Bunyi Perabot Berat Diseret | Bunyi tu Datang dari mana sebenarnya?

CG Sponsors




RODZMAN

Freshie
Joined
Apr 23, 2020
Messages
1
Reaction score
0
Points
0
Salam....

Aku tak pernah lagi berpengalaman macam ni....

By the way, ini bukan cerita hantu....tapi cerita misteri....dan cerita realiti pengalaman aku....
aku cerita ni sebab nak tau pandangan korang....mana tahu kalau korang tahu.....

ok,

Aku baru pindah je rumah ni dalam sebulan lebih.....tapi minggu pertama je aku duk rumah ni, aku dah kena tegur dengan guard, sebab guard cakap rumah bawah report "bunyi bising" dari rumah aku....

aku pikir "ohh, mungkin sebab barang-barang banyak yang aku pindah baru ni"....

lepas tu di lain hari, aku ada nak pasang something sikit kat dinding, aku drill......dalam 1 jam aku buat kerja, tiba-tiba orang bawah report.....katanya bising.....guard mai datang rumah aku, aku pun cakap "mintak maaf lah"...


di lain hari, aku ada benda nak pasang sikit je lagi....drill 5 minit je, tiba2 orang bawah report....guard datang lagi....aku dah panas hati dah....aku ni baru pindah...takkan tak boleh bagi chance sikit... 5 minit drill pun nak marah ke???? mmg panas hati aku....

tapi apa-apa pun, aku mengalah lah....esok aku kasi settle semua kerja-kerja yang tertangguh....guard mai datang, aku buat bodo je....janji aku siapkan semua kerja aku.....
dan akhirnya siap la kerja-kerja aku menghias rumah dgn perabot2 dan barang2 rumah yg aku inginkan....

so, lepas tu memang aku senyap lah..... walaupun aku panas hati hari tu, tapi aku takda la nak balas dendam ka apa....
aku tetap memahami jiran2 sekeliling....jadi aku tak bising dah...

tapi dalam dua minggu lebih lepas tu (iaitu hari ni), uncle dari rumah bawah tu sendiri yang datang bersama guard....

dia cakap "bunyi bising like something heavy dragged.....everyday, sometimes at midnight also"...

waktu tu aku dah jadi hairan dah.....dalam 2 minggu ni memang aku dah tak buat kerja-kerja alih perabot ke ape..... so memang bukan aku yang buat kerja tu...

dan yang peliknya, aku sendiri pun takde pun dengar bunyi2 seretan apa benda tu....
langsung tak ada.....

tapi kadang2 bunyi macam orang ketuk pintu tu ada....

.
.

aku pernah dengar orang cakap "bunyi udara yang terperangkap dalam paip air"....

tapi yang banyak aku jumpa dalam google atau youtube, itu bunyi guli (hammering sound)...

aku takda pulak jumpa pasal bunyi "perabot kena seret".....

so, yang aku cari sekarang adalah bukti dan punca "bunyi perabot kena seret".....BUKAN bunyi guli ya.....

.
.

ada tak siapa-siapa yang boleh share video atau bukti "dari mana kah punca bunyi perabot kena seret" ni?


terima kasih...
Bunyi misteri ni sebenarnya telah dirungkai secara saintifik yang dikenali sebagai “Water Hammer”.
 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,526
Reaction score
2,134
Points
151
Orang Cina biasa tau cerita macam ni,mungkin dia nak takutkan jiran bawah,tengok lantai orang atas tu ceramik ker,kerusi makan dia kayu ker...tu yg senang dia pedajal...memangla bila tanya org atas nanti dia jawab tak dak langsung ...
dalam thread ni, memang aku sebagai orang rumah atas.....

dia (orang bawah) cakap setiap hari bunyi perabot berat diseret..setiap hari sampai tengah malam bunyi org menukang...

ye, memang kadang2 aku menukang...tapi takde la sampai setiap malam...
kadang2 dalam 3 bulan atau 4 bulan tu, memang ada aku menukang sekali..
kdg sbab perabot rosak, kadang aku beli barang ikea...
tapi takda la sampai setiap hari aku beli barang ikea..
takkan la sampai setiap hari barang rosak..

hampir setiap minggu, mesti ada je problem dari orang bawah...
sampai aku dah tak berbaik dh dgn dia...sebab aku dah naik menyampah....
kadang2 memang betul bunyi bising tu dari aku, contohnya hari ni aku TAK SENGAJA jatuhkan sudu ke lantai..
dia pun balas balik dengan ketukan yang memang sangat kuat...

