Unit Trust mana lagi berbaloi?

Recommended Brokers


jerul

Legendary Member
Joined
Jul 13, 2009
Messages
10,664
Reaction score
61
Points
120
jom melabur di PMB Syariah Aggresive Fund..

setiap tahun tak pernah mengecewakan..

dikala dana lain menuruni kami mendaki

right time to invest.take action NOW .WS 017 481 6282

ubat kekecewaan & kedukaan anda di TH & A$B dengan melabur bersama PMB investment




 
Last edited:
Sponsored Post

mansur79

Active Member
Joined
Nov 24, 2009
Messages
1,132
Reaction score
205
Points
33
jom melabur di PMB Syariah Aggresive Fund..

setiap tahun tak pernah mengecewakan..

dikala dana lain menuruni kami mendaki

right time to invest.take action NOW .WS 017 481 6282

ubat kekecewaan & kedukaan anda di TH & A$B dengan melabur bersama PMB investment




jangan fikir nak promote je..ejaan fund pun kene betul bang...ekekekek

Fund ni bagi return -14.05% (YTD 2016)...kind of risky
 

johor1976

Super Active Member
Joined
May 7, 2016
Messages
8,975
Reaction score
538
Points
111
PIEMOF pun tak brp perform sekarang ni.
unit trust dah makin slow
 

revolver

Active+ Member
Joined
Nov 23, 2009
Messages
3,142
Reaction score
110
Points
33
Kalau nak invest dalam UT untuk EPF scheme, boleh ushar sini. Harap membantu.

Morningstar
->click dekat Local Representative (down key)
-> pilih sendiri unit trust mana yang berkenan
-> select fund yang anda cari dan bandingkan sendiri

Thomson Reuters | The Lipper Lipper Fund Awards

lipperfundawards

ps: Never theorize before you have data. Invariably, you end up twisting facts to suit theories, instead of theories to suit facts - Sherlock Holmes
 

azmelforex

Permanently Banned
Joined
Feb 27, 2017
Messages
483
Reaction score
49
Points
20
Kalau nak invest dalam UT untuk EPF scheme, boleh ushar sini. Harap membantu.

Morningstar
->click dekat Local Representative (down key)
-> pilih sendiri unit trust mana yang berkenan
-> select fund yang anda cari dan bandingkan sendiri

Thomson Reuters | The Lipper Lipper Fund Awards

lipperfundawards

ps: Never theorize before you have data. Invariably, you end up twisting facts to suit theories, instead of theories to suit facts - Sherlock Holmes
fund mana yg bro suggest??
 

imdudic

Fun Poster
Joined
Jul 30, 2006
Messages
318
Reaction score
33
Points
20
Melabur dalam UT ni sama macam jalankan perniagaan.

Ade risiko untung dan rugi. Itu pasti. Macam meniaga, ade yang untung banyak dan cepat, ade yg lambat, ade yang breakeven je. Dan ade yang rugi.

Tak perlu salahkan terus industri UT kalau dana kita sedang rugi. Cuba fahamkan situasi kenapa rugi. Ade potensi untuk untung tak atau memang takkan untung.

Dah buat analisa, boleh dah buat sebarang keputusan.

Normal, kita sebagai manusia akan sentiasa highlight benda buruk dari benda baik. Ramai je yang sedang untung berlipat kali ganda dalam pelaburan UT ni. Kena ade strategi. Agent mungkin cuma boleh advise, tapi pelabur sendiri yang perlu buat keputusan.

Berbalik kepada topik, UT mana yang berbaloi sekarang? Bergantung pada situasi semasa. Macam skrg kita tau industri O&G tengah out, ramai je pelabur UT cari dana berkaitan O&G. Tapi tetap terpulang pada strategi masing2.

Tapi UT tetap salah satu kaedah untuk jana keuntungan yang tinggi dalam pasaran kewangan.
 

mdhazrin

Active Member
Joined
May 19, 2008
Messages
1,555
Reaction score
8
Points
30
betul tu,..melabur unit trust perlu ada pengetahuan dan Strategi,..jika tidak sila cari agen yg mampu guide dan memilih fund yg tepat...utk 1st quarter 2017 ada dana2 yg sudah mencapai return 7-8%. ada dana yg perlu dijauhi...Bakal2 pelabur kalo nk tahu boleh wa sy..
 

hani85

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2010
Messages
6,771
Reaction score
245
Points
83
Unit trust mana lagi berbaloi?
Berbaloi atau tidak- ada beberapa perkara yang biasanya kita ambil perhatian.

1) Benchmark against performance
Adakah performance fund outperform benchmark rate? If yes, itu satu petanda its a good fund

2) Compare to similar funds
Jika tuan melabur di ekuiti, pastikan tuan compare dengan jenis fund ekuiti juga. Contoh: compare Eastspring Dana Al Ilham dengan Dali Equity Growth, Public Islamic Equity, Kenanga Shariah Growth etc. Jika shariah- bandingkan dengan shariah. Jika convensional, bandingkan dengan convensional.

3) Preservation, volatility
Lihat samada fund tersebut mempunyai kadar volatility dan preservation yang tinggi. Selalunya, fund yang mempunyai volatility yang tinggi akan terkesan bila ekonomi jatuh. Fund dengan preservation yang tinggi pula lebih stabil saat ekonomi jatuh.

Anyway, jemput singgah di thread saya ye, mungkin ada manfaatnya di sana: http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?p=23904337#post23904337

:)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register