Bunyi Perabot Berat Diseret | Bunyi tu Datang dari mana sebenarnya?

CG Sponsors




syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,523
Reaction score
2,132
Points
151
Salam....

Aku tak pernah lagi berpengalaman macam ni....

By the way, ini bukan cerita hantu....tapi cerita misteri....dan cerita realiti pengalaman aku....
aku cerita ni sebab nak tau pandangan korang....mana tahu kalau korang tahu.....

ok,

Aku baru pindah je rumah ni dalam sebulan lebih.....tapi minggu pertama je aku duk rumah ni, aku dah kena tegur dengan guard, sebab guard cakap rumah bawah report "bunyi bising" dari rumah aku....

aku pikir "ohh, mungkin sebab barang-barang banyak yang aku pindah baru ni"....

lepas tu di lain hari, aku ada nak pasang something sikit kat dinding, aku drill......dalam 1 jam aku buat kerja, tiba-tiba orang bawah report.....katanya bising.....guard mai datang rumah aku, aku pun cakap "mintak maaf lah"...


di lain hari, aku ada benda nak pasang sikit je lagi....drill 5 minit je, tiba2 orang bawah report....guard datang lagi....aku dah panas hati dah....aku ni baru pindah...takkan tak boleh bagi chance sikit... 5 minit drill pun nak marah ke???? mmg panas hati aku....

tapi apa-apa pun, aku mengalah lah....esok aku kasi settle semua kerja-kerja yang tertangguh....guard mai datang, aku buat bodo je....janji aku siapkan semua kerja aku.....
dan akhirnya siap la kerja-kerja aku menghias rumah dgn perabot2 dan barang2 rumah yg aku inginkan....

so, lepas tu memang aku senyap lah..... walaupun aku panas hati hari tu, tapi aku takda la nak balas dendam ka apa....
aku tetap memahami jiran2 sekeliling....jadi aku tak bising dah...

tapi dalam dua minggu lebih lepas tu (iaitu hari ni), uncle dari rumah bawah tu sendiri yang datang bersama guard....

dia cakap "bunyi bising like something heavy dragged.....everyday, sometimes at midnight also"...

waktu tu aku dah jadi hairan dah.....dalam 2 minggu ni memang aku dah tak buat kerja-kerja alih perabot ke ape..... so memang bukan aku yang buat kerja tu...

dan yang peliknya, aku sendiri pun takde pun dengar bunyi2 seretan apa benda tu....
langsung tak ada.....

tapi kadang2 bunyi macam orang ketuk pintu tu ada....

.
.

aku pernah dengar orang cakap "bunyi udara yang terperangkap dalam paip air"....

tapi yang banyak aku jumpa dalam google atau youtube, itu bunyi guli (hammering sound)...

aku takda pulak jumpa pasal bunyi "perabot kena seret".....

so, yang aku cari sekarang adalah bukti dan punca "bunyi perabot kena seret".....BUKAN bunyi guli ya.....

.
.

ada tak siapa-siapa yang boleh share video atau bukti "dari mana kah punca bunyi perabot kena seret" ni?


terima kasih...
 
Last edited:
Sponsored Post

TamingSari

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 28, 2006
Messages
25,439
Reaction score
157
Points
138
rumah tu ada jin , selain buyi perabut dipindah randahkan, bunyi guling jtuh dan nasi cepat basi antara tanda2
 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
34,352
Reaction score
1,922
Points
206
try pasang cctv.
mesti jumpa macam-macam.

tapi daripada penceritaan TT macam ada benda lain duduk dalam rumah tu.

selalu mengaji nanti blahlah dia.
 

mdfahmi69

Fun Poster
Joined
Apr 9, 2013
Messages
618
Reaction score
35
Points
30
Rukyahkn air lps tu spray sekitar dinding rmh.cr pling efektif.ak dah try.tp klu rumh ko syap,xde pape la tu.mybe rmh uncle tu ptut dspray
rumah tu ada jin , selain buyi perabut dipindah randahkan, bunyi guling jtuh dan nasi cepat basi antara tanda2
 

snooker372

Active Member
Joined
Oct 17, 2010
Messages
1,044
Reaction score
30
Points
40
pernah juga kena masa sewa hotel kat XXXXX (9Mar2020)....pukul 2 pagi mcm tu...dok dengar macam TT kata...benda berat dok seret macam meja atau kerusi dekat sejam juga la...masa jadi tu wife dok kejutkan apasal bunyi bising...aahhh lantak la...bdn dok letih drive...x pikir apa2...suruh wife tido aje...esok check out pukul 12 baru pikir balik...sapa lak chekin in hotel rajin nak ubah katil atau meja pagi2 buta?:eek::eek:
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,457
Reaction score
2,926
Points
191
atas siling rumah dia ada tikus buat kerja..

panggil pest control..
 

g-man

Active+ Member
Joined
Jan 16, 2011
Messages
4,453
Reaction score
555
Points
81
Aku pernah kena jgk,sewa apartment nk bercuti,kira ade dlm 8 org cmpur kanak2, mlm tu,dgr org seret perabot,macam baru pindah,kami semua buat tak reti jela, lama2 dh kul 11 lebih pun bunyi lg,meriah sungguh dieorg ni buat kerja...

Alhamdulillah bdk2 kecil takde kena ganggu, esok paginya pak metua bgtau yg dia g tgk rumah atas lepas subuh td,takde pun kasut atau selipar org,rumah sunyi sepi je...

Aku pun g tgk sekali lg mmg xde pun kesan pindah ape,kasut pun xde..sunyi je..dlm kul 10.30am blah terus checkout.
 

fuhrer_69

Active Member
Joined
Sep 18, 2013
Messages
1,876
Reaction score
158
Points
43
apa yg aku paham benda ni lebih kurang macam istilah sound travel. contoh la rumah kita di tengah2.

bahagian atas ke sebelah kanan ada orang alih kan perabot, xmustahil kita boleh dengar.

walaupun kita dengar bunyi seakan orang alihkan perabot di bahagian atas rumah kita, tapi xsemestinya sumber bunyi tu datangnya dari bahagian atas. boleh jadi dari kanan atau dari kiri.


ni ada link, try baca. sumber yg valid dan solid tu aku x habis cari lagi :)
 

faizal32

Active Member
Joined
Aug 13, 2012
Messages
1,066
Reaction score
46
Points
30
so, aku pernah kerja housekeeping. memang pernah terjadi kt aku. rupanya bilik atas tu,ada orang bunuh diri
 
Sponsored Post
Top
Log in Register