Journal Trading muzani

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.17394
USD / JPY
105.939
GBP / USD
1.30706
USD / CHF
0.91525
USD / CAD
1.33538
EUR / JPY
124.367
AUD / USD
0.71483

CG Sponsors




muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,164
Reaction score
117
Points
43
Assalam,

Ingin saya meneruskan pelajaran di sini mengenai QM - quasimodo , FL - Flag Limits , Bounce, TG1 - Target 1

Terus terang saya katakan setelah bertahun belajar forex. Hampir give up. Alhamdulillah dah discover something. Dan bak kata guru saya.. jika kita learning by sharing, kita sebenarnya dapat belajar lebih.. InshaAllah .. No signal here, saya tak bertanggungjawab atas apa pun kesan dari sini. harap faham.

Bacaan forex yang berfaedah dari
- Readthemarket dan rtm at FF
- mansor sapari at utube
- rtm at youtube dan investing

yg lain tu elok tinggal kan jika minat bidang naked chart ni. no offense.

CHALLENGE / CABARAN DARI SAYA.. Sila kemukakan fakeout atau bounce yg rasa2 tak logik atau tuan2 tak dapat nak explain ie:
kenapa dia bounce sini eh? kenapa dia makan SL eh... sila kemukakan kat sini .. kita bincang sama2.. saya cuba jawab sedaya saya... terima kasih utk masa anda...
 
Last edited:
Sponsored Post

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,164
Reaction score
117
Points
43
pertama sekali kena faham benda yg sblm ni sy nampak remeh.

uptrend - L - H - HL - HH - HL - HH

downtrend - H - L - LL - LH - LL - LH

macamana flow ini berlaku dan macamana boleh ter'ganggu' flow ni..
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,164
Reaction score
117
Points
43


tgh try upload gambar.. tak tahu ok ke tak..

kalau tgk gambar ni .. nampak downtrend jelas... bagi sy kalau jadi macam ni tak kira apa timeframe, possibility utk countertrend / reversal sgt tinggi.. bila2 masa boleh reverse dan boleh entry guna signal / teknik masing2 bila cukup syarat.

mungkin begini hasil dia... tapi bukan confirm ya.. ada syarat2 lain..

 
Last edited:

ZONDA

Legendary Member
Joined
Feb 8, 2011
Messages
14,905
Reaction score
46
Points
120


tgh try upload gambar.. tak tahu ok ke tak..

kalau tgk gambar ni .. nampak downtrend jelas... bagi sy kalau jadi macam ni tak kira apa timeframe, possibility utk countertrend / reversal sgt tinggi.. bila2 masa boleh reverse dan boleh entry guna signal / teknik masing2 bila cukup syarat.
ini teknik bugil ke masta?
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,164
Reaction score
117
Points
43


mungkin jadi camni..



atau mcm ni... semua bergantung kepada structure yg jadi selepasnya dlm wave kecil dalam sesuatu swing high atau low tersebut...(pinjam perkataan dari ew)
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,164
Reaction score
117
Points
43
apa syarat utk trend betul betul reverse?
mcm masta2 semua ckp sebelum ni la.. trend reversal , tempat dia berlaku... Major SnR... cuma mcmana nak berlaku tu kena betul2 tgk structure kecil dan besar sesuatu pergerakan..
 

muzani

Active Member
Joined
Oct 9, 2009
Messages
1,164
Reaction score
117
Points
43


jom tgk apa yg berlaku kat EU h1 baru2 ni.. case study.. yg org panggil sideway... tapi sebenarnya boleh translate structure dia kalau dapat baca... fokus yg kat dlm kotak sblm price naik

kalau sy imagine.. lebih kurang jadi camni dlm bentuk lukisan yg tak cantik.. hehe



pertama sy akan label dulu setiap small structure tu apa berlaku... (label dlm kepala)

from 0 to 1 - small downtrend (DT)
1 ke 2 - small uptrend(ut) tapi tak lepas / sama high sblmnya
2 ke 3 - small DT dan melepasi low sblm nya dan point 3 boleh jadi new hl
3 ke 4 - small UT dan melepasi high point 2.. kat sini dah tahu jika price lepas ni buat low dan tidak lepas point 3 atau 1.. uptrend sah utk small wave..
4 ke 5 dan 6 ke 7 ... small dt tapi tak lepas low sblm nya..

dan point 7 ke 8 .. by this time , masta2 semua mesti dah buy dgn sl previous low..
dan rules yg saya apply sama seperti yg dlm post 4... utk tanda2 reversal samada besar atau kecil
 
Last edited:

dapatduit

Super Active Member
Joined
Apr 28, 2010
Messages
6,201
Reaction score
3
Points
80
assalamualaikum.....tumpang belajar master
 
Sponsored Post
Top
Log in Register