BTC USD 84,458.3 Gold USD 4,275.79
Time now: Jun 1, 12:00 AM

LampeBerger Fits the Pyramid scheme description!

aku baru je g tengok office lamp berger kat segitiga emas, bagunan DHL nearby pavilion 27/12/2011. member aku ajak. suruh join.
mula2 dia tunjukkan banggunan dia, pastu oil2 dia, pastu barang2 unik dan pelik dia, pastu spa harga 3 juta dia. harga product bukannya murah, tapi beribu-ribu..rasanya product simplysiti lagi murah. last sekali sembang pasal spa lemp berger. siap kata da buka spa kat ipoh 3 juta. hanya org kaya yg ada membership 100k ke atas je bole masuk.
okla fine. pastu dia pun panggil supervisor dia. sembang lagi. level member la, level duke la, level baron la, level arc duke la..
pastu cite org tu pakai fair lady lepas join lamp berger 4 bulan.
cite orang tu pakai mercedes gold pas quit job as senior technician.
wow, aku betul2 impress dan wonderful time tu.
so next question dia tanya aku mau jadi member dan buka lesen franchisee lamp berger tak? katanya lagi no direct selling at all. tak yah beli pun product2 ni.
aku terdiam...minta dia cite lebih details.
pastu dia cite kalo nak jadi member je, rm 80. takde pape kelebihan kalo jadi member.
tapi kalo jadi baron WAJIB bayar RM 2345 dan dapat 3 lesen franchisee..
pastu cari lagi 5 member, same step as above.
pastu dapat 38% from each revenue 2345.
so 2345 * 5 * 38% = 4460.
pastu kalo 5 downline tu cari lagi orang.. dapat la lagi 38%...
tu kalo baron, kalo duke,arch duke..lain table dan lagi besar % dapat..
wow dan kagum rasa time tu..
malam tu juga dia ajak join events. FOC katanya..melihat orng lain berjaya..aku da mula rasa kagum dan tak sedap hati. aku bgtahu aku tak bole join even tu sebab aku ada hal yg lagi penting.
lepas aku tenung kertas yg dia tulis macam2 tu, aku terdetik dlm hati.
takan org kat luar sanggup berhenti wat kije macam ni? kalo macam tu Dr. Romzey tak yah la sekolah tinggi2. masuk lamp berger je da kaya raya.
aku nak cari duit satu sen pun payah.
aku cakap kat member aku bagila tempoh utk aku pk nak join2. aku janji jumaat ni 30/12/2011 bagi jawapan.
aku google dulu. cari lamp berger.
so, sah MLM rupanya. ustazah robiah pernah bagi ceramah, duit yg kita dapat tanpa hasil usaha kita sendiri atau tidak tahu mana datang pangkal hujung hukumnya Haram.. jeng jeng jeng jeng...
dan aku pernah tengok kwn aku yg mana join MLM ni duit tak pernah cukup. da dapat 30K every month pun tak cukup. aku gaji 1000-2000 ok je. siap bole support family lagi. dan aku perhatikan mana2 org yg join MLM ni, duit yg dia dapat semua di habiskan kat tempat yg tak sepatutnya disko laa, pub laa, genting judi la, itula inila..time ada duit banyak tak pula ingat nak g mekah atau umrah..tahu enjoy je..atas alasan tiket CELEBRATE. yelah celebrate abah mu..
dan aku teringat lagi masa belajar, kalo kita bagi duit dulu kita akan dapat service. pay first dan baru dapat service. macam sewa kereta ke. sewa rumah ke.tapi lmp berger ni konsepnya bayar sekarang kemudian cari org baru dapat duit? ewah, senangnya kije...
kalo macam tu kenapa tak satu malaysia join ni? tak payahla nak ada degree/diploma/spm...semua org wat benda ni..cepat kaya...
dan yang paling penting aku nak sampaikan kat semua CG di sini.ingatlah duit yg kita dapat setiap bulan kita wajib fikir dari mana datang duit tu. jgn ingat asal hujung bulan pergi kat dinding, cucuk pakai kad keluar duit semudah ABC. salah tu. kalo kita tak kerja dgn sebaiknya mana nak dapat duit walaupun kita kije makan gaji buta je.
ingatlah No Job No Makan. Kerja Dulu baru dapat duit. bukan duit dulu baru kerja..
kesimpulannya aku bersyukur kerana tidak terjebak ke skim cepat kaya. biarlah aku susah nak dapat duit. biar setiap sen aku dapat susah. tapi berkat dan manis.
aku tak mau menyusahkan org lain. menipu dan sebagainya.
semoga kawan aku tu dapat hidayah...amin..
 
lamp berger....cite lama...saja nak ungkit balik...pasal gue cam tak puas hati je...

