[HELP]D.I.Y CPU to LCD TV

CG Sponsors




wenn

Active Member
Joined
Mar 13, 2010
Messages
1,637
Reaction score
0
Points
20
Hai warga CG.. Saya perlukan bantuan yg pakar DIY dalam bidang sambung menyambung cable ni.. saya dah cuba 2 cara nak sambung CPU VGA ke LCD tv HDMI.. tapi hasil menghampakan dgn kos barangan yg dibeli utk saya testing DIY.. dah google2 dan baca pasal bende digital/analog ni.. tngok utube mat salleh sambung mcm senang skali cuba sendiri semua tak jadi.. kalau laptop ke tv blh pakai hdmi direct.. cpu ke tv lcd ni kurang paham..

ni contoh model cpu saya


ni pula contoh belakang tv LCD


ni diagram cubaan pertama yg gagal


ni pula diagram cubaan kedua gagal


diagram ke dua saya pakai adapter ntah ape bende yg putih tu


jadi, nak minta bantuan pakar2 dlm CG untuk bantu mana silap sambungan or kekurangan cara sambungan saya.. dah bnyk google2 tp tak bnyk info dpt membantu.. cuba nasib ni CG sini pula harap di CG sini ada jalan penyelesaian utk DIY ni.. takut nanti beli barang semua tak boleh pakai jadi pula satu pembaziran projek DIY ini.. harap ada yang sudi membantu.. tq.. :D :)cgrock
 
Sponsored Post

cikgu_rider

Fun Poster
Joined
Mar 16, 2010
Messages
401
Reaction score
1
Points
15
bkn ke adapter tu untuk hdmi ke vga, bkn dr vga ke hdmi...kalo x salah aku la..
 

soyabean84

Active+ Member
Joined
Mar 18, 2009
Messages
3,258
Reaction score
80
Points
30
Sy dah berjaya buat, tp kene pakai GF yg ada cable HDMI.

Kalau pakai adapter ni x pernah try...
 

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,755
Reaction score
129
Points
83
VGA = analog signal - HDMI = digital signal so ko kene pastikan sama ada graphic card tu support analog to digital conversion tak? kalau tak support memey tak dan la mende tu nak keluar kat LCD, apa yang kene buat kene carik satu box yg boleh convert signal dr analog to digital baru lah beliau keluar.
 

akecema

Legendary Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
18,933
Reaction score
1,130
Points
206
beli graphic card ade hdmi
 

aca176

Active+ Member
Joined
Mar 1, 2009
Messages
4,820
Reaction score
108
Points
43
Pakai cable vga di pc, sambung cable av dia tv ,xyah pakai hdmi tu cari cable av-vga ade jual dlm 10 ringgit
 

cry_baby

Fun Poster
Joined
Mar 9, 2013
Messages
920
Reaction score
38
Points
20
paling snang tukar graphic card, cari yg ada hdmi, setel masalah, nak convert2 ni payah...
 

wenn

Active Member
Joined
Mar 13, 2010
Messages
1,637
Reaction score
0
Points
20
VGA = analog signal - HDMI = digital signal so ko kene pastikan sama ada graphic card tu support analog to digital conversion tak? kalau tak support memey tak dan la mende tu nak keluar kat LCD, apa yang kene buat kene carik satu box yg boleh convert signal dr analog to digital baru lah beliau keluar.
bende tu tak support conversion.. ingatkan pakai adapter putih tu blh.. kalo pakai cable AV-VGA tu mcm mmber cg atas ni rasa dpt tak?
 

anbusan

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2006
Messages
7,755
Reaction score
129
Points
83
bende tu tak support conversion.. ingatkan pakai adapter putih tu blh.. kalo pakai cable AV-VGA tu mcm mmber cg atas ni rasa dpt tak?
sepatut takde masalah sebab dedua analog signal...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register