Journal Trading muzani

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.11435
USD / JPY
107.543
GBP / USD
1.23984
USD / CHF
0.96001
USD / CAD
1.37129
EUR / JPY
119.841
AUD / USD
0.67479

CG Sponsors




abu85

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 31, 2008
Messages
30,147
Reaction score
452
Points
131
den minggu lepas pun sell GU.. tp lepas berita us shutdown... pastu ada gap pagi senin terus aku cut .ptg pasang buy.. tup tup.. jatuh adeiii... dari segi teknikal mmg nak kebawah
 
Sponsored Post

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,152
Reaction score
117
Points
33
assalam semua,

setelah beberapa tahun. cuba study balik pemahaman membaca market. bukan bertujuan apa2. bukan nak mengajar,menuunjuk saya cuma nak belajar sendiri dan tak tau nak post di mana. jadi sini je la jika boleh. akaun pun demo. siapa ada idea atau benda nak dibincang pun bole post sini tiada kekangan cuma no indicator just PA discussion.

terinspirasi dari beberapa teknik di luar sana. jadi sifir utk market behaviour ni bagi saya personally ialah, look to the left, pending order buy/sell yg masih active(secara grafik/fundemental/etc) - cari liquidity - real move by market

target RR tinggi

sekarang tengah study semula

ENGULFing by zone
PARTY to zone not CANDLE
PAZ boxes -how they interact inside / outside the boxes
Fakeout levels






Sold dari minggu lepas akaun demo. takde PA nak exit lagi, tapi kalau nak exit atau partial dah boleh sebab dia dah duduk atas flag. pening kepala kalau nak tunggu dia pecah bawah.~X(
 

Attachments

Last edited:

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,152
Reaction score
117
Points
33
mudah tersesat guna boxes zones ni.. in and out .. in and out.. kinks... rbd dbr at certain places..

to find trick at tricked places..

looking for sharp shooter zones..
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,152
Reaction score
117
Points
33
currently studying boxes ,maximum pain levels, reaction to zones, tricks in tricks, P.A.R.T.Y - past approach reaction thank you.

scales

jom study gambar ni...

 

Attachments

faxists

Fun Poster
Joined
Jul 12, 2006
Messages
778
Reaction score
76
Points
20
welcome back masta...nice to see your journal..hope continue update,,
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,152
Reaction score
117
Points
33
Assalam semua, Bismillah...

PARTY. Past Approach Reaction... thank you

Past ..maknanya sejarah dia apa... dia ni asal apa... SR Line ke , FTR time frame besar ka... FL ka...

Approach.. cara dia mendekati tempat PAST tadi.. line atau point yang kita tumpukan perhatian tadi tu... tadi Sebab apa kita focus situ kan... yang approach ni... cara dia datang... ada compression ka.. .ada flagging ka... pole ka... sideway ka... sharp rise ka... kalau byk same level resistance... dia nak fakeout ke true sd level ka... pasal fresh ke tak fresh ke... term tu tinggalkan utk buah buahan dan sayuran..

Reaction... yang ni saya masih kurang faham... nanti saya tulis lagi kalau saya faham lebih... reaction ni .. lepas dia sentuh tempat yg kita focus tu... dia reject terus ka.. atau makan SL ka... dan lain2...

Gambar kurang ada skrg ni... nanti saya post lagi ikut kerajinan dan masa.. apa2 soalan post je sini.. Wallahualam..
 

Attachments

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,152
Reaction score
117
Points
33
Owh ya.. dalam EU kat post sblm ni... saya sold di A, kena SL... sbb apa kena SL sbb tak follow story dari history dari atas...

reaction sebenar kat B, FTR dalam FTR besar... whole zone of FTR is a zone which price can react to or can go in deeply to react...

Dekat C saya dah tanda jumaat lepas.. exactly kat situ price turned... pagi tadi... Wallahualam
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,152
Reaction score
117
Points
33
EJ H1.png

Assalamualaikum, selamat pagi Alhamdulillah,

Seperti Rajah, sejak harga pecah kan beberapa LOW di situ... jadi pergerakan ni penting, banyak orang (saya sendiri pun) selalu tak perasan sebab bila dia pecah low dia tetap ada tinggalkan FTR kat situ,

FTR ni dalam D1 dan H4 pun ada nampak, cuma dia deep retrace , which is good for reaction / bounce, maaf campur melayu english, saya cuba 100% melayu tapi susah dlm term2 forex ni...

So there will be definitely a bounce there, but depends on the reactions... and engulfs it will make after..
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,152
Reaction score
117
Points
33
EURJPYM5.png


EJ M5
Jual EURJPY dekat 120.6xx area ... tak perlu jadi bias kat sini... potensi fakeout di area tu juga, sejak harga bullish tiba2 semalam so kita ada FTR baru, di 120.500 area( lupa tanda di spike smlm) , harga boleh ja pantul situ tapi ada potensi FO... target di kotak biru bawah sekali... samada terus break low atau bounce situ...
sekian Wassalam..
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,152
Reaction score
117
Points
33
View attachment 218285

EJ M5
Jual EURJPY dekat 120.6xx area ... tak perlu jadi bias kat sini... potensi fakeout di area tu juga, sejak harga bullish tiba2 semalam so kita ada FTR baru, di 120.500 area( lupa tanda di spike smlm) , harga boleh ja pantul situ tapi ada potensi FO... target di kotak biru bawah sekali... samada terus break low atau bounce situ...
sekian Wassalam..
Alhamdulillah price tak naik dah turun ke 119.0X area... close dulu sbb dia nak rehat/ retrace up
 
Sponsored Post
Top
Log in Register