kupanglaut
Super Active Member
- Messages
- 9,698
- Joined
- Jun 13, 2025
- Messages
- 9,698
- Reaction score
- 97
- Points
- 80
McDonaldâs Malaysia Sasar Pertumbuhan Francais, Tingkat Peluang Usahawan Tempatan
Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonaldâs Malaysia Datuk Azmir Jaafar
McDonald’s Malaysia meningkatkan tumpuan terhadap francais sebagai pemacu utama pertumbuhan sambil mewujudkan lebih banyak peluang kepada usahawan tempatan untuk menyertai strategi pengembangan syarikat di seluruh negara, disokong pelaburan bernilai RM1 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang.
Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan McDonald’s Malaysia Datuk Azmir Jaafar berkata fasa pertumbuhan syarikat seterusnya akan berteraskan ekosistem francais yang kukuh, direka untuk memperkasakan pemilik perniagaan dalam kalangan rakyat Malaysia sebagai pengendali aktif dan terlibat secara langsung.
Dari segi strategi pengembangan di Semenanjung dan Malaysia Timur, Azmir berkata McDonald's tidak menetapkan jumlah peratusan yang rigid atau statik kerana syarikat mahu kekal fleksibel mengikut permintaan pasaran.
Beliau berkata Malaysia Timur merupakan kawasan pertumbuhan strategik yang utama, dengan permintaan kukuh dan belum diterokai sepenuhnya di Sabah dan Sarawak serta tidak dapat dipenuhi sepenuhnya oleh cawangan sedia ada.
“Walaupun Semenanjung Malaysia akan terus menyaksikan pengembangan yang stabil di kawasan perbandaran baharu, sebahagian besar momentum pertumbuhan syarikat dan pelaksanaan awal akan tertumpu kepada memperkukuh kehadiran di wilayah Malaysia Timur,” katanya.
Beliau berkata syarikat itu menyasarkan untuk memperluas rangkaian francais sehingga merangkumi 30 peratus daripada perniagaan menjelang 2035, dengan tumpuan untuk memperkasakan usahawan tempatan berbanding beralih kepada model yang dipacu sepenuhnya oleh korporat.
“Pembukaan francais McDonald’s moden memerlukan pelaburan yang besar disebabkan teknologi yang canggih, sistem dapur yang sofistikated serta lokasi premium, namun ia kekal sebagai model perniagaan yang terbukti dan berdaya tahan.
“Kami sedang mencari usahawan tempatan dan pemimpin perniagaan yang bersemangat serta bersedia untuk terlibat secara aktif sebagai pemilik-pengendali,” katanya dalam temu bual bersama Bernama sempena Pameran Francais Antarabangsa Malaysia (FIM) 2026 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur semalam.
Beliau berkata McDonald’s Malaysia akan terus bekerjasama rapat dengan calon yang berkelayakan, disokong oleh hubungan kukuh dengan institusi kewangan tempatan bagi menyediakan laluan pemilikan francais yang telus dan mampan yang memberi manfaat kepada kedua-dua pihak.