina.... janji buat duit... salah atau betul belakang kira.... semua benda nak mudah... jual puki china doll kat malaysia ni towkey die melayu ke? Jual hp klon kt low yat tu towkey die Melayu ke? Jual pil kuda n ice kat kelab malam tu melayu ke?

MLM? Lamp Berger yg scam org kat Malaysia ni bukan byk leader die cina ke... nama Steven Yeam Network group tu nama Melayu ke? Macau scam tu bkn byk kena tipu org cina ke'? Org cina scam org cina....

Gores dan menang dtg rumah org menipu tu kebanyakan org melayu ke cina?
 

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,139
Reaction score
352
Points
41
perniagaan haram, massat, dadah, ceti haram, persundalan towkey semua cina.... janji buat duit... salah atau betul belakang kira.... semua benda nak mudah... jual puki china doll kat malaysia ni towkey die melayu ke? Jual hp klon kt low yat tu towkey die Melayu ke? Jual pil kuda n ice kat kelab malam tu melayu ke?

MLM? Lamp Berger yg scam org kat Malaysia ni bukan byk leader die cina ke... nama Steven Yeam Network group tu nama Melayu ke? Macau scam tu bkn byk kena tipu org cina ke'? Org cina scam org cina....

Gores dan menang dtg rumah org menipu tu kebanyakan org melayu ke cina?
Tahu pun..yg melayu g join semua penipuan cina tu wat pe??
 

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,139
Reaction score
352
Points
41
Salah siapa..

Salah British kah? Atau salah Cina?


P/S: Aku komen berdasarkan section thread yang ko letakkan (perdebatan dan perbincangan matang). Kalau ko tukarkan ke section politik, jawapannya mungkin lain..:):)
Yg xpernah salah cuma melayu je..

Aku some of melayu yg berpendApat kalau kita xmerdeka sudah tentu kita lebih maju pada hari ini ni dan tidak lalui Zaman corruption umno..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register