Article Discussion : Mengapa melayu tak kaya selepas merdeka?

CG Sponsors




kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,591
Reaction score
2,975
Points
201
Sedikit petikan kenapa melayu tidak kaya selepas merdeka.

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=Bmko3JzBG1c&feature=youtu.be[/ame]

Video penuh ulasan penulis buku tersebut.

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=Qe-Fg1nL6Ng&feature=youtu.be[/ame]

Lebih kurang minit ke 74 ada penerangan kenapa melayu tidak kaya selepas merdeka.

Buku Sejarah Tamadun Alam Melayu ini membentangkan beberapa idea dan dapatan terbaru dalam penyelidikan ilmiah mengenai ASAL USUL BANGSA MELAYU, yang pastinya akan mencetuskan kontoversi dan polemik berpanjangan serta menarik minat bagi mereka terbuka minda ingin mengetahui secara lebih mendalam tentang perkembangan tamadun di Alam Melayu dan tentang penghuninya yang asal.
Kandungan:

Prakata

Bahagian I: Pengenalan
1. Melayu Teras (Penyelidikan Afirmatif dan Konklusif)

Bahagian II: Penemuan Saintifik
2. Homo sapiens sapiens (Manusia Moden) Penjelasan
3. Pencerahan Istilah Konsep ‘Pilihan Semula Jadi’ (Natural Selection) dan Pengaruh Makhluk Hominid pada Manusia
4. Kajian Genom Manusia, Penemuan Mitokondria DNA dan Haploproup, Mengesan Penyebaran Manusia Awal dari Afrika dan Timur Tengah
5. Penghijrahan Manusia Moden Awal dan Penyebaran Ke Seluruh Dunia
6. Kaitan dan Kesan Letupan Toba dengan Penyebaran Manusia
7. Kewujudan dan Mengenali Benua Melayu Sunda
8. Penemuan Terbaru, Teori ‘Out of Sundaland’ Menolak Teori ‘Out of Taiwan’ dan Teori ‘Out of Yunnan’
9. Wujud Melayu Teras Hasil Evolusi Aslian dan Kompositnya

Bahagian III: Evolusi Di Benua Sunda
10. Corak dan Budaya Penghijrahan Berkelompok Manusia Awal Menjurus Kepada Penguasaan dan Pembentukan Bangsa
11. Penghijrahan Bersejarah ke Benua Sunda – Migrasi dari Timur Tengah dan Terbinanya Tamadun dan Bangsa Melayu
12. Teori Migrasi dan Asal Usul Rumpun (Ras) Melayu

Bahagian IV: Pembangunan Bahasa dan Penyebaran Bangsa Melayu
13. Pertumbuhan Bahasa Melayu: Zaman Awal dan Zaman Peralihan

Bahagian V: Perkembangan Bangsa Melayu
14. Empayar Melayu Kuno di Alam Melayu
- Unit 1: Empayar Melayu Funan: Alam Maratim Melayu dan Politi Pelabuhan OC EO PraAngkor
- Unit 2: Kerajaan Melayu Kuno Champa (Tamadun yang Ditakluki)
- Unit 3: Kerajaan Melayu Awal Langkasuka, Patani Besar dan Kedah Tua
- Unit 4: Pembentukan Kerajaan Melayu Srivijaya dan Leburaya Perdagangan Maratim

Lampiran
Petikan al-Quran dan Inti Maksud
Glosari
Indeks
Jilid 1: Asal Usul Melayu, Induknya Di Benua Sunda
Penulis: Zaharah Sulaiman, Wan Hashim Wan The & Nik Hassan Shuhaimi Nik Abdul Rahman
Penerbit: UPSI
Tahun: 2016
 
Sponsored Post

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,591
Reaction score
2,975
Points
201
Kupasan yang menarik..

banyak fakta yang kita sendiri tak tahu..

harap jadi pedoman terutama bagi mereka yang lahir pasca merdeka..
 

cyborg

Active+ Member
Joined
Aug 14, 2008
Messages
4,576
Reaction score
101
Points
43
sebelum tahun 40an cina tongkang dah balun tanah Melayu.
beli estet getah dengan British sebelum dia balik England.

