PC News Adobe Akhiri Zaman Kegemilangan "Flash" Pada 2020

CG Sponsors
Sponsored Post

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Nov 23, 2012
Messages
25,691
Reaction score
3,774
Points
236
Adobe Ingatkan Pengguna Nyah-Pasang Flash Player - Menawarkan Kemaskini Terakhir Sebelum Sokongan Ditamatkan 31 Disember

Adobe kini telah pun memperkenalkan kemaskini terakhir untuk Adobe Flash Player dan juga Adobe AIR, iaitu versi 32. Ini adalah versi terakhir yang ditawarkan oleh Adobe sebelum sokongan untuk Flash Player ditamatkan pada 31 Disember 2020 kelak.

Adobe turut mengingatkan yang mana mereka akan menghalang kandungan Flash daripada dijalankan pada Flash Player bermula 12 Janueri 2021 kelak.

Walaupun menawarkan kemaskini terakhir untuk Flash Player, pihak Adobe turut mengingatkan pengguna untuk nyah-pasang Flash Player dalam memastikan sistem komputer anda terus selamat daripada pelbagai ancaman sekuriti.

Sumber asal https://helpx.adobe.com/flash-player/release-note/fp_32_air_32_release_notes.html
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Top Poster #3
Joined
Nov 23, 2012
Messages
25,691
Reaction score
3,774
Points
236
Kandungan Adobe Flash Tidak Boleh Dijalankan Bermula 12 Januari 2021

Adobe telah sedia mengumumkan mereka akan menamatkan sokongan untuk Adobe Flash Player pada minggu hadapan, 31 Disember 2020 kelak. Dengan itu, Flash Player tidak lagi akan menerima sebarang kemaskini, sekaligus membuatkan format kandungan Flash ditamatkan.

Sekitar sedekad lebih yang dahulu, Flash merupakan kandungan yang popular digunakan untuk mengakses kandungan, atau permainan. Malah, Youtube dulu turut menggunakan Flash, dan memformatkan video mereka sebagai *FLV.

Apa pun, sejak pengenalan telefon pintar, populariti kandungan Flash mula merudum sedikit demi sedikit – apatah lagi dengan Apple tidak menyokong format berkenaan. Malah, dengan masalah sekuriti dan sebagainya, lebih ramai beralih ke format lain.

Selari dengannya, kini Adobe telah menamatkan sokongan untuk Adobe Flash, dan turut menekankan yang mana dalam usaha memperketatkan sekuriti komputer pengguna, Adobe akan menghalang kandungan Flash daripada dijalankan melalui Flash Player bermula 12 Januari 2021 kelak.

Pelbagai pelayar web juga akan menamatkan sokongan Flash Player selepas 31 Disember 2020 kelak. Bagi anda yang mempunyai Flash Player terpasang, anda boleh membuangnya daripada sistem komputer anda.

Sumber asal https://www.adobe.com/uk/products/flashplayer/end-of-life.html
 
Sponsored Post
Top
Log in Register