BTC USD 50,818.0 Gold USD 1,778.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

zoo negara - neraka dunia bagi haiwan ??

momoque

Legendary Member
Messages
11,181
Joined
Dec 26, 2011
Messages
11,181
Reaction score
380
Points
141
tahun 2009 last pegi...tgk ade sekor rimau tu kurus gile smpai nmpk tulang rangka...

ntah hidup lg ke x pak belang tu...
 
Sponsored Post

rakcacer

Active+ Member
Messages
4,058
Joined
Jul 20, 2009
Messages
4,058
Reaction score
92
Points
40
kwn suka pegi zoo singapore... memana yg xpenah gi, bleh try gi sana... berbaloi baloi... pastu gi river safari sekali... terbaik... bkn nk banggakan zoo negara luar, tp alami la sendiri
 

pazil

Super Active Member
Messages
5,058
Joined
Mar 5, 2006
Messages
5,058
Reaction score
6
Points
65
kwn suka pegi zoo singapore... memana yg xpenah gi, bleh try gi sana... berbaloi baloi... pastu gi river safari sekali... terbaik... bkn nk banggakan zoo negara luar, tp alami la sendiri

sana ada panda?
sini ada :D
 

sesemut hitam

Active Member
Messages
1,190
Joined
May 8, 2012
Messages
1,190
Reaction score
5
Points
25
kos maintenance mahal beb..mana2 zoo pon nak mampos...

bela ikan bela kucing kat rumah pon dah nak mampos mentenance...
 

fredo

Super Active Member
Messages
5,459
Joined
Nov 17, 2007
Messages
5,459
Reaction score
109
Points
83
pegi nak tengok panda jer ke...:D
dulu ada pegi tengok parrot bercakap tp skrg tatau le boleh cakap lg atau dh kena sembelih.....:D
 

antagenaiz

Super Active Member
Messages
6,433
Joined
Oct 24, 2007
Messages
6,433
Reaction score
75
Points
70
kalu duit sewa panda tu disalurkan pd hewan2 dlm zoo tu lg bagos..
bopdph punya muntri..
 

ezul82

Super Active Member
Messages
7,210
Joined
Jun 19, 2007
Messages
7,210
Reaction score
41
Points
70
kwn suka pegi zoo singapore... memana yg xpenah gi, bleh try gi sana... berbaloi baloi... pastu gi river safari sekali... terbaik... bkn nk banggakan zoo negara luar, tp alami la sendiri

contohi la mana yg baik dr negara luar. bukannya puji je nk tp kritikan xmau terima. suka masuk bakul angkat sendiri...
 

frossonice

Active+ Member
Messages
3,459
Joined
Oct 5, 2010
Messages
3,459
Reaction score
19
Points
25
Sebenarnya Zoo Negara bukan milik kerajaan. Ianya diurus oleh Malaysian Zoological Society, sebuah NGO. Dana mengurus Zoo Negara sedikit je datang dari kerajaan, selebihnya dari sponsor dan derma orang ramai termasuk jualan tiket. Dulu masa nak mula buka zoo ni, memang cadangan awal datang dari kerajaan melalui Kementerian Sumber Asli. Tapi kerajaan masa tu tak mampu nak wujudkan zoo sendiri dengan kos yang tinggi tetapi sanggup tolong NGO yang terlibat dari beberapa aspek.

Cuma Zoo Taiping dan Zoo Melaka saja yang diuruskan oleh kerajaan sepenuhnya. Sebab itulah kadang-kadang nampak Zoo Negara macam tak terjaga. Mungkin sebab kurang dana. Rasanya cara terbaik adalah dengan mengurangkan jumlah haiwan dalam zoo dan menambah keselesaan haiwan dengan kandang dan ruang tinggal yang lebih luas dan dijaga. Atau lebih baik kerajaan ambil alih terus Zoo Negara dari NGO.
 

mr_chaos

Fun Poster
Messages
164
Joined
Jun 23, 2011
Messages
164
Reaction score
9
Points
15
last few months aku n family ada p melawat zoo Johor. keadaan amat2 la teruk...paling kesian aku tgk harimau la, ada ke letak dlm kndang kecik yg sesuai utk burung.. pastu harimau tu jalan sana sini sambil mngaum keresahan..sian aku tgk...mmh kejam la manusia ni
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register