Journal Trading muzani

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.09406
USD / JPY
108.311
GBP / USD
1.24690
USD / CHF
0.96538
USD / CAD
1.39616
EUR / JPY
118.500
AUD / USD
0.63303

CG Sponsors




muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,147
Reaction score
117
Points
33
Alhamdulillah price tak naik dah turun ke 119.0X area... close dulu sbb dia nak rehat/ retrace up
Self note... price akan bounce dekat HTF FTR always without fail ( 10,20,30 pip)... dan untuk mid range, kena check story dia, dia dari mana , break apa,,, dah engulf ke belum(PA)... dan dalam whole zone FTR tu mesti ada first pole yg di engulf(fractal, dlm ftr ada small FTR,)

FTR tu ada byk tapi kena filter yg mana signifikan, dan ftr boleh zoom... InshaAllah
 
Sponsored Post

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,147
Reaction score
117
Points
33
assalamualaikum , Bismillah,,

since this is a journal of mine.. so i will post whatever i think important for me trace back in case i forgot( harap tak lupa)...

MPL of First engulf Down.jpg


as per picture posted.. saya syak ifmyante guna skill scalp and see berdasar kan benda ni.. so look for these similar things more...
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,147
Reaction score
117
Points
33
cubaan untuk follow boxes... honestly belum master lagi.. tapi inshaAllah will soon ameen

EURAUDM1.png
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,147
Reaction score
117
Points
33
EURUSDxM1.png


Assalamualaikum,, EU m1 trade just for scalping.. price stopped exactly at 1.14.. flagging... will wait at what i thinks is the maximum pain level for this trade to reenter.. at last two red lines below... tayor.. not a signal.. just an observation...

*on other note, since susah sgt nak faham PAZ, saya akan study PAZ lebih mendalam... those damn boxes.. but will work dgn apa yg ada yg dah solid,, which are HTF deep retrace FTR, first engulf, the FTR of the FTR, most right ones... InshaAllah... ameen
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,147
Reaction score
117
Points
33
View attachment 218937

Assalamualaikum,, EU m1 trade just for scalping.. price stopped exactly at 1.14.. flagging... will wait at what i thinks is the maximum pain level for this trade to reenter.. at last two red lines below... tayor.. not a signal.. just an observation...

*on other note, since susah sgt nak faham PAZ, saya akan study PAZ lebih mendalam... those damn boxes.. but will work dgn apa yg ada yg dah solid,, which are HTF deep retrace FTR, first engulf, the FTR of the FTR, most right ones... InshaAllah... ameen
Assalamualaikum salam sejahtera..

Harap semua selamat di samping keluarga dan di dalam rumah InshaAllah...

Bismillah... Saya masih dengan style saya Higher Time Frame FTR / FL .. PAZ faham dah tapi tak faham macamana nak ambil exact point untuk dia completekan dia punya symmetry.. Fine, saya terima sahaja skrg buat masa ni..
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,147
Reaction score
117
Points
33
GJ buy.png


Semalam buy GJ boleh refer atas, real position, manual open dan close, tunggu bounce di kotak atas sbb lepas bounce ke bawah dia akan cari SR sama ada nak continue up ikut TL atau nak reverse.. so saya close somewhere near the small box tu.. saya juga close sbb nak cover loss di post Gold...

** chart adalah M15 gbpjpy malam tadi.. sekian.
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,147
Reaction score
117
Points
33


Ni GbpJPY H1, pandangan semasa, so last time price bounce kat tempat skrg ni, kan bila sampai situ dia ranging pening sekejap... biarkan dia.. biar dia buat PA sikit baru kita read balik.. last bounce dekat 132 tu cantik kan... siap ada diagonal... sekadar conteng2 coretan sempena Corona
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,147
Reaction score
117
Points
33
EURJPYxM15SELL.png


EJ buat pattern yg menarik... saya bukan lah pattern trader sbnrnya tapi tak salah kalau kita guna confirmation EW / pattern dan fibonacci di TF besar utk guide movement..I am a fan of TL however... perhatikan tl yg dia break sgt penting.
EJ dapat 120.92 to120.17 saya manual cut utk growkan account dulu cover loss...

GBPUSDxM5.png


GU pun menarik... selain ada EW count utk impulsive... price masih tak break FTR,. ini pre NFP trade.. kita hold je place BE .. tgk mana NFP bawak kita..

GU dapat 1.1901 to 1.2021.. pre NFP jugak... skrg price dah sampai 1.222x... note to self next time boleh cuba hold lebih jauh ... build up confidence.. close utk grow account dulu... reentry next time...
actually tgh sell ... but since TL yg dia break tu bukan biasa2... so ...
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,147
Reaction score
117
Points
33
GU dan GA lost around 40usd... lesson learned... yg penting ada SL dan cut losses short... skrg tgh belajar let winner run... inshaAllah... rupanya takyah lot besar pun kan..

LOST sekitar 1.228xx ..its ok KMF. keep moving forward (robin sharma)

GBPUSDxM5Lost.png


as my teacher said... lets revenge this on another pair.. so lets see EU.. clear sikit setupnya

EURUSDxM5buy.png


Alhamdulillah... clear good TL... takda apa reason pun... hanya TL yg baik dan pullback di tf kecil... clearly yg break up tu impulsive... usd index pun weaken by corona.. next week tgk adakah dia akan cari 1.2 BRN...

station terdekat 1.113xx dah lepas... next obvious station 1.119 to 1.22xxx hence watchout for BRN. Wallahualam
 
Sponsored Post
Top
Log in Register