Web Portal Alibaba.com - Don`t deal with them.

CG Sponsors




epozer

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Aug 2, 2010
Messages
14,791
Reaction score
532
Points
171
aku selalu order... no problem setakat ni.. kena pandai pilih seller... kalau main online ni... semua tempat ada scam... atas luck kita... kadang terkena...kadang terlepas..
 
Sponsored Post

rich888

Freshie
Joined
May 16, 2013
Messages
6
Reaction score
0
Points
3
alibaba scam

100% setuju dgn tread ni, if nak berurusan di alibaba.com kne pegi visit company drg betul2, jgn byr dulu..after visit dan confirm baru buat transaksi
 

iwan-skt

Fun Poster
Joined
Nov 24, 2012
Messages
395
Reaction score
0
Points
10
Dan jang membuat pembayaran melalui WU..western union..99.9% scamer
 

abdulricks85

Active+ Member
Joined
Jul 31, 2010
Messages
3,338
Reaction score
119
Points
43
Ade bro Rustam tu mcm slalu juga beli kt alibaba.com.cba tya tips ngn dia.blh tgk nma d thread sy 'beli brg di aliexpress'
 

m0mo~

CG Top Poster Club
Platinum Member
ForexMart Fans
Joined
Oct 4, 2012
Messages
35,312
Reaction score
387
Points
136
kalau dah murah tak masuk akal tu memang kompom la scam
 

asdf

Fun Poster
Joined
Nov 16, 2019
Messages
230
Reaction score
30
Points
30

Korang pernah tak lihat web alibaba.com ni..
tempat kilang or dealer2 nak jual barang die
secara pukal...jika anda sedang berurusan
dengan seller2 yang ade kat web tu berhati2..
99% kemungkinan anda akan di scam ribuan
ringgit bahkan mungkin puluhan ribu ringgit..

Tahukah anda bahawa melalui statistik
setiap tahun nilai duit yang di scam menjangkau
jutaan USD(duit malaysia x 3.6) uih..banyak tu..

Antara taktik2 kotor scam seller nih yang buatkan
anda terpedaya..
1-Jual barang murah2 tahap gaban.
2-Suruh anda beli sekali banyak
3-Diorang ni kebanyakkan gold seller bawah 2 tahun.
4-Lagak macam company besar(macam byk staf)

Macamne scam seller ni leh hidup lame dalam alibaba
hinggakan bleh scam puluh2 ribu tiap2 bulan.

Bile ade order dan dah bayar diorang akan lambatkan
penghantaran dgan macam2 alasan macam :
1-Nak hantar tapi x cukup lagi 2 barang..minggu depan dapat..
2-Ade barang lagi bagus kalau nak tukar.
3-Minggu ni cuti sebab hari national day(hari kebangsaan)
pale ***** diorang ar kat china tiap2 bulan sambut hari kebangsaan..

Macamne plak taktik diorang bleh lambatkan order sampai 2 bulan
walauppun diorang ade tracking number dari fedex contohnye.
Jawapan disini:
1-Diorang akan hantar stokin.Alamat negara anda tapi sebenarnya
diorang akan pusing2 dalam daerah negeri diorang jerk.Korang
track no barang mmg dapat.(Psss...ade buyer dari jerman beli
laptop modal 50k usd sampai barang dalam ade stokin adidas
cetak rompak jer..kisah benar..jangan gelak)
2-Diorang akan hantar barang2 yang murah tapi memang x lepas
kastam contohnye vcd cetak rompak..mmg ar x kan lepas
kastam punyer.So seller ni akan cakap bukan salah diorang..
Silap gaye korang leh kene saman wo....

Kesilapan ALIBABA plak yang mmbuatkan scamer2 ni
bermahajarela dalam tu..
1-Bile ade orang yang kene scam diorang wat x tau jerk..
macam2 die mintak dokument untuk membuktikan
yang buyer kene scam.Sengal tol..wat la macam paypal
bile ade report tanyer kat seller bukan buyer...
2-Slalu untuk company scam tu dibanned kat alibaba
akan mengambil mase 3 bulan dan pada mase yang
same si scamer ni dah kau puluh2 ribu.
3-Diorang cakap setiap company register jadi gold seller
alibaba check dulu status company.Penipu..!!!
sebenarnye diorang check name company wujud atau
x jer..x denye diorang datang tengok syarikat tu
wujud ke x.
4-Purata scam seller ni akan gune name diorang sendiri
untuk transaksi perbankan.Berani betul seller ni
coz alibaba mmg x jalankan tugas..

Antara barang2 yang scam seller ni slalu jual:
1-Laptop/desktop
2-LCD TV
3-Game console

TOP 3 Anugerah Scam seller mengikut negare:
1-CHINA
2-HONGKONG
3-INDONESIA(purata ALIBABA FREE MEMBER)

Anda masih nak berurusan dalam alibaba?
Kat sini cara2 yang selamat....

1-Gunakan ALIEXPRESS sebagai platform(Aliexpress ni
korang leh beli dalam kuantiti kecil)
2-Gunekan ALIPAY sebagai transaksi pembayaran
(ALIPAY ni cam safe trade kalau dalam lelong.com.my)
3-Klau gune paypal pastikan anda suspend transaksi setellah
membayar.Klau seller x dapat trime maknenye die scam seller.

Ingat pesan2 aku ni.Terapkan dalam hati korang bahwa
99% alibaba seller ni scam.Jangan terpedaya !!!!
Cun boss's. Teebaikk
 
Sponsored Post
Top
Log in Register