Journal Trading muzani

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.12576
USD / JPY
108.871
GBP / USD
1.25607
USD / CHF
0.95872
USD / CAD
1.34947
EUR / JPY
122.562
AUD / USD
0.69190

CG Sponsors




Sponsored Post

46du114t1f

Fun Poster
Joined
Feb 24, 2018
Messages
499
Reaction score
53
Points
30
GU dan GA lost around 40usd... lesson learned... yg penting ada SL dan cut losses short... skrg tgh belajar let winner run... inshaAllah... rupanya takyah lot besar pun kan..

LOST sekitar 1.228xx ..its ok KMF. keep moving forward (robin sharma)

View attachment 221453

as my teacher said... lets revenge this on another pair.. so lets see EU.. clear sikit setupnya

View attachment 221454

Alhamdulillah... clear good TL... takda apa reason pun... hanya TL yg baik dan pullback di tf kecil... clearly yg break up tu impulsive... usd index pun weaken by corona.. next week tgk adakah dia akan cari 1.2 BRN...

station terdekat 1.113xx dah lepas... next obvious station 1.119 to 1.22xxx hence watchout for BRN. Wallahualam
Salam boss,

Revenge trading ini ialah trading yang dipengaruhi emosi selepas mengalami satu kerugian.

Tapi kalau bertukar currency pair lain ini ialah boleh jadi sebahagian daripada satu strategi trading.

Sebab currency pair yang lain mempunyai personality yang berbeza (setup, volatility dan sebagainya).

Funds yang digunakan juga masih lagi yang sama iaitu margin tidak di-double-kan atau sebagainya.

Saya pun setiap kali ada open position yang floating saya selalu memikirkan apalah yang saya perlu buat sekiranya silap arah market.

Tapi saya akan serahkan kepada money management selepas close position itu.

Bergantung kepada hasilnya dari situ saya buat asessment untuk meneruskan lagi trading atau cari income yang lain saja.

Money management ini lebih dari sekadar panduan di dalam trading tetapi panduan untuk menguruskan diri sendiri juga.

Kalau salah tolong tunjukkan.
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,158
Reaction score
117
Points
33
Salam boss,

Revenge trading ini ialah trading yang dipengaruhi emosi selepas mengalami satu kerugian.

Tapi kalau bertukar currency pair lain ini ialah boleh jadi sebahagian daripada satu strategi trading.

Sebab currency pair yang lain mempunyai personality yang berbeza (setup, volatility dan sebagainya).

Funds yang digunakan juga masih lagi yang sama iaitu margin tidak di-double-kan atau sebagainya.

Saya pun setiap kali ada open position yang floating saya selalu memikirkan apalah yang saya perlu buat sekiranya silap arah market.

Tapi saya akan serahkan kepada money management selepas close position itu.

Bergantung kepada hasilnya dari situ saya buat asessment untuk meneruskan lagi trading atau cari income yang lain saja.

Money management ini lebih dari sekadar panduan di dalam trading tetapi panduan untuk menguruskan diri sendiri juga.

Kalau salah tolong tunjukkan.
where was this revenge trading came from... even revenge is allowed if under proper mm..

anyway!

tq tuan.. mmg masih di dalam plan mm... <5%

as i said... keep it simple and keep moving forward.. no need to beat yourself.. relax
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,158
Reaction score
117
Points
33
EURGBPxM1.png


bismillah, assalamualaikum.,.. cubaan follow price ... cuma dlm follow price.. kita kadang boleh lupa HTF buat apa... so definitely keep aware of where the higher time frame zones are...

btw nak buka akaun ecn... as it will work well with the method.. any recommendations kawan2?
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,158
Reaction score
117
Points
33
USDCADM5.png


Alhamdulillah semakin faham... syukur.. skrg cuma kena study lebih pasal target dan skala lebih besar sbb price follow HTF kan.. bermula sahaja dari LTF
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,158
Reaction score
117
Points
33
EURAUDM5.png


just for study purpose... need to look what above was reacting to in HTF
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,158
Reaction score
117
Points
33
Alhamdulillah syukur pada Allah... saya da lost 90% of my first account ... membuatkan saya lebih bekerja keras untuk memahami Flag Limit dan Order Flow... syukur2...
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,158
Reaction score
117
Points
33
XAUUSDxM15.png


gambar post ni pasal space utk kita trading , kalau takda space, no trade,, risk reward mesti kantoi.. kalau ada space, kalau engulf of zone tu valid, kita boleh entry on retrace...
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,158
Reaction score
117
Points
33
pa.jpg


Yang ni pulak post pasal FL, in form yg paling ringkas, ini lah dia FL atau flag limit, pasti korang byk tgk di utube dan sbgainya,, bukan saya kata diorang salah , saya betul, tidak,. saya cuma kata diorang berbeza..

FL untuk saya ada banyak,

- bila price break kawasan yg banyak resistance/ high di tempat yg sama
- kawasan Left shoulder (dalam qm)
- bila dia break FL lain (kena follow sequence, pening sikit ni)
- approach FL
- HTF FL touch without touching FL
- FL bila masuk compression, FL bila keluar compression, MPL of compression

Penting nya FL ni sbb price akan fakeout kawasan yg byk R,R,R atau S, S , S... SL hunt dan price juga akan fakeout fake supply or demand, dan price akan fakeout FTR... so seriously penting... aku tahu mungkin ada yg faham, ada yg kata apa aku tulis ni mengarut dan ada yg tak faham, its fine, just accept or dont accept.. no prob
 
Sponsored Post
Top
Log in Register