59 ditahan, sindiket skim cepat kaya terbongkar
28/07/2010 7:54pm


KUALA LUMPUR 28 Julai - Polis berjaya membongkar kegiatan satu sindiket penipuan skim cepat kaya selepas menahan 59 orang dan merampas 18 kereta mewah dalam satu serbuan di sebuah apartmen di Petaling Jaya dekat sini malam tadi.

Ketua Penolong Pengarah (Operasi) Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman ACP Rohaimi Md Isa berkata sindiket yang meminta para pelabur membuat pelaburan sehingga RM41,000 tiap seorang itu dipercayai memperdayakan orang ramai dengan menjadikan tawaran kereta mewah sebagai umpan.

Beliau berkata kegiatan itu terbongkar apabila polis melancarkan “Operasi Serama” yang disertai 82 anggota termasuk JSJK Selangor dan juga petugas dari Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan.

Katanya 50 lelaki dan sembilan wanita berumur antara 20 dan 30 tahun yang menduduki tahap higher level atau upline dalam sistem piramid yang dianjurkan itu, ditahan semasa mereka mengadakan perjumpaan di sebuah restoran di apartmen itu.

"Dalam serbuan kira-kira pukul 11 malam itu, polis juga merampas 18 kereta mewah termasuk Mercedez Benz, Fair Lady, BMW dan Mazda yang digunakan untuk ”mengumpan” orang ramai menyertai skim ini,” katanya.

Rohaimi berkata, sindiket yang aktif sejak dua tahun itu mensasarkan orang ramai terutama golongan muda yang baru berkhidmat dalam sektor kerajaan untuk menyertai skim itu.

"Sindiket ini tahu, budak-budak muda ini mempunyai keinginan yang tinggi terhadap kereta-kereta mewah dan senang pula nak buat pinjaman,” katanya.

Menurut beliau modus operandi sindiket ini ialah dengan meminta mereka melabur wang mengikut pelan sehingga maksima RM41,000 dan mencari pelanggan yang dikategorikan sebagai downline bagi mencapai hasrat mereka bergelar jutawan.

Rohaimi berkata bagaimanapun orang ramai menyedari mereka tertipu apabila mereka tidak mendapat jumlah pulangan yang dijanjikan walaupun berjaya mendapatkan jumlah downline yang disasarkan.

"Sindiket yang mempunyai tiga kumpulan ini bergerak secara bebas dengan menggunakan restoran-restoran sebagai tempat perjumpaan dan bertemu dengan kumpulan upline bagi membincangkan perniagaan mereka.

"Kami terima dua laporan polis berhubung kes ini manakala kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan pula terima 30 laporan,” katanya sambil menambah risikan ke atas kegiatan sindiket terbabit dilakukan sejak tiga bulan lepas.

Beliau berkata, kesemua 59 anggota sindiket itu direman sehingga Jumaat ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan. - Bernama
 
aduan...kalo yg terkena

Tuan,
Kami merujuk emel tuan bertarikh 2 Julai 2010.
Kami ingin memaklumkan bahawa syarikat tersebut tidak mendapat kebenaran daripada Bank Negara Malaysia (Bank) untuk menawarkan produk atau perkhidmatan kewangan kepada orang ramai. Untuk makluman, jika syarikat tersebut menawarkan peluang pelaburan dengan mengutip wang orang ramai dan kutipan atau pelaburan tersebut diberi pulangan mengikut jangkamasa tertentu yang mana pelaburan asal juga boleh diambil semula, ianya mungkin menyalahi seksyen 25(1) Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan 1989. Aktiviti pelaburan seperti yang disebut di atas adalah menyalahi undang-undang. Sekiranya tuan melabur disini, sebarang kerugian adalah ditanggung sendiri. Kami mengesyorkan agar tuan hanya melabur di institusi-institusi kewangan yang berlesen sahaja. Untuk kemudahan tuan mengenal pasti sama ada sesebuah institusi kewangan/syarikat itu berlesen dengan Bank atau sebaliknya, sila rujuk senarai institusi kewangan/syarikat yang diberi lesen oleh Bank di laman web kami seperti di pautan berikut:

www.bnm.gov.my/index.php?ch=17&pg=54&ac=57


Tuan juga boleh mendapatkan maklumat mengenai Amaran Penipuan Kewangan di pautan www.bnm.gov.my/microsites/fraudalert/index.htm sebagai panduan. Sekiranya tuan mempunyai maklumat berkenaan pengambilan deposit secara haram ataupun urusniaga wang asing secara haram, atau mangsa kepada aktiviti atau penipuan tersebut, hantarkan maklumat terperinci atau aduan berserta dokumen-dokumen sokongan ke Unit Penyiasatan Khas kami di alamat berikut:

