BTC USD 20,170.1 Gold USD 1,718.17
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Web Portal Alibaba.com - Don`t deal with them.

EZAFI

Fun Poster
Messages
232
Joined
Dec 11, 2009
Messages
232
Reaction score
37
Points
20
logo_alibaba11.gif

Korang pernah tak lihat web alibaba.com ni..
tempat kilang or dealer2 nak jual barang die
secara pukal...jika anda sedang berurusan
dengan seller2 yang ade kat web tu berhati2..
99% kemungkinan anda akan di scam ribuan
ringgit bahkan mungkin puluhan ribu ringgit..

Tahukah anda bahawa melalui statistik
setiap tahun nilai duit yang di scam menjangkau
jutaan USD(duit malaysia x 3.6) uih..banyak tu..

Antara taktik2 kotor scam seller nih yang buatkan
anda terpedaya..
1-Jual barang murah2 tahap gaban.
2-Suruh anda beli sekali banyak
3-Diorang ni kebanyakkan gold seller bawah 2 tahun.
4-Lagak macam company besar(macam byk staf)

Macamne scam seller ni leh hidup lame dalam alibaba
hinggakan bleh scam puluh2 ribu tiap2 bulan.

Bile ade order dan dah bayar diorang akan lambatkan
penghantaran dgan macam2 alasan macam :
1-Nak hantar tapi x cukup lagi 2 barang..minggu depan dapat..
2-Ade barang lagi bagus kalau nak tukar.
3-Minggu ni cuti sebab hari national day(hari kebangsaan)
pale ***** diorang ar kat china tiap2 bulan sambut hari kebangsaan..

Macamne plak taktik diorang bleh lambatkan order sampai 2 bulan
walauppun diorang ade tracking number dari fedex contohnye.
Jawapan disini:
1-Diorang akan hantar stokin.Alamat negara anda tapi sebenarnya
diorang akan pusing2 dalam daerah negeri diorang jerk.Korang
track no barang mmg dapat.(Psss...ade buyer dari jerman beli
laptop modal 50k usd sampai barang dalam ade stokin adidas
cetak rompak jer..kisah benar..jangan gelak)
2-Diorang akan hantar barang2 yang murah tapi memang x lepas
kastam contohnye vcd cetak rompak..mmg ar x kan lepas
kastam punyer.So seller ni akan cakap bukan salah diorang..
Silap gaye korang leh kene saman wo....

Kesilapan ALIBABA plak yang mmbuatkan scamer2 ni
bermahajarela dalam tu..
1-Bile ade orang yang kene scam diorang wat x tau jerk..
macam2 die mintak dokument untuk membuktikan
yang buyer kene scam.Sengal tol..wat la macam paypal
bile ade report tanyer kat seller bukan buyer...
2-Slalu untuk company scam tu dibanned kat alibaba
akan mengambil mase 3 bulan dan pada mase yang
same si scamer ni dah kau puluh2 ribu.
3-Diorang cakap setiap company register jadi gold seller
alibaba check dulu status company.Penipu..!!!
sebenarnye diorang check name company wujud atau
x jer..x denye diorang datang tengok syarikat tu
wujud ke x.
4-Purata scam seller ni akan gune name diorang sendiri
untuk transaksi perbankan.Berani betul seller ni
coz alibaba mmg x jalankan tugas..

Antara barang2 yang scam seller ni slalu jual:
1-Laptop/desktop
2-LCD TV
3-Game console

TOP 3 Anugerah Scam seller mengikut negare:
1-CHINA
2-HONGKONG
3-INDONESIA(purata ALIBABA FREE MEMBER)

Anda masih nak berurusan dalam alibaba?
Kat sini cara2 yang selamat....

1-Gunakan ALIEXPRESS sebagai platform(Aliexpress ni
korang leh beli dalam kuantiti kecil)
2-Gunekan ALIPAY sebagai transaksi pembayaran
(ALIPAY ni cam safe trade kalau dalam lelong.com.my)
3-Klau gune paypal pastikan anda suspend transaksi setellah
membayar.Klau seller x dapat trime maknenye die scam seller.

Ingat pesan2 aku ni.Terapkan dalam hati korang bahwa
99% alibaba seller ni scam.Jangan terpedaya !!!!
 
Sponsored Post

haudli

CG Top Poster Club
gem
Messages
47,314
Paid Membership
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,314
Reaction score
444
Points
136
info begini yg kita perlukan...
 

EZAFI

Fun Poster
Messages
232
Joined
Dec 11, 2009
Messages
232
Reaction score
37
Points
20
2-Diorang akan hantar barang2 yang murah tapi memang x lepas
kastam contohnye vcd cetak rompak..mmg ar x kan lepas
kastam punyer.So seller ni akan cakap bukan salah diorang..
Silap gaye korang leh kene saman wo....


Perkara ni sering terjadi..malah membuatkan scam seller ni lebih
bertahan lama dalam alibaba...
 

ameant

Super Active Member
Messages
6,332
Joined
Mar 27, 2007
Messages
6,332
Reaction score
143
Points
73
thanks tt for that info... mmg berguna.
 

EZAFI

Fun Poster
Messages
232
Joined
Dec 11, 2009
Messages
232
Reaction score
37
Points
20
aliexpress ni subsidiari alibaba jugak ke bro?

Aliexpress ni alibaba punyer gak tapi customer leh
beli terus tanpe deal dulu...tapi awas bile seller
tukar deal bile anda dah order.scammer akan cakap
diorang x terima alipay payment..kalau diorang cakap
camtu abaikan terus dan jika anda seorang yang bertanggungjawab
sila report kepada alibaba...
:D
 

pijoe

Legendary Member
gem
Messages
13,683
Paid Membership
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,683
Reaction score
1,474
Points
231
alibaba... deal untuk seller yang terima paypal...senang nak dispute dan kalau pakai kad credit ko call bank credit card koorang ko reverse charge....
 

haudli

CG Top Poster Club
gem
Messages
47,314
Paid Membership
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,314
Reaction score
444
Points
136
bg yg teringin import barang dari luar,pastikan anda berurusan dengan seller yg di yakini sahaja.mintak pendapat org ramai melaui forum2,kenalan2 dan juga tanpa malu mintak pandangan pengusaha yg berniaga barangan lebih kurang sama.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register