Terminate Unifi - Korang pernah?

CG Sponsors




Jedi

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2009
Messages
41,886
Reaction score
1,539
Points
201
Salaam.

Tadi gi TM Point untuk terminat Unifi VIP5.

Dia suruh bawak router oren lak.



Kalau tak, kena bayar RM500. Amboi! Nak hisap darah saja.
Padahal kontrak dah lama habis. Install Januari 2012.
Dah la masa install tu dia cekik sampai RM300.



Bil tertunggak RM140 jer.
Tarikh bil 4 Februari - 25 Februari, lagi 2 minggu.
Ingatkan leh terminate gitu jer dan Unifi auto terminate 12.01am, 26 Februari.

Nampak gayanya kena gi TM Point pada 24 Februari lak.
Lecehnya.



Korang pernah terminated Unifi?
Kasi tips sikit.
Terima kasih.


Tambahan:

Unifi email aku, dia kata BTU unit lak. Bukan yang oren (gambar atas) tu.



 
Last edited:
Sponsored Post

ooz

Active+ Member
Joined
May 24, 2008
Messages
2,762
Reaction score
282
Points
41
kena juga bayar bil tertunggak.
kalau kena budi bicara, boleh bayar ansuran.

kalau nak elak penalti sebab dalam kontrak,
cakap nak pindah ke alamat yang tak ada unifi, penalti akan waived.
 

chulax12

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
5,401
Reaction score
635
Points
151
kena juga bayar bil tertunggak.
kalau kena budi bicara, boleh bayar ansuran.

kalau nak elak penalti sebab dalam kontrak,
cakap nak pindah ke alamat yang tak ada unifi, penalti akan waived.
boleh ke??penah try ke bro?nak try gak la :D:D
 

akecema

Legendary Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
18,792
Reaction score
1,079
Points
196
Merepek je la tm point ni
Kalo dah abis kontrak xyah anta ape2
 

TT

CG Super Hardcore Club
Gold Member
Joined
Jan 13, 2009
Messages
150,416
Reaction score
20,747
Points
1,661
kiri kanan depan belakang ada je point nak buat duit
 

titaniumhijau

Fun Poster
Joined
Oct 29, 2007
Messages
743
Reaction score
1
Points
20
tengok cara dan ber"syarat".

bukan saja-saja. Syarkat telco ada macam-macam cara nak cekau duit kita.
 

Hoshiyuu

Freshie
Joined
Apr 16, 2014
Messages
20
Reaction score
0
Points
3
bawalah semua unit unit org TM bawa masa installation - kalau dia bagi unit fon pun bawa balik saja =.= TM biasalah cekik duit masa termination

(Saya nak potong 2Mbps streamyx it pun pakai masa 2 minggu... caj sebulan extra lagi)
 

protege

Fun Poster
Joined
Nov 5, 2008
Messages
357
Reaction score
2
Points
15
Salaam.

Tadi gi TM Point untuk terminat Unifi VIP5.

Dia suruh bawak router oren lak.

Tambahan:

Unifi email aku, dia kata BTU unit lak. Bukan yang oren (gambar atas) tu.
1. Baca balik kontrak. Biasanya sekurang2nya 24 bulan. Terminate awal kena fine RM500

2. Kalau lebih 24 bulan, no need to return balik. Terminate FOC.

3. Saya baru je terminate Unifi. Cakap elok2 dengan pekerja TMpoint. So far they are really friendly and helpful.

4. Saya terminate kurang 10 hari dari 24 bulan. Maka sepatutnya kena pulang kesemua peralatan. Tiada masaalah bagi saya untuk pulang balik barang2 sebab itu bukan hak saya. Persetujuan bersama bila sign kontrak. Otherwise, tak pasal2 nanti jadi tanggungan di akhirat kelak.

5. Saya pulangkan kesemua barang2 bersama kotak2 sekali. In nice condition. Except ada kekurangan kabel dan powerplug rosak. Saya terus terang & beritahu staf TMpoint. No problem kata mereka. Tiada apa2 fine. Alhamdullilah.

6. Saya juga pulangkan set cordless phone. Diaorang rasa pelik. Rupa2nya kebanyakan pelanggan tak pulangkan dengan lengkap. Kadang2 BTU je. Cordless phone biasanya 'dikebas' former pelanggan. :) Tak pe, tak rasa rugi pun. Bukan hak saya pun. Tak nak menjawab di akhirat nanti.

7. Disebabkan rumah baru saya belum ada kemudahan Unifi. Fiber optic semua dah ada, including dalam rumah, cuma services belum activate maka fine RM500 di'waive'kan.

8. Akan dapat bil + fine RM500, tapi tunggu bil kedua, yang mana RM500 dikeluarkan. (Don't ask me why)

9. Nasihat saya :
a. Saya rasa RM500 tu disebabkan terminate sebelum kontrak berakhir. Kalau kontrak 24 bulan telah berakhir, bawa bukti & talk to them nicely. Mungkin salah faham etc. Boleh selesai cara baik.
b. Kalau BTU hilang etc, beritahu mereka secara jujur. Lihat apa yang mereka boleh bantu. Kemungkinan kena bayar sikit. Tak pe. Baik bayar di dunia is better dari balasan di akhirat. Otherwise, cari BTU second.

Good Luck Bro
 
Sponsored Post
Top
Log in Register