aku pun pi turun bawah, tanya tadi ada ketuk siling ke??
dia kata memang dia ketuk siling sebab dia kata bunyi bising dari atas...

aku pun terkejut, takkan jatuh sudu sikit pun dah nak mengamuk sampai ketuk siling mcm tu??
ini rumah bertingkat, biasalah bunyi bising sikit2 mcm tu....
kita miskin, kita sedar diri hanya mampu duk rumah mcm ni...
kalau tak sedar diri tapi nak duduk rumah sunyi sepi, pi la duduk hutan...


takkan dia takleh bezakan bunyi bising yang anoyying dan bunyi bising yg normal di rumah bertingkat??

kalau bunyi bising yg betul2 anoyying, mcm bunyi drill... aku pernah ada pengalaman, seharian sampai lah ke malam, bunyi drill....mmg anoyying bunyi mcm ni...tapi tgk2 esok lusa dia dah tak drill, so kira ok la...

tapi bunyi2 yg biasa mcm sudu terjatuh ke, aku rasa normal la tu...

sebab aku kdg2 pun dengar org atas duk tarik kerusi..bunyi barang2 kecik mcm sudu terjatuh....aku dengar tak bising pun... bunyi tu dengar, tapi tak bising pun aku rasa..sebab memang aku faham normal lah kita duduk rumah bertingkat ni.......

so, apehal org bawah ni mcm tak boleh dengar bunyi sikit pun...pelik aku...
bukannya aku menukang setiap hari pun...
bukannya aku drill setiap hari...
bukannya aku seret perabot setiap hari...

- kalau jatuh sudu tu ada lah, (bagi aku ni normal lah)
- kalau tak sengaja seret kerusi dalam tak sampai sesaat tu ada lah (bagi aku ni pun normal)


.
.
.

apa pendapat korang?? adakah betul apa yg aku fikirkan ni??
ataupun ada benda yang aku tak tahu?? mohon korang betulkan kalau ada benda yg aku tak faham dan tak tahu...

.
.

aku sabar pun ada had...hari ni memang rasa mcm nak mengamuk...hampir tiap2 minggu dia duk ketuk siling sebab tuduh aku bising....adoi...

.
.

by the way, ko ckp "orang atas saja2 nak takutkan org bawah"..

aku rasa aku TAKDA lah macam TAKDE KEJE sangat buat pedajal mcm tu...takda faedah...
 
Last edited:

kopininja

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2011
Messages
5,318
Reaction score
107
Points
73
dalam thread ni, memang aku sebagai orang rumah atas.....

dia (orang bawah) cakap setiap hari bunyi perabot berat diseret..setiap hari sampai tengah malam bunyi org menukang...

ye, memang kadang2 aku menukang...tapi takde la sampai setiap malam...
kadang2 dalam 3 bulan atau 4 bulan tu, memang ada aku menukang sekali..
kdg sbab perabot rosak, kadang aku beli barang ikea...
tapi takda la sampai setiap hari aku beli barang ikea..
takkan la sampai setiap hari barang rosak..

hampir setiap minggu, mesti ada je problem dari orang bawah...
sampai aku dah tak berbaik dh dgn dia...sebab aku dah naik menyampah....
kadang2 memang betul bunyi bising tu dari aku, contohnya hari ni aku TAK SENGAJA jatuhkan sudu ke lantai..
dia pun balas balik dengan ketukan yang memang sangat kuat...

aku pun pi turun bawah, tanya tadi ada ketuk siling ke??
dia kata memang dia ketuk siling sebab dia kata bunyi bising dari atas...

aku pun terkejut, takkan jatuh sudu sikit pun dah nak mengamuk sampai ketuk siling mcm tu??
ini rumah bertingkat, biasalah bunyi bising sikit2 mcm tu....
kita miskin, kita sedar diri hanya mampu duk rumah mcm ni...
kalau tak sedar diri tapi nak duduk rumah sunyi sepi, pi la duduk hutan...


takkan dia takleh bezakan bunyi bising yang anoyying dan bunyi bising yg normal di rumah bertingkat??

kalau bunyi bising yg betul2 anoyying, mcm bunyi drill... aku pernah ada pengalaman, seharian sampai lah ke malam, bunyi drill....mmg anoyying bunyi mcm ni...tapi tgk2 esok lusa dia dah tak drill, so kira ok la...

tapi bunyi2 yg biasa mcm sudu terjatuh ke, aku rasa normal la tu...

sebab aku kdg2 pun dengar org atas duk tarik kerusi..bunyi barang2 kecik mcm sudu terjatuh....aku dengar tak bising pun... bunyi tu dengar, tapi tak bising pun aku rasa..sebab memang aku faham normal lah kita duduk rumah bertingkat ni.......

so, apehal org bawah ni mcm tak boleh dengar bunyi sikit pun...pelik aku...
bukannya aku menukang setiap hari pun...
bukannya aku drill setiap hari...
bukannya aku seret perabot setiap hari...

