BTC USD 35,715.7 Gold USD 1,800.41
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Barang order tak dapat, mcm mana dapatkan balik deposit

despro

Fun Poster
Joined
Jun 17, 2011
Messages
946
Reaction score
21
Points
45
aku seorang peniaga, buat pesanan barangan dgn sebuah syarikat, bayar deposit dalam rm15k, tapi barangan tersebut tak dapat2, akhirnya aku batalkan pesanan dan mintak pulangkan balik duit deposit...duit deposit pon tak dapat2 mcm2 alasan walau jenuh merintih merayu.....

jadi nak mintak pandangan, bagaimana cara terbaik utk dapatkan balik duit deposit tu;

1) dah buat report polis (commersial kes), polis nasihatkan ambik tindakan saman
2) pergi tribunal, dorang kata luar bidang kuasa sebab bukan pengguna (meniaga), nasihatkan ambik tindakan saman
3) pegi Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) mintak nasihat, dinasihatkan ambik tindakan undang2...

tima kasih
 
Sponsored Post

peja510

Super Active Member
Joined
Jun 13, 2009
Messages
7,875
Reaction score
41
Points
80
Detail skit tt
dalam ni ramai yg boleh bantu
 

blogpstr

Active Member
Joined
Aug 9, 2011
Messages
1,079
Reaction score
36
Points
30
aku seorang peniaga, buat pesanan barangan dgn sebuah syarikat, bayar deposit dalam rm15k, tapi barangan tersebut tak dapat2, akhirnya aku batalkan pesanan dan mintak pulangkan balik duit deposit...duit deposit pon tak dapat2 mcm2 alasan walau jenuh merintih merayu.....

jadi nak mintak pandangan, bagaimana cara terbaik utk dapatkan balik duit deposit tu;

1) dah buat report polis (commersial kes), polis nasihatkan ambik tindakan saman
2) pergi tribunal, dorang kata luar bidang kuasa sebab bukan pengguna (meniaga), nasihatkan ambik tindakan saman
3) pegi Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) mintak nasihat, dinasihatkan ambik tindakan undang2...

tima kasih

Tu, dah nyata lagi bersuluh. Kena amik tindakan saman, kena appoint lawyer.
 

despro

Fun Poster
Joined
Jun 17, 2011
Messages
946
Reaction score
21
Points
45
hanya company pembekal kecilan
aku ada lesen pembekal/pemborong barang berjadual termasuk minyak masak, gula dan tepung gandum
aku deal dgn few supplier dan buat pesanan utk beli minyak masak, byr deposit....pendek cerita minyak xda....
fokus aku sekarang camana nak dapat balik duit aku yg ribu riban tu ...
 

despro

Fun Poster
Joined
Jun 17, 2011
Messages
946
Reaction score
21
Points
45
Tu, dah nyata lagi bersuluh. Kena amik tindakan saman, kena appoint lawyer.

1) 1 supplier masih tak bayar balik duit dlm rm15k, dan 1 lagi supplier lahanat tu juga tak bayar balik rm15k (total rm30 RIBU SAHAJA)

2) aku cadang dan nak bawak sendiri kes tanpa lawyer, sbb aku konpiden akub oleh belasah dia di mahkamah

3) bila pegi mahkamah sesyen dia habaq aku tak boleh bawak kes sendiri sbb amout tnggi, kalu takat 5k boleh la bawak kes sendiri....dia kata kena appoint lawyer...

4) kalu dah appoint lawyer kena bayar la upah lawyer, nanti berapa la aku dapat balik duit tu kalu menang
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register