Unit Penyiasatan Khas
Bank Negara Malaysia
Jalan Dato' Onn
50480 Kuala Lumpur
Faks: 03-26987467
E-mel: bnmtelelink@bnm .gov.my

Kami juga ingin memaklumkan bahawa sekiranya syarikat tersebut merupakan sebuah syarikat jualan langsung, ianya adalah di bawah pengawal seliaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK). Sehubungan itu, tuan adalah dicadangkan supaya mengajukan pertanyaan atau aduan berkaitan syarikat tersebut kepada KPDNKK di alamat berikut :

Ketua Pengarah
Bahagian Penguatkuasa
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK)
13 Persiaran Perdana
Presint 2
62623 Putrajaya
No Tel: .03-8882 5500
No Faks: 03-8882 5762
Emel: [email protected]

Sekian, harap maklum.

Bersama-sama ini turut dilampirkan panduan kepada pengguna berkaitan isu-isu kewangan untuk makluman.


Elizabeth
BNMTELELINK
Bank Negara Malaysia
No Tel : 1-300-88-5465
No Faks : 03-21741515
Email : bnmtelelink@bnm .gov.my
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DISCLAIMER: Any e-mail messages from Bank Negara Malaysia are sent in good faith, but shall not be binding nor construed as constituting any obligation on the part of the Bank.
CONFIDENTIALITY NOTICE: This e-mail contains confidential information, which is intended only for the use of the recipient(s) named above. If you have received this communication in error, please notify the sender immediately via e-mail and return the entire message. Thank you for your assistance.
----Original Message----
From: rh
Sent: 07/02/2010 02:12 PM
To: [email protected]
Cc:
Subject: Pertanyaan.

Tuan / Puan,
Saya ingin mendapatkan kepastian
1.Adakah StarClub,FRIEND S CLUB serta ONE Team,mendapat kelulusan dari Bank
Negara? baru-baru ini saya ada menghadiri satu majlis yang dianjurkan oleh
Star Club,dimana diakhir majlis tersebut kami telah diberi penerangan
mengenai pelan pemasaran mereka iaitu:
- perlu mendapatkan 5 orang rakan dan rakan perlu mencari 5 orang lagi
(lebih kurang piramid)
- cuma perlu menandatangi borang untuk membuat pinjaman sebanyak rm13500
atau Rm35000 untuk level tertentu
- dan beberapa perkara yang lain.
Apa yang kami inginkan kepastian ialah mereka menyatakan bahawa pelan
pemasaran itu diiktiraf oleh Bank Negara Malaysia serta Islamic Relief
Fund.
Difahamkan mereka bernaung dibawah Natstar (M) Sdn Bhd AJL931314,tetapi
bila disemak dilaman web KPDNKK, lesen syarikat tersebut telah dibatalkan
pada 14.06.2010
www.kpdnkk.gov.my/ajl/jos_ajllist.php?t=jos_ajl&psearch=natstar&Submit=Search+(*)&psearchtype
=

Jadi disini kami berharap mendapat sedikit penjelasan,seki ranya pelan
tersebut sah disini undang-undang kerana mendapat maklumbalas yang berbeza
di beberapa laman web antaranya:
www.scammeralert.info/
www.mlmscam.net/site/

Send To : bnmtelelink@bnm
 
bnm ke...sc ke...kpdnkk ke
semua lembab buat keje..
 
teringat aku tahun2 berlalu..
tahun bila ehh?
2008?
 
betul betu betul...
cam upin ipin plak..
 
aku kena tipu ngn sorang mamat ni. terkono terpaksa ikut g talk LB jadah ni
 
aku dulu sama juga..
ofis depa kat jalan raja chulan
kawan punya hal aku follow la jugak
dia belanja minum makan semua...
kawan semua crowded aku yg pakai blazer dgn tie..
..tengok apperance tahu dah budak hingusan aje
.mana dapat closing dgn aku...jalan daaaa
 
Back
Top
Log in Register