PC News Adobe Akhiri Zaman Kegemilangan "Flash" Pada 2020

CG Sponsors
Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
17,654
Reaction score
3,219
Points
236
Alih Bahasa

Adobe telah mengumumkan bahawa ia merancang untuk bersara Adobe Flash pada Disember 2020 apabila ia akan berhenti mengemas kini dan mengedarkan Flash. Syarikat itu mencadangkan agar pemaju berpindah dari menggunakan Flash ke teknologi web moden seperti HMTL5, WebGL atau WebAssembly.

"Khususnya, kami akan berhenti mengemas kini dan mengedarkan Flash Player pada akhir 2020 dan menggalakkan pencipta kandungan untuk memindahkan sebarang kandungan Flash sedia ada ke format terbuka yang baru ini."

Adobe akan menyokong Flash "pada beberapa sistem operasi" dan pelayar yang menyokong Flash pada masa ini. Ini termasuk versi 32-bit dan 64-bit Windows XP hingga 10, Mac OS X 10.9 atau lebih baru, dan pakej untuk Linux.

Setakat pelayar berkenaan, Internet Explorer, Edge, Firefox, Chrome dan Opera disokong pada Windows. Pada Mac OS X, pelayar adalah Safari, Firefox, Chrome dan Opera, dan pada Linux, Firefox dan Chrome disokong.

Sebab yang diberikan oleh Adobe untuk menamatkan sokongan Flash ialah teknologi web telah matang dan menyokong banyak keupayaan dan kefungsian yang dimasukkan ke dalam dunia pelayaran.

Mozilla, Microsoft, Google dan Facebook telah mengumumkan pengumuman mereka sendiri yang menonjolkan End of Life for Flash.

Mozilla mengemas kini pelan pelan plugin untuk Firefox dan menyesuaikannya berdasarkan pengumuman sokongan akhir Adobe.

2018 Penggal Kedua
- Pengguna Firefox perlu mendayakan Flash pada setiap sesi yang mereka mahu menggunakan Flash.

2019 Awal
- Firefox akan memaparkan amaran yang dapat dilihat kepada pengguna jika tapak menggunakan Flash.

2019
- Flash dinyahdayakan secara lalai. Pengguna tidak akan diminta lagi untuk mendayakan Flash, tetapi Flash mungkin masih diaktifkan pada laman web tertentu oleh pengguna.

2020
- Sokongan kilat dikeluarkan dari Firefox. ESR Firefox terus menyokong Flash sehingga akhir tahun 2020.

2021
- Firefox tidak akan memuatkan plugin Flash lagi apabila Adobe berhenti mengemas kini kemas kini keselamatan untuk Flash pada Disember 2020
Microsoft mengumumkan pada blog pembangunan Microsoft Edge bagaimana ia merancang untuk bersara Adobe Flash dalam produk syarikat

2018
- Microsoft Edge memerlukan pengguna untuk mendayakan Flash untuk setiap sesi secara individu. Internet Explorer terus membenarkan Flash.

2019 Pertengahan hingga akhir

- Flash dinyahaktifkan secara lalai dalam Microsoft Edge dan Internet Explorer. Pengguna mempunyai pilihan untuk mengaktifkan semula Flash.

Akhir 2020
- Adobe Flash dikeluarkan dari Microsoft Edge dan Internet Explorer. Flash tidak dapat dijalankan lagi. Google mengumumkan di blog syarikat bahawa Flash akan bersara di Google Chrome juga. Syarikat itu tidak menyiarkan peta jalan tetapi menyatakan bahawa ia akan mengeluarkan Flash sepenuhnya dari Google Chrome menjelang akhir tahun 2020.

Kata penutup, Adobe Flash akan bersara pada penghujung tahun 2020. Ini bermakna ia akan disokong untuk dua dan setengah tahun akan datang oleh Adobe dan pemaju pelayar utama. Ini harus memberikan tapak yang bergantung kepada masa Flash yang mencukupi untuk membangun versi perkhidmatan kurang plugin yang menggunakan teknologi web moden.Sumber asal : ghacks
 
Sponsored Post

cre8tive

Legendary Member
Joined
Oct 14, 2008
Messages
17,158
Reaction score
612
Points
161
Wah, flash akan tinggal kenang kenangan.
Masa belajar dulu flash bawah macromedia lagi.
Kalau tak silap saya, masa tu belajar guna flash 5.
Kemudian adobe beli macromedia.
Sempatlah belajar flash, authorware, dreamweaver.
Sekarang kalau team IT saya develop website tak pakai dah flash.
Kecuali buat light animation jer utk tujuan presentation.

R.I.P. Flash.
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,161
Reaction score
807
Points
166
Satu2 perisian yang tok susah nk hadam
 
Sponsored Post
Top
Log in Register