Patut sebelum merdeka , paling tidak 50% tanah jadi milik negara.
Tapi amneo tengah mabuk kuasa nak cepat merdeka...sign je segala agreement

Selepas 50 tahun estet getah jadi taman perumahan.
Harga rumah ikut suka hati cina tongsanlah pasal tanah estet tu cina tongsan yang punya
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,591
Reaction score
2,975
Points
201
sebelum tahun 40an cina tongkang dah balun tanah Melayu.
beli estet getah dengan British sebelum dia balik England.

Patut sebelum merdeka , paling tidak 50% tanah jadi milik negara.
Tapi amneo tengah mabuk kuasa nak cepat merdeka...sign je segala agreement

Selepas 50 tahun estet getah jadi taman perumahan.
Harga rumah ikut suka hati cina tongsanlah pasal tanah estet tu cina tongsan yang punya
masa tu british takut ngan negara china..

banyak tanah dalam Malaysia jadi milik orang cina, termasuk tanah yang mempunyai galian..
 

asyraf77

Active Member
Joined
Jan 26, 2008
Messages
1,230
Reaction score
31
Points
30
masa tu british takut ngan negara china..

banyak tanah dalam Malaysia jadi milik orang cina, termasuk tanah yang mempunyai galian..
cina kaya di tanah melayu sebab bantuan british,bukan kerana melayu pemalas.
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,591
Reaction score
2,975
Points
201
cina kaya di tanah melayu sebab bantuan british,bukan kerana melayu pemalas.
yaa..

tu point dia..

tapi hari ni apa diorang cakap..

kesian bangsa melayu skang, jadi macai je utk bangsa lain..
 

kepang

Fun Poster
Joined
Jun 17, 2011
Messages
363
Reaction score
120
Points
33
Sejarah penggunaan peralatan/perkakasan dalam perniagaan:

1). Perubahan daripada sistem imperial kepada sistem metrik, secara rasmi bermula pada 1 Januari 1982. Sebelum tu kita guna sistem kati dan tahil untuk timbangan dimana kedai-kedai menggunakan dacing untuk menimbang.

Orang berniaga pada masa tu menggunakan penimbang macam kat bawah, dan ukurannya hanya mereka yang tahu. Cuba tanya ibu/bapa, datuk/nenek tuan-tuan/puan-puan yang hidup pada zaman tu, berapa ramai yang tahu cara guna timbangan macam kat bawah ni?

Gambar penuh;




Skala ukuran;



Jajaran ketepatan;




Pemberat timbangan;




Tempat letak barang yang hendak ditimbang;




2) Orang berniaga zaman sebelum ujud mesin kira dan juga POST (Point Of Sales) menggunakan benda kat bawah ni, cuba tanya ibu/bapa, datuk/nenek tuan-tuan/puan-puan yang hidup pada zaman tu, berapa ramai yang tahu cara guna benda ni.





Heh...heh...heh...sebab tu kena ada "ilmu" untuk jadi kaya...ataupun....:D


 
Last edited:

C_Kenek

Super Active Member
Joined
Feb 23, 2008
Messages
5,123
Reaction score
58
Points
70
orang melayu bukak bank pun kene bunuh camne melayu nak maju kene duduk kampung je la. skarang nak keje pun kene pandai bahasa cina yang pelik bangla sepatah haram tak tau bahasa melayu apatah lagi bahasa cina elok je boleh kerja.
 

abunawas_

Fun Poster
Joined
Feb 16, 2017
Messages
302
Reaction score
70
Points
20
melayu memang susah nak kaya...pasal dorang tak suka berniaga jual beli,..dorang suka barang free, kalau tak dapat free dorang akan mencuri :eek::eek:
 
Sponsored Post
Top
Log in Register