Terminate Unifi - Korang pernah?

CG Sponsors




croody

Active Member
Joined
Mar 14, 2008
Messages
1,005
Reaction score
6
Points
25
aku baru terminate lps dah 2 thn guna...bwk router hitam je...
 
Sponsored Post

SpritzerNudin

Fun Poster
Joined
Jul 26, 2014
Messages
235
Reaction score
0
Points
10
Janganlah termakan dengan janji manis Unifi yang menyatakan ada promosi baru untuk upgrade ke MBPS yang lagi besar. Sebabnya, nanti kontrak tu akan start dari 0 balik. Pandai betul pihak TM ni. Ko dah pakai setahun, dia offer promosi, pastu kontrak renew balik jadi 2 tahun. Kalau nak terminate awal, kena bayar RM500 pulak tu. T__T
 

unwir3d

Freshie
Joined
Oct 26, 2007
Messages
19
Reaction score
0
Points
3
senang je nak terminate, ko cakap nak pindah umah, pastu cari area yg tak de streamyx ngan unifi
 

otaconMY

Active Member
Joined
Sep 8, 2010
Messages
1,668
Reaction score
0
Points
20
Aku pernah terminate tahun lepas..sebab pindah ke tempat yg takde unifi...
Tak silap aku, BTU jer yg kena serah balik...itu pun kalo kontrak dah tamat... yg belum tamat kontrak, x sure plak mcm mana...
 

iamloco

Super Active Member
Joined
Dec 16, 2008
Messages
9,810
Reaction score
114
Points
73
Janganlah termakan dengan janji manis Unifi yang menyatakan ada promosi baru untuk upgrade ke MBPS yang lagi besar. Sebabnya, nanti kontrak tu akan start dari 0 balik. Pandai betul pihak TM ni. Ko dah pakai setahun, dia offer promosi, pastu kontrak renew balik jadi 2 tahun. Kalau nak terminate awal, kena bayar RM500 pulak tu. T__T
Alamak.. ini mcm ka.. nyesal pulak pg upgrade
 

Emy_Ezra

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2012
Messages
5,478
Reaction score
242
Points
88
Fuhh aku dihubungi oleh beberapa pegawai pemasaran duk offer unifi 30mbps nie

Ok ke tak nak proceed nie?
Huu riso plak
 

ajey_05

Active Member
Joined
Mar 12, 2012
Messages
1,039
Reaction score
45
Points
30
Fuhh aku dihubungi oleh beberapa pegawai pemasaran duk offer unifi 30mbps nie

Ok ke tak nak proceed nie?
Huu riso plak
ngapa risau? ada pilihan lain selain dari unifi..?

mcm sy... hari tu tukar STB (kotak TV) nya... diorng kata kena tmbah kontrak setahun... sy tmbh je.. sb mmg tk de pilihan lain dah...sekurang2 nya dlm bberapa tahun ni lah..kecuali ka klu ada offer dari time ke.. maxis home ke..yg lebih baik lg...
 

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,243
Reaction score
259
Points
131
1. Baca balik kontrak. Biasanya sekurang2nya 24 bulan. Terminate awal kena fine RM500

2. Kalau lebih 24 bulan, no need to return balik. Terminate FOC.

3. Saya baru je terminate Unifi. Cakap elok2 dengan pekerja TMpoint. So far they are really friendly and helpful.

4. Saya terminate kurang 10 hari dari 24 bulan. Maka sepatutnya kena pulang kesemua peralatan. Tiada masaalah bagi saya untuk pulang balik barang2 sebab itu bukan hak saya. Persetujuan bersama bila sign kontrak. Otherwise, tak pasal2 nanti jadi tanggungan di akhirat kelak.

5. Saya pulangkan kesemua barang2 bersama kotak2 sekali. In nice condition. Except ada kekurangan kabel dan powerplug rosak. Saya terus terang & beritahu staf TMpoint. No problem kata mereka. Tiada apa2 fine. Alhamdullilah.

6. Saya juga pulangkan set cordless phone. Diaorang rasa pelik. Rupa2nya kebanyakan pelanggan tak pulangkan dengan lengkap. Kadang2 BTU je. Cordless phone biasanya 'dikebas' former pelanggan. :) Tak pe, tak rasa rugi pun. Bukan hak saya pun. Tak nak menjawab di akhirat nanti.

7. Disebabkan rumah baru saya belum ada kemudahan Unifi. Fiber optic semua dah ada, including dalam rumah, cuma services belum activate maka fine RM500 di'waive'kan.

8. Akan dapat bil + fine RM500, tapi tunggu bil kedua, yang mana RM500 dikeluarkan. (Don't ask me why)

9. Nasihat saya :
a. Saya rasa RM500 tu disebabkan terminate sebelum kontrak berakhir. Kalau kontrak 24 bulan telah berakhir, bawa bukti & talk to them nicely. Mungkin salah faham etc. Boleh selesai cara baik.
b. Kalau BTU hilang etc, beritahu mereka secara jujur. Lihat apa yang mereka boleh bantu. Kemungkinan kena bayar sikit. Tak pe. Baik bayar di dunia is better dari balasan di akhirat. Otherwise, cari BTU second.

Good Luck Bro
nak dptkan balik deposit, mmg kene pulangkan device walau dah abis kontrak..
 

imatheonlyone

Legendary Member
Joined
Mar 11, 2009
Messages
13,239
Reaction score
470
Points
141
Kalau nak terminate tapi modem hilang memang kena charge ya atau Ada Cara lain
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,228
Reaction score
1,671
Points
206
Salaam.

Tadi gi TM Point untuk terminat Unifi VIP5.

Dia suruh bawak router oren lak.



Kalau tak, kena bayar RM500. Amboi! Nak hisap darah saja.
Padahal kontrak dah lama habis. Install Januari 2012.
Dah la masa install tu dia cekik sampai RM300.



Bil tertunggak RM140 jer.
Tarikh bil 4 Februari - 25 Februari, lagi 2 minggu.
Ingatkan leh terminate gitu jer dan Unifi auto terminate 12.01am, 26 Februari.

Nampak gayanya kena gi TM Point pada 24 Februari lak.
Lecehnya.



Korang pernah terminated Unifi?
Kasi tips sikit.
Terima kasih.


Tambahan:

Unifi email aku, dia kata BTU unit lak. Bukan yang oren (gambar atas) tu.




aku ade haritu
die mintak BTU
guna copper mane ade BTU
vdsl2 kot la bukan fiber
so bawak je modem mcm bro tunjuk tu
 
Sponsored Post
Top
Log in Register