Pengalaman dengan Unit Trust(UT)

Recommended Brokers


aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
Unit Trust/ Unit Amanah/ Amanah Saham/Mutual Fund adalah membawa maksud yang sama. Iaitu dana yg diuruskan oleh Pengurus Dana syarikat Pengurus Dana Amanah.
Jika anda agen unit trust atau pernah berurusan dgn agen apakah pengalaman atau pandangan anda mengenai unit trust?
Adakah pulangan yg diperoleh adakah menguntungkan? Betulkan lebih baik drp ASB/EPF/TH?
Masih ramai diluar sana masih belum mengetahui tentang unit trust. Betul tak?
 
Sponsored Post

blankoguy85

Super Active Member
Joined
Dec 14, 2011
Messages
7,545
Reaction score
64
Points
70
Unit trust tergolong dalam kategori Low to Medium Risk..
pada saya okay la tu return dia.. lebih sket dari ASB..

rasa2 nk menten jer Return tu.. letaklah dalam ASB..
5-8% tak lari setahun..

Nak kaya cepat.. amik la yg High Risk.. he he he..

apa2 pun..tepuk dada..tanya selera..
wang anda.. anda yg tentukan..
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
mungkin dana kecemasan simpan dlm ASB. Selebihnya melabur di tempat lain spt unit trust utk meraih pulangan yg lebih tinggi.
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
pelaburan dalam unit trust jika ia mencapai matlamat boleh keluarkan untuk menikmati keuntungan.
 

Mystycque

Fun Poster
Joined
Aug 8, 2012
Messages
976
Reaction score
62
Points
20
kepala bana unit trust ni..aku masuk 60k..lepas 2 tahun tinggal 40k..celakak punya agent UT cakap boleh untung..
 

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
6,985
Reaction score
324
Points
81
kepala bana unit trust ni..aku masuk 60k..lepas 2 tahun tinggal 40k..celakak punya agent UT cakap boleh untung..
Hu hu.. bertabah lah bro. Dalam bidang ekonomi tak ada kerugian yang mutlak.
Kerugian bagi bro merupakan keuntungan bagi pihak lain termasuk agen-agen unit trust tersebut.
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
kepala bana unit trust ni..aku masuk 60k..lepas 2 tahun tinggal 40k..celakak punya agent UT cakap boleh untung..
perlu pilih agen yg ada knowledge sbb dia akan nasihat bila masa sesuai utk invest. Pastu minta dia tunjukkan dan analisis chart.
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
Hu hu.. bertabah lah bro. Dalam bidang ekonomi tak ada kerugian yang mutlak.
Kerugian bagi bro merupakan keuntungan bagi pihak lain termasuk agen-agen unit trust tersebut.
kpd agen2 unit trust perlu utamakan pelaburan berbaloi kpd pelabur jgn kejar komisyen semata2. perlu nasihat bila masa utk jual amik untung atau switch ke dana lain jika perlu.
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,087
Reaction score
237
Points
73
Tu la beza selling agent dn consultant...klu selling, mmg keje selling ja la keje...jatuh pun suruh beli, naik pun suruh beli..
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
Tu la beza selling agent dn consultant...klu selling, mmg keje selling ja la keje...jatuh pun suruh beli, naik pun suruh beli..
setuju.. jadilah konsultan yg dapat memberi nasihat terbaik kpd pelabur.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register