Bunyi Perabot Berat Diseret | Bunyi tu Datang dari mana sebenarnya?

CG Sponsors




tokekapal114

Active Member
Joined
Apr 21, 2015
Messages
1,427
Reaction score
259
Points
51
apa yg aku paham benda ni lebih kurang macam istilah sound travel. contoh la rumah kita di tengah2.

bahagian atas ke sebelah kanan ada orang alih kan perabot, xmustahil kita boleh dengar.

walaupun kita dengar bunyi seakan orang alihkan perabot di bahagian atas rumah kita, tapi xsemestinya sumber bunyi tu datangnya dari bahagian atas. boleh jadi dari kanan atau dari kiri.


ni ada link, try baca. sumber yg valid dan solid tu aku x habis cari lagi :)
kebenaran..aku pernah dok apartment
normal bunyi2 ni asbab dr bunyi pergerakan air hasil tekanan yg tinggi..

mcm2 bunyi ada,
meja diheret, perabot gerak..guli ting ting..melesung..
 
Sponsored Post

no trade

Super Active Member
Joined
May 16, 2008
Messages
8,483
Reaction score
248
Points
88
Pernah terjadi dkt rumah sewa wife aku area sunway pyramid. Selalu dengar bunyi seakan meja dialihkan. Waktu tengah mlm.
 

eeiihh

Active+ Member
Joined
Nov 23, 2010
Messages
2,539
Reaction score
16
Points
40
pengalaman dok kt hotel area desaru.... mcm2 bunyi ada, dari bunyi org ketuk siling, org naik tangga (hotel ni jenis dlm bilik ada 2 storey) mlm2.... dan yg best tu masa satu maghrib tu, elok angkat takbir nak solat tiba2 bunyi org melesung atas siling betul2 atas kepala. utk pengetahuan hangpa aku dok tingkat atas sekali masa tu. hotel ada dlm 4-5 tingkat dan memnjang ke dalam. mmg top hotel tu kt desaru.
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,770
Reaction score
1,886
Points
191
aku duk kt umah sendiri.. rumah kampung..
rumah org sebelah tu jauh²..

pkol 2-3 pagi dgr bunyi mcm orang batuk kuat²..pastu stop...

aku duk senyap je sebab first time dengar..ingatkan perompak panjat duk kt atas siling rumah..
🤭 leh tahan.. rumah aku bkn ada apa sangat.. rumah kmpng basic..

takut jgk..

alih² esok bunyi lgi.. aku dah menyampah sebab b£bal mane dtng umah aku duk panjat² 🤭

rupanya tekanan air kuat tiba² masuk ke tangki rumah.. so adakalanya bila tekanan kuat.. air masuk secara tersembur..

sekian citer logik..

___

so untuk kes hang.. maklum ja kt jiran hang.. dlu rumah kosong.. bila ada orang baru masuk so tekanan air berubah dan mmg akan ada dengar bunyi..

___

utk hang test method nih.. kunci main kepala paip pada waktu ptng.. dan esok pgi hang try tanya jiran ada bunyi ke ?

____

satu lagi masalah air cond.. compressor kt luar tu dia ada vibration jgk.. so benda tu boleh buat bunyi pelik²..

____

finally jin dan syaitan itu wujud.. mmg task dia utk ganggu manusia.. so kita amal doa nabi ajar sbgi pendinding diri..
 

md jazni jamal

Freshie
Joined
Oct 7, 2012
Messages
21
Reaction score
2
Points
8
aku pun pernah alami

time tu aku pi umah abang ipar aku, rumah flat area Penang, rumah tu abang ipar aku jadikan rumah persinggahan untuk adik-beradik yang datang...

so malam tu, aku ngan wife serta dua orang anak aku tidur dekat ruang tamu sambil tonton tv, pastu semua terlena hingga pada jam lebih kurang pukul 4 pagi camtu, aku terkejut BUNYI dekat sebelah dinding ada PERABOT diseret untuk beberapa ketika dan jelas bunyinya

terdetik dekat hati sebab pernah terbaca dan dengar orang cerita tentang hal2 macam tu, aku amati betul2 memang sah bunyi perabot diseret...

keesokkan paginya, aku cerita dekat wife aku dan dia pun dengar bunyi yang sama

rumah abang ipar aku tu adalah unit yang paling last dan tingkat paling atas, tapi bunyi tu datang dari sebelah dinding yang bukan dari unit berpenghuni
 

rsat

Fun Poster
Joined
Aug 4, 2011
Messages
960
Reaction score
99
Points
30
Rumah aku pulak, tiap - tiap pagi ada je bunyi seret kerusi..aku syak orang line rumah aku tu mungkin nak iron baju ke..tapi tiap - tiap hari bunyi tu....spooky..tapi ada satu hari tu aku bangun nak pegi keje bunyi org tengah bersedapan..jiran sebelah rupanya...kuat mengerang..:D
 

keycap

Fun Poster
Joined
Mar 31, 2010
Messages
745
Reaction score
18
Points
25
aku pernah kena..dengar budak2 lari dalam kul 2-3 pagi mcm dari rumah ats..dekat seminggu juga la...pastu xde..pastu bulan depan ada lagi..makin kerap mcm budak2 lari..esok nya aku pergi tanya org atas..dia ckp xde budak berlari 2-3 pagi..tp mmg dia ada anak dua org...lepastu da xde bunyi dah sampai la ni..so konpm mmg anak dia la dok berlari..heheheheh
 

Tim TRADR

Freshie
Joined
Mar 18, 2020
Messages
39
Reaction score
1
Points
6
kebenaran..aku pernah dok apartment
normal bunyi2 ni asbab dr bunyi pergerakan air hasil tekanan yg tinggi..

mcm2 bunyi ada,
meja diheret, perabot gerak..guli ting ting..melesung..
Aku pernah dgr bunyi orang main seruling. Tp bunyi tu mmg dtg dari pergerakan tekanan air yg tinggi dlm paip.

Syok jugak dgr, mudah nak lena.
 

adamrao

Active Member
Joined
Mar 1, 2017
Messages
1,484
Reaction score
151
Points
43
selagi x nampak kelibat tu akan ada penerangan dia..
 

AlYamani

Legendary Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
12,022
Reaction score
557
Points
161
Orang Cina biasa tau cerita macam ni,mungkin dia nak takutkan jiran bawah,tengok lantai orang atas tu ceramik ker,kerusi makan dia kayu ker...tu yg senang dia pedajal...memangla bila tanya org atas nanti dia jawab tak dak langsung ...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register