- kalau jatuh sudu tu ada lah, (bagi aku ni normal lah)
- kalau tak sengaja seret kerusi dalam tak sampai sesaat tu ada lah (bagi aku ni pun normal)


.
.
.

apa pendapat korang?? adakah betul apa yg aku fikirkan ni??
ataupun ada benda yang aku tak tahu?? mohon korang betulkan kalau ada benda yg aku tak faham dan tak tahu...

.
.

aku sabar pun ada had...hari ni memang rasa mcm nak mengamuk...hampir tiap2 minggu dia duk ketuk siling sebab tuduh aku bising....adoi...

.
.

by the way, ko ckp "orang atas saja2 nak takutkan org bawah"..

aku rasa aku TAKDA lah macam TAKDE KEJE sangat buat pedajal mcm tu...takda faedah...

dahsat rumah tuan

sudu jatuh pun boleh dgr smpi bawah

jatuh 1 sudu atau jatuh 1 set sudu

selalu klu org dgr adalah bunyi yg kuat

contoh bunyi guli, seret perabot, golek tong gas, bunyi ketuk2

klu jatuh sudu pun boleh dgr mau kentut dgr jugak
 

orgsengkang

Junior Member
Joined
Jun 2, 2012
Messages
79
Reaction score
6
Points
11
masuk rumah baru ke atau rumah sewa, bg salam dulu. lepastu azankan empat2 penjuru insyaAllah semua mahkluk2 tu lari. baca al-quran malam2 supaya rumah kita bercahaya..
Semoga dapat membantu.
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,526
Reaction score
2,134
Points
151
dahsat rumah tuan

sudu jatuh pun boleh dgr smpi bawah

jatuh 1 sudu atau jatuh 1 set sudu

selalu klu org dgr adalah bunyi yg kuat

contoh bunyi guli, seret perabot, golek tong gas, bunyi ketuk2

klu jatuh sudu pun boleh dgr mau kentut dgr jugak
Satu je sudu....tgh makan, terjatuh sudu
 

momoque

Legendary Member
Joined
Dec 26, 2011
Messages
10,876
Reaction score
324
Points
141
pi umah tu tgk ade penghuni ke x

kdg2 penghuni oku...x normal mcm kite buat kije
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,526
Reaction score
2,134
Points
151
pi umah tu tgk ade penghuni ke x

kdg2 penghuni oku...x normal mcm kite buat kije
rumah mana tu?

kalau org bawah, mmg aku rasa org bawah ni tak normal......
 

momoque

Legendary Member
Joined
Dec 26, 2011
Messages
10,876
Reaction score
324
Points
141
rumah mana tu?

kalau org bawah, mmg aku rasa org bawah ni tak normal......

owh bro belah atas...sori2

ni pengalaman penyewa umah adik aku...cina bwh dok bising lantai atas berbunyi

adik aku ckp sori penyewa dia oku...kdg2 heret2 brg...solution dia letak carpet utk serap bunyik

tgk org bawah tu jenis camne...kenal pasti dl...jenis kepoh x boleh bertolak ansur ni mmg ade
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,526
Reaction score
2,134
Points
151
owh bro belah atas...sori2

ni pengalaman penyewa umah adik aku...cina bwh dok bising lantai atas berbunyi

adik aku ckp sori penyewa dia oku...kdg2 heret2 brg...solution dia letak carpet utk serap bunyik

tgk org bawah tu jenis camne...kenal pasti dl...jenis kepoh x boleh bertolak ansur ni mmg ade

Hnmm ..orang bawah mmg jenis tak tahu la nk ckp......sebab rumah yg aku duduk ni rumah condo murah...
kadang bunyi pintu org tutup kt rumah atas atau bawah pun aku boleh dgr... biasa la tu...
bunyi grill pintu duk bukak tutup pun boleh dgr...biasa la tu...
sedar2 la diri duduk rumah condo murah.....
hmmmm..

Tapi takpa lah....aku baru je beli karpet tadi ..aku sendiri pun tak nak pulak jadi mcm ego...takpalah...

walaupun aku dgn dia dah gaduh....aku cuba la jugak untuk jaga hati dia...insyaAllah bulan dpn, beli lagi karpet baru....
 
Sponsored Post
Top
